Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 10:05 14.07.25 
Фен клубове
   >> Фантастика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема алтернативна историянови  
Автор ~!@$%^amp;*()_+ (целия горен ред)
Публикувано22.09.05 06:27

има ли такава алтернативна история:

турците не правят силна ислямска империя, в следствие на което еманципацията от религията я осъществяват мюсулманите, ренесанса започва (то е имало такова нещо ама се е сецнал) при тях и съответно в момента те са доминиращата култура.

Тема Re: алтернативна историянови [re: ~!@$%^amp;*()_+]  
Автор V. Grig (антиМОНАРХИСТ)
Публикувано22.09.05 14:14

Считаш ли наистина, че подобно развитие би било възможно? Особено по отношение връзката - османска империя - светски близък изток - доминиране на исляма??

По скоро би било интересно европейското развитие ако предположим че е било възможно и съответно осъществено обединение на Византия и България последвано от отблъскване или тотално разбиване на османските завоеватели.

Какво ли би било развитието на Европа в подобен случай?? Дали източното православие би изпаднало в местен аналог на тъмните средни векове на католицизма в Западна Европа или би се развивало прогресивно и по-бързо в сравнение със западноевропейските католически империи ...

Дядо Мраз умря застрелян в гръб от Дядо Коледа

Автор valio_98 (chitatel)
Публикувано22.09.05 14:34

Май няма, но за по-сигурно можеш да провериш в

.

П.С. Сещам се само за една "Турска" алтернативна история:

П.П.С. Всъщност, чел съм и

Книги, написанные любителями, требуют читателей-профессионалов. (С. Б. Переслегин)

Редактирано от valio_98 на 22.09.05 14:37.

Автор koroviev (begemot)
Публикувано22.09.05 16:49

нема начин - геополитически. арабите са на такова място че идеалното занимание за тях е покупко-продажба - демек търговия м/у изтока и запада (коприни и тн.). Нямат инициатива да се занимават с индустриална революция, нито пък са добре защитени (от географията) за да имат някаква дългосрочна стабилност за целенасочено развитие.
За прогрес трябва остров (за защитеност от врази и стабилност:) и ограничени "ценни" ресурси, така че да се налага прогрес в прозводството - за да може поне продуктите да са ценни. тоест - вместо да имаш злато и коприна и директно да ги продаваш - имаш въглища и желязо и инициатива да направиш нещо повече от тях - например сукно.
Швеция също покрива тези критерии (до някъде) и също бая е допринесла за ранната индустриализация (минни помпи, динамит, механизирани ковачници и тн.)
А родното място на ренесанса - Италия - в общи линии нищо не е направило за никои - проблема, ако има такъв, не е в наличието или липсата на ренесанс...(или липсата или наличие на еквивалент на протестантство. Арабите са си по близко до протестантство поначало - там няма "папа", нито църквата е отделна централизирана власт в позиция да взема парите на всички или да контролира всички какво да правят. Най-близкия християнски аналог е англиканската църква (кралят е едновременно и религиозен глава - халиф/"кадафи"). Хм, или поне така ми се струва, без да съм експерт по исляма.

Така че единствения възможен алтернативен (сегашен) ценър на света е япония, но не мисля че са много добре с въглищата..а и като нямаш много гори за да си направиш флота, пък съвсем няма търговия с никои - че да търсиш какво ценно да произвеждаш.

Редактирано от koroviev на 22.09.05 16:51.

Тема Re: алтернативна историянови [re: koroviev]  
Автор valio_98 (chitatel)
Публикувано22.09.05 17:50

И аз трудно мога да си представа НТР в близкия изток, освн ако не се направят някакви други промени в географията, но тогава се отколоняваме прекалено много от реалността и не е интересно. :)

Обаче за последното твърдение съм готов да споря - Китай е друг възможен център на света. :) Загубили са си шанса през 14-15 век, когато се е сменила управляващата династия и са загубили интерес към експанзията. Преди това е възможно дори да са "открили" Америка (виж книгата "1451").

Книги, написанные любителями, требуют читателей-профессионалов. (С. Б. Переслегин)

Тема Re: алтернативна историянови [re: V. Grig]  
Публикувано22.09.05 18:25

смятам

силната държава, обвързана с религиозна доктрина, не позволява на религията да се вихри и да покаже най-лошите си страни.
по тази причина обаче, не се и създава такава силна съпротива срещу религията, която в последствие да доведе до стремеж за освобождаване от религиозното подтисничество.
според мен пример за това е катко османската, така и трите православни империи.

Тема Ще ти предложа еднанови [re: ~!@$%^amp;*()_+]  
Автор Mag (Highlander)
Публикувано22.09.05 20:30

Точно арабската култура и цивилизация. Пука ми за религията - исляма с други думи.
Не искам да споря с Коровиев, защото той каза нещо против това.
Именно арабската цивилизация и "арабизирането" на света (вместо християнизирането) щеше да доведе цялата човешка цивилизация в друга посока.
Когато в Европа са горели "вещици", християнството се е налагало с огън и меч, науката и културата западат, в арабския свят е просъществувала култура и наука, която стократно е превишавала и европейската и китайската.

Нека все пак се разберем - говоря за една еволюция на арабската култура (респективно на исляма). Еволюция. Преди военните им загуби от Византия и в Западна Европа (Иберийския полуостров).

Помислете по въпроса.

П.П. Православен християнин съм. Кръстен в купел. В православна черква. Църковното ми свидетелство е току до мене в някое чекмедже.
Това го казвам за да не ме помисли някой за ислямистки фундаменталист - говорим за алтернативна история, нали?

"Красиви сме, но бодем!"

Тема Re: Ще ти предложа една [re: Mag]  
Публикувано22.09.05 20:56

точно това имам предвид и аз, арабите според мен са вървели към ренесанс.
но според мен причината за скапването на нещата не са военните им загуби, а създаването на османската империя, базирана на шериата, т.е. силната държавна власт използваща религията като инструмент на държавата, а не нещо само по себе си, способно да предизвика противодействие.

нещо подобно се наблюдава и във византия, българия и русия, където е в сила принципа на цезаро-папизма и където, въпреки наличието на еретици и сравнително силна църква, много рядко се стига до ексцесии от страна на църквата, които да създадат натиск за разделяне на светската от църковната власт.

от друга страна, в западна европа, където папата се е смятал над светската власт, винаги е имало силен натиск за разделянето на църквата от държавата и този натиск, не е бил само от долу, защото в края на краищата и на управляващите не им е било кеф папата да им се меша в управлението.
да не забравяме, че хенри 8 създава англиканската църква, след като папата отказва да го разведе.

Редактирано от ~!@$%^amp;*()_+ на 22.09.05 20:58.

Тема Re: Ще ти предложа една [re: Mag]  
Автор Dilithium (Trekkie)
Публикувано22.09.05 20:59

Пресилено е малко изказването то за харабелите.
Кое им е било развито на културата? Има ли ли са флот, говоря за флот с познания за навигация околосветски пътешествия и такива работи, не за корабоплаване из Средиземно Море или из Арабските морета. Айде за електромагнетизъм е било рано, но за механични изобретения? Поне на мен не са ми известни, естествено мога да направя един бърз рисърч из гугъл и да видя с какво са допринесли арабите за НТП, обаче каквото и да е останалото е на западния и на далечно източния свят. Много про-арабска литература сте чели.

In space, no one can peer your stream

Тема И аз така го усещам [re: ~!@$%^amp;*()_+]  
Автор Mag (Highlander)
Публикувано23.09.05 12:07

Пак казвам - нека се разграничим от религията. По онова време ислямът е бил хилядократно по "демократична" (гъвкава?) религия от християнството.
Нека не объркваме нещата със съвременния ислямски фундаментализъм, избиващ на тероризъм, и то в световен мащаб.
Ислямският тероризъм е една извратена (изключително извратена, не мога да намеря по-адекватна дума) на една закъсняла форма на опит за възвръщане на "доминацията" на исляма. Но на религията. Не и на културата, изкуствата и науките на ислямския свят.
Виж за влиянието на османската империя... Трябва да се замисля преди да си дам мнението. Но винаги ме е озадачавал фактът, че в османската империя зърното, което арабите са носели в себе си (зърното на цивилизационност, култура, знания, науки) е _закърняло_. Не мога да си дам точен отговор.

П.П. И като малко смешен пример: Не си спомням кой френски крал беше анатемосан от папата. Някой Франсуа "намсикойномер". Дето беше молил за прошка папата пред папския дворец в Авиньон. Май дори е бил загърнат с конски чул като пилигрим. Казвам - не помня точно.

"Красиви сме, но бодем!"

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.