Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 09:36 07.07.25 
Фен клубове
   >> Фантастика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема "Радиото на Дарвин" - аплодисменти!  
Автор Alvin (оранге)
Публикувано06.01.06 14:20

Винаги съм харесвал научната фантастика, затова и казвам, че "мм, обичам да чета фантастика". Отговорът е "Ааа, фантастики ли?..", но това е друга тема (която някой път ще подхванем, защото начина, по който се изразява пренебрежение към нещо, поставяйки го в множествено число, е очарователен. Музики, астрономии, фантастики...

Може би никога не съм си падал по научната фантастика в оня по-твърд смисъл, който за мен означава, че някой учен се е захванал с писане, но не е могъл да се откъсне от сухия стил на рефератите и научните публикации. Не харесвам "блестящите" научни идеи, въплатени в 500 страници трудносмилаем текст. И никак, ама никак, не съм съгласен с мнението, че добрата научна фантастика трябва да е задължително научна. Изяжте ме, така е За мен обстановката и средата са само фон, върху който добрия писател трябва да разкаже нещо за хората. Перефразирам Зелазни (за пореден път): "Колкото и екзотична да е фантастиката, в нея все пак става дума за хора"
Харесват ми хубавите истории, чиито фон е добре измислената фантастична среда.
И, разбира се, не харесвам историите на фона на любовни страсти тип "Як пич и разголена мадама на корицата", ако ще и да са прекрасно написани

Поради тези причини избягвам да си купувам нещо, което е обявено за сериозна или твърда научна фантастика. Суха история.

Купих си "Радиото на Дарвин" на Грег Беър и я прочетох така, както не съм чел отдавна - с голям интерес, напъвайки се посред нощ и справяйки се с нея за около 3 дни. Включвайки новогодишната вечер с последващите реанимации.
Стилът е приятно подробен, с хубави описания и свежи диалози. Звучи малко кощунствено, но наистина е "лек и четивен", въпреки че се наложи да си спомня всичко, което съм учил по биология, за да успявам да следя мислите на героите. Дори на разни репортери, които питат като чисти лаици.

В началото е доста загадъчно, нещата се заплитат из разни краища на света и трима (до четирима на моменти) доста главни герои следват собствените си стъпки. Които в последствие се преплитат, заради което главите стават доста къси и нещата заприличват на филм.

Накратко за сюжета: хубава дама със страхотен талант в микробилогията предсказва чрез статии в списанията, че в човешкия ген (хромозома еди-коя-си плюс еди-коя-си) се съдържа нещо странно и непредвидимо, което си дреме там от хилядолетия, променя се и въздейства върху някакъв ретровирус. Сериозен научен труд, който не може да бъде публикуван в сериозни списания.
От друга страна симпатичен неудачник се катери из Австрия с бившата си любовница и открива замръзнали тела на неандерталци. Чупи си това-онова на връщане (има мигрена и не го бива nа студени места), а бившата си чупи врата. Бива обявен за крадец и изгонен, а телата са покрити и изследванията засекретени.
На другия край на света специален пратеник на шефа на някаква американска здравна агенция разследва гадни масови убийства в Грузия, който комай не са военни и са много сходни с такива в Турция и прочие. Някакви кървави социални брожения срещу новородени с дефомации.
В последствие нещата се заплитат, предположенията на дамата се доказват, нещата тръгват към Нобелова награда. Оказва се обаче, че такъв ретровирус има в телата половината хора по света, в телата на неандерталците и в телата на жертвите на масовите убийства. И черешката на тортата - до телата на неандерталците има тяло на дете, което притежава техните гени, но в никакъв случай не прилича на тях като структура и прочие. Прилича на съвременен човек.
Аха! 'Липсващото звено', казвам си аз, и продължавам да чета с интерес. Да, ама не И ако не бях чел Гуляковски, щях да съм още по-приятно изненадан от развитието на сюжета.
Нататък става СТРАШНО интересно и дори научните подробности около гените, вирусите и микробиологията като цяло не могат да откажат заинтригувания четец, честно. Няма да разкавам какво се случва нататък, за да не развалям кефа на пропусналите книгата. Само ще ви кажа, че си заслужава всичките 8 кинта до последната стотинка.

Единствения слаб момент за мен е финалът, който става лееееко блудкав с едно странно, миловидно семейство и дооооста абсурден, защото се намесват истински лица, случки и органиации и човек си казва "Да бе, така не става". Въпреки това книгата е много добра и съвсем заслужено си е спечелила "Небюла"-та.

Препоръчвам я искрено на всички.

PS - Преразказал съм адски некадърно разни моменти от книгата. Моля ви, не се подвеждайте по това.

PS2 - Някакви отзиви за "Кървава музика", нали и тя беше на Беър?

Животът и любовта са си живот и любов, a букетът от теменужки си е букет от теменужки.

Тема Re: "Радиото на Дарвин" - аплодисменти!нови [re: Alvin]  
Автор zaphod (void *lpNothing)
Публикувано06.01.06 17:03

по принцип беър пише хард научна фантастика, а мене справянето с термините не ми е проблем
така че ще си я купя и прочета, стига да я намеря. а кървавата мелодия съм я чел, хареса ми, само дето накрая малко намирисва на нещо като киберпънк, а аз не го трая особенно.

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Автор BLACKDlVER (spewer)
Публикувано06.01.06 20:11

"Кървава музика" е едно от най-добрите произведения на Беър. Според мен е по-добра от "Радиото на Дарвин". Мисля, че ще ти хареса :)
Освен това "Радиото на Дарвин" има и продължение, което е също доста приятно за четене.
Мисля, че я има на повечето от руските сайтове, но е на английски :)

Автор ss_ (докторче)
Публикувано06.01.06 21:04

Мдаам, хубава книжка. Помня, че я четох точно повреме на сесията, преди изпита по генетика и всеки ред ми напомняше, че се скатавам и не уча.6

Тема Re: "Радиото на Дарвин" - аплодисменти!нови [re: ss_]  
Автор Opium_general (запознат)
Публикувано07.01.06 09:23

Хубаво ще е да бъде издададена "Legacy", предхождаща "Еон" и "Вечност", макар че е писана трета. И разбира се, продължението на "Дарвин", макар че първата книга не беше добре балансирана. Силно и заинтригуващо начало и действително сладникав, до разочарование, отворен финал. Освен това Беър е майстор на късата форма. Има например две чудесни новели, публикувани в историческата серия Tor Doubles - вариант на руския "перевертыш".

Автор Kopo (тъп, но упорит)
Публикувано07.01.06 09:42

Не харесвам Беър и това си е - има нещо в стила му, което го прави много трудно читаем за мен. Същото важи и за Бенфорд.
Темата за генетичната трансформация, дето ни дебне из зад ъгъла ми е маалко досадна - не разбирам от генетика, а беглите ми сблъсъци с археологията са оставили в мен впечатлението, че един биологически вид по-лесно измира, отколкото се адаптира. В тази насока мутантите/людените ми изглеждат много по-вероятно бъдеще, ако имаме такова.

TANSTAAFL

Тема Re: "Радиото на Дарвин" - аплодисменти!нови [re: Opium_general]  
Автор Alvin (оранге)
Публикувано07.01.06 16:46

В отговор на:

Силно и заинтригуващо начало и действително сладникав, до разочарование, отворен финал.

Нещо такова, да. Но удоволствието, което изпитвах, докато четях първите 200-250 страници, беше голямо. И му прощавам за финалните щрихи

Животът и любовта са си живот и любов, a букетът от теменужки си е букет от теменужки.

Автор тиrъp (Тигъртрон)
Публикувано12.01.06 00:45

Отдавна я четох, но още си харесвам разни моменти от нея, особено сюжетната линия на двамата неандерталци, чиито консервирани тела откриха. Иначе екзотична генетична теория, но дори и в учебниците се срещат екзотики от сорта. Обаче и аз не харесах края и други неща като онези масови убийства в Грузия - грузинците значи са примитиви н'кви дето съхраняват социални практики още от нендерталците, които даже не са преки предшественици на съвремния човек, е как става това освен в някои адски затънтени от американска гледна точка земи. И други неща ме разочароваха, макар вече да не си ги спомням с подробности, но като цяло добра книжка, свеж полъх всред океаните фентъзи.

Добре дошъл, страннико. Пътеките днес са опасни.

Тема Re: "Радиото на Дарвин" - аплодисменти!нови [re: Kopo]  
Автор sAmurai jacK47 (баничар)
Публикувано12.01.06 11:42

Някакси и аз не можах да ги харесам тези двамата. Доста мудни са им книжките и с кофти стил - или техен или на преводача, не съм ги чел в оригинал.
За Радиото нищо не мога да кажа - не съм го чел.

Аку не Аку, все мирише.

Тема Radio GaGaнови [re: тиrъp]  
Автор Alvin (оранге)
Публикувано16.01.06 14:31

В отговор на:

грузинците значи са примитиви н'кви дето съхраняват социални практики още от нендерталците, които даже не са преки предшественици на съвремния човек, е как става това освен в някои адски затънтени от американска гледна точка земи

Ами, не знам... За мен историята с масовите гробове в Грузия беше добре обмислена. С всичките му там политически окраски - все пак говорим за страна, в която доскоро имаше сериозен режим и армия, която не се поплюва, нали? Не знам дали наистина има изследователски институт в Грузия, който да се занимава с бактериофаги, но и така нещата са правдоподобни. За мен

В общи линии постинг, посветен на сериозната фантастика, не се тачи кой знае колко. Трябва да седна да напиша всичко, което ми дойде на ум докато си губех времето с Хари Потър по Канал1, та да се види какви теми будят брожения в тоя клуб

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.