Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:49 16.07.25 
Фен клубове
   >> Фантастика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | (покажи всички)
Тема Дребнио волен народ - новата книга на Пратчетнови  
Автор Бorдaнoв (буквар)
Публикувано20.08.08 15:24

Не, Вузев не са се събудили от дълбок сън.
Просто на народа му омръзна да чака, един добър човек - de Cyrvool /още веднъж моите благорадности/' преведе текста, намери се кой да го редактира, Haplio направи корицата, а за мен остана само форматирането в е-боок.
Та всеки, който иска да прочете новата книга на Пратчет

Може да си я изтегли оттук

Проблемът не изчезва в мига, в който си изтървеш нервите.

Тема БРАВО!нови [re: Бorдaнoв]  
Автор firefox (пчелъвче)
Публикувано20.08.08 16:08

Майната им на Вузев! :) Така се прави! :)
(Може да няма още гражданско, но поне читателско общество явно се заформя :))) )

"Everything that can happen does"
----------

Редактирано от firefox на 20.08.08 16:08.

Тема Re: Дребнио волен народ - новата книга на Пратчетнови [re: Бorдaнoв]  
Автор Diletanta (новак)
Публикувано20.08.08 19:27

Какво бе казал незабвенният Остап Бендер за спасението на давещите се? Тъй ще трябва да постъпят и зажаднелите фенове на Прачет, щом упорито не желаят да понаучат ингилизки.
Прекрасно, превъзходно и най-похвално, само че... Преводачът удобно се е затулил с Дир-овския си ник, но сайтът е по-трудно да се скрие. Уговорихте ли нещичко за авторските права, защото това си е ачик-ачик публично разпространение? Може да изглежда особено неловко, ако ви захапят, че злоупотребявате с творчеството на световно известен човек, страдащ от ранен стадий на Алцхаймер. Е, сайтът си е твой, ти си знаеш, ама дано сте измолили някакво позволение от Колин Смит - май така се казва адвокатът на Прачет. Или направо си го купете, както си му е редът.

Тема Re: Дребнио волен народ - новата книга на Пратчетнови [re: Diletanta]  
Автор Бorдaнoв (буквар)
Публикувано21.08.08 00:00

О, делото ще е безкрайно интересно, създавайки нови прецеденти в нашето правосъдие, абсолютно неспоменати в ЗАСП. Даже имам и навит адвокат за него.
Но ще е безрезултатно, за разлика от онова, което ще заведа, ако видя след месец на Славейков, тази книга издадена с ТОЗИ превод от Вузева.

П.С Можех да хоствам на 1001 места

Автор Diletanta (новак)
Публикувано21.08.08 04:04

Вузева поначало си е безнадеждна история - крайно време е друго издателство да откопчи хватката й върху книгите на Прачет. Бездруго ще се случи рано или късно. И ако това следващо издателство прояви заядливо пристрастие към вашето начинание, не бих съветвал нито тебе, нито адвоката да сте чак такива оптимисти. В нарушение сте, та чак дрънкате. Но както вече отбелязах, ваша си работа. Нека четат зажаднелите.

Автор Бorдaнoв (буквар)
Публикувано21.08.08 08:04

Темата има два пътя на развитие
Първият - да седнем да отегчаваме публиката с цитирания на параграфи и алинеи от Закона за авторски и сродните им права. При близо 5000 превода в сайта, съм се постарал да го проверя това отдавна.
Вторият - да те пратя да четеш в клубовете на Пратчет и най-вече Хари Потър и да се чудиш как мани заспалите Вузев, ами добре работещия Егмонт оти ги търпи тия неща.
Трети няма - залитания на тема - сите са маскари, бедния болен човечец /Господ да му дава живот и здраве наистина!/ и прочие са вариации на това, че българския казан в ада никой не го пази.
Мисля, че дори и на теб трябва да е ясно, че никой няма да се опита да продава Пратчет под какъвто и да е вариант, ако няма уредени права, както и че независимо колко ПДФ-а и принтерни разпечатки са се натрупали, всеки ще си купи книгата веднага при излизането. Даже може и да я купят повече хора.
За лично четене ти препоръчвам ето тая декларация на Европейския конгрес на писателите -

Автор Diletanta (новак)
Публикувано21.08.08 08:55

Наистина е отегчително да предъвкваме случая. Само ти посочих хипотеза, свързана с интереса на този, който би потърсил компенсация за нарушени права. А в българския случай могат да вземат на босия опинците, така че си остава само хипотеза...
Впрочем нека не се надцакваме с любопитни разминавания на закони и практика на правораздаването, моля те. Работил съм доста години тъкмо в издание по проблемите на интелектуалната собственост.

Автор Бorдaнoв (буквар)
Публикувано21.08.08 09:14

Всъщност неяснотите идват от недобре определената или практически пълна липса на интернет като медия в нашия и останалите европейски закони за авторски права.
Аналогичен пример - публично четене на превода пред клуб "Ефремов" примерно нарушение ли е на правата?
Говорим за превода /за оригинала нещата са ясни във всички случаи/.

Автор sinsky ()
Публикувано21.08.08 10:34

Аз не познавам законите и може би затова нещата за мен стоят съвсем просто. Смятам че никой няма да си мръдне пръста освен ако вие не почнете да продавате превода (и не само, продажбите трябва да стигнат някакви сериозни цифри), докато не печелите пари мисля че няма проблем дори да не е точно така по закон. Ако превода е на ниво може да пробвате да го продадете на Вузев или там който държи правата..

Автор Diletanta (новак)
Публикувано21.08.08 17:50

Карай да върви, важното е да ви поздравя отново, че и преводачът, и ти направихте нещо хубаво.

Доколкото схващам, българският текст е изпипан с хъс и мерак. А набедената издателка да чака следващия ледников период, ако иска.
(Между другото, не се поставях в ролята на съдник. Поддържам такъв главозамайващ коефициент като сийдър в няколко сайта за торенти, че ако бях в Щатско или Британско, досега да са ме изнамерили и одрусали. Интернет заби с главата надолу не само "класиката" в закрилата на интелектуалната собственост, ами още какво ли не. Тепърва ще се опомняме.)

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.