Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:09 11.07.25 
Фен клубове
   >> Фантастика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема фентъзи, о, фентъзи..нови  
Автор Alvin (оранге)
Публикувано06.10.06 10:11

Много искам да прочета фентъзи, което да ми хареса и да ме накара да се замисля и да не заспивам след 10 страници
Не може да съм толкова алергичен към (под)жанра, казвам си, нали детето в мен е живо и все вятър го вее?..

Не обичам фантастични книги с бластери, зелени извънземни и прочие. Не обичам и фентъзи сценарии с даровит ученик, безименно зло, магически жезъл и учител-магьосник.
Аз мога да намеря сци-фи без бластери.
Обаче как, кажете ми, да намеря фентъзи без прекалено много шаблони? Ами ако се окаже, че книгата не е била шаблонна и баналнa, но оттогава са изтекли много годинки и (под)жанрът се е нафрашкал с клишета до пръсване?

В научната (и не много научна) фантастика, всеки въпрос, всяко "ами ако?" е забило корени в реалността, такава каквато е познаваме. Фантастичното трябва да звучи истинско, възможно, правдоподобно. Трябва да ме убеди, че този свят е ако не възможен, то поне правдоподобен. Защото аз винаги мога да попитам "Как в капсула 2х3 метра има гравитация и той си ходи?", примерно.
Писателите на фентъзи тук имат коз - те не трябва да обясняват защо в книгата им е възможно летене, прераждане или нещо подобно. Те могат да забият постулатите си, измислени непоклатими закони, магии и несъществуваща история за сума народ. Те са улеснени. Единствената им задача е да са достоверни. И нещата, които измислят, да следват логиката на измислените от тях закони. Те са богове на вселени, но трябва да спазват собствените си закони.

Толкова много възможни светове... И въпреки това в момента фентъзи романите са по-банални и клиширани от фантастичните. Поне тези, които аз съм чел.

Реших да прочета нещо, за което съм чувал много - Землемория.
Колко се разочаровах -

- няколко думи от читателя

Тема Re: фентъзи, о, фентъзи..нови [re: Alvin]  
Автор else (lostinthemist)
Публикувано06.10.06 11:28

Когато започнах да чета Землемория, бях страшно предубедена, защото меко казано нямам слабост към фентъзито. А като разбрах, че в книгата има и дракони, съвсем се настроих, че ще бъде поредната клиширана боза. Драконите обикновено са върха на пирамидата от полирани клишета.
И разбира се книгата ми хареса.
Мисълта ми е, че очакванията оформят до много голяма степен крайното впечатление. Прав си с предположението, че книгата не е била изтъкана от клишета по времето, когато е писана. Но рано или късно, всяка добра идея бива сдъвкана и изплюта от писатели с не до там богато въображение (каквито за съжаление има в неприлично големи количества).

Знам, че сигурно се подесетвам (най-малко), но в днешно време пример за оригинално фентъзи (ако изобщо такова словосъчетание е коректно) са книгите на Нийл Геймън.

Автор пopyчиkPжeвckий (същият)
Публикувано06.10.06 11:39

Ами поради тези причини дето си изписал и тук, и по линка, аз чета само Пратчет. Друг е въпроса той пише ли фентъзи или не. Но да чета архаични фрази и песни (да ме прощават толкинистите), или приказките на баба Урсула.... мерси, пробвах, не искам.

Автор Lazy (отчужден)
Публикувано06.10.06 11:53

За оригинално и неклиширано фентъзи - препоръчвам ти Блейлок, Стивън Доналдсън и особено Тим Пауърс.
Зелазни няма нужда да го споменавам, защото всички са чели всичко от него.
Нийл Геймън rocks!

Но не бих казал, че е фентъзи.
Ако трябва да препоръчам нещо от многотомните поредици на т. нар. "епично фентъзи"... Джордж Мартин е наистина един много добър писател. От останалите - поне лично аз не съм чел нищо, което да си струва.

Автор ss_ (докторче)
Публикувано06.10.06 13:36

Черният отряд на Глен Кук пробва ли?

Carolina: Жаир да не е холандската Милка?

Автор armydreamer ()
Публикувано06.10.06 14:15

Аз харесвам Землемория, но не толкова, колкото фантастиката на Ле Гуин. "Техану" е много силна книга, останалите (не съм чел новите две) са много добри юношески романи с приключенски елементи и доста материал за размисъл. Което ги прави много ценни на фона на всички останали глупости от жанра.

Иначе, оригинално фентъзи има, но него никой не го превежда

. Моето любимо е Gormenghast на Мървин Пийк, но то не е съвсем фентъзи. За сметка на това е като нищо друго на този свят. И няма дракони и магии .

Може да пробваш с някое анти-фентъзи, за да видиш как се чувстваш докато четеш нещо, което хем ти предлага свят за бягство от реалността, хем непрекъснато те дърпа обратно. Много ги харесвам такива. Най-доброто, за мен, е Viriconium на М. Джон Харисън - то започва с един обикновен, муркокски приключенски роман, но в следващите 3 книги (два доста предизивкателни и експериментални романа и един сборник) Харисън си връща тъпкано на всички ескейпистчета и почитатели на зле написаната литература. Той определя като "непристойно поведение" четенето с цел бягство от реалността . Може да пробваш и класиката в 'жанра' за която Лейзи говори - Хрониките на Томас Ковенант на Доналдсън. Но там на повърхността всичко е по законите на фентъзито - дебели книги, 10 тома (все още недописани), магьосници, пръстени, един много гаден лорд, разни гадни негови подчинени, много добри и всеотдайни наши... Това не трябва да те отказва, защото Доналдсън е пълен изрод и го показва на всяка страница. Но е доста невнимателен стилист, според мен, което малко отнема от очарованието на книгите. Преди време исках да пиша за него в съседния клуб, защото ми е странно да не е казана и дума за толкова централна фигура, но нещо ме отказа. Исках и да питам как се чувства един фен на Едингс, докато чете това произведение...

Мисля, че фентъзистите имат по-голяма възможност от фантастите да фокусират произведенията си върху героите и тяхната убедителност като човешки същества, но рядко го правят. В което е трагедията на жанра.

too bad rarely survive

Тема Re: фентъзи, о, фентъзи.. Вече е във фурнатанови [re: Alvin]  
Автор hanko (новак)
Публикувано06.10.06 20:27

Вари се, пече се - такова каквото търсиш. Половината е готово - ще има щипане на самодиви, рязане на змейски куйруци, дрънкане с мечове и джобни чекийки, ха да се сгромоляса света, щото едно хлапе гъделичка Атлас под мишницата... Търпение му е майката!

http://hanko.hit.bg

Тема патрулите, фентъзи ли са?нови [re: Alvin]  
Автор ~!@$%^amp;*()_+ (целия горен ред)
Публикувано06.10.06 21:33

имат си и магьосници и вампири, и дракони

а понеделник започва в събота?

Автор deadface ()
Публикувано07.10.06 07:49

Ако искаш по-нетрадиционно фентъзи, прочети някоя от книгите на Джийн Улф или Крис Удинг, "Далечно царство" на Алън Кол и Крис Бънч, "Пътешествието на Хиеро" на Стърлинг Лание -

(но не чети продълженията, защото са слаби), "Абарат" на Клайв Баркър, "Очите на дракона" на Стивън Кинг и поредицата му за Тъмната кула, "Магията на Волкхавар" на Танит Ли, “Никога, никъде, никой” на Нийл Геймън, поредицата "Светът на нивата" на Филип Хосе Фармър, "Пътешествие към Арктур" на Дейвид Линдзи, "Вирикониум" на М . Джон Харисън. Част от тези книги не са чисто фентъзи, а клонят към научната фантастика.

Ако искаш традиционно фентъзи, което да не те кара да заспиваш след 10-тата страница, което не е раздуто с комерсиална цел до обем от няколко хиляди страници и не е банално и шаблонно, защото е написано поне две десетилетия преди "Властелинът на пръстените", потърси си разказите на Робърт Хауърд (но неговите разкази, а не блудкавите неща, които разни бездарни писатели са съчинявали, използвайки наготово героите и света, който той е създал).

Тема Re: Не го приемай личнонови [re: deadface]  
Автор Kopo (тъп, но упорит)
Публикувано07.10.06 09:54

Много ти е странна подборката - 1/3 от книгите са чист боклук, още 1/3 не са фентъзи.

TANSTAAFL

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.