Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:08 15.07.25 
Фен клубове
   >> Фантастика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Иван Ефремов - има ли бъдеще като автор?нови  
Автор sol_lam (непознат)
Публикувано20.02.05 18:03

Трудно ми е да си отговоря сама и затова ще ми е интересно да разбера какво мислите вие. Прочетох отново "Мъглявината Андромеда", "Часът на бика" и разказите от "Сърцето на Змията". Исках да си ги припомня, защото съм ги чела като дете. Но ми бе много трудно и изнервящо от непрекъснатите венцехвалебствия на комунистическата система. Давах си сметка как по този начин Ефремов е мятал кофи прах в очите на цензурата, за да опише едновременно с това изродените идеи в преживяната от много от нас соцреалност, но от това не бе по-леко и приятно за четене. Та се запитах - изобщо ще говори ли нещо цялата тая претрупана и тежка литература на бъдещите читатели. И има ли шанс да бъде четен за в бъдеще Ефремов? Вярно е, че идеите му са много интересни, но това достатъчно ли е според вас?

Тема Re: Иван Ефремов - има ли бъдеще като автор?нови [re: sol_lam]  
Автор Heaндepтaлeцa Джo (?!?)
Публикувано20.02.05 18:47

Мое мнение - прекалено е претрупан с идеология. Мисля, че е бил читаем само в тесен времеви период. Докато други автори от това време ще се четат още дълго.

Когато боговете говорят, ония с фактите никакви ги няма.

Редактирано от Heaндepтaлeцa Джo на 20.02.05 18:51.

Тема Re: Иван Ефремов - има ли бъдеще като автор?нови [re: sol_lam]  
Автор Пpeпoдoбният ЦУП (изродъ)
Публикувано21.02.05 00:00

Според мен -изказвам лично мнение. Ако се чете внимателно Ефремов може да се колерират с достатъчно голяма точност процесите в обществото разгледано като взаимосвързани системи... Както и връзката с природата...
Дано човечеството преоткрие Ефремов- само да неп е много късно.. Щото в момента сме точно вкритичната точка на ЕРС

Тема Re: Иван Ефремов - има ли бъдеще като автор?нови [re: Пpeпoдoбният ЦУП]  
Публикувано21.02.05 00:20

Напълно съм съгласен с всяка дума.
Но за съжаление, както казах книгите му са прекалено натоварени с баласт.
Всъщност когато го четях за първи път бях 50/50 - 50% раздразнен от преливащата идеология и 50% възхитен. Може би това е било единствният начин да публикува нещо изобщо - не знам.
>"Дано човечеството преоткрие Ефремов- само да неп е много късно.."

за съжаление, единственият начин, по който според мене би могло да стане е да го преоткрие някой нов талант и да поднесе наново идеите му в осъвременен вид, без да ги изкривява. Иначе - няма шанс .

Тема филтри за идеологиятанови [re: sol_lam]  
Автор Valio_98 (chitatel)
Публикувано21.02.05 07:34

Това е въпрос за младите. Хората от по-старото поколение са с "вградени" филтри за комунистическата идеология (друг е въпроса, че е хубаво да си има чвовек филтри против всяка идеология :). На мен изобщо не ми прави впечатление, обаче за младите сигурно е различно.

Но подозирам, че случаят не е безнадежден - най-малкото като документ на епохата.

Според мен възможност да бъде преоткрит има - покрай бума на руското фантастично кино, който се заформя след Дозора. Освен това напоследък в Русия излязоха няколко интересни исторически филми, в които се третира същата тая епоха - напр. "Шофьор за Вера".

Префразирайки върпоса - има ли бъдеще Омир като автор? Кой го чете, освен историците, студентите по литература, и нещастните ученици? :)

Книги, написанные любителями, требуют читателей-профессионалов. (С. Б. Переслегин)

Тема Re: филтри за идеологиятанови [re: Valio_98]  
Автор Ивaнyшka (Депресионист)
Публикувано21.02.05 10:24

Те книгата "ТРОЯ", по която е сниман филма я издадоха вече.
Ти случайно да не си помислил, че е по "Илиадата"?

Проблема не изчезва в момента, в който си изтървете нервите
http://www.bukvite.com

Тема Re: Иван Ефремов - има ли бъдеще като автор? [re: sol_lam]  
Автор Hidon (сянка)
Публикувано21.02.05 15:35

Има бъдеще толкова, колкото има примерно и Хърбърт Уелс... нещо като класик, всепризнат майстор, но загубил магията си в мъглата на годините. Спомням си като четох Мъглявината Андромеда бях направо омагьосан от книгата. А сега къде ти някое съвременно 10-15 годишно дете ще се прехласне от нея? Махнете настрана комунизма, просто вече започваме да се пресищаме от идей и ефекти. Животът е много коренно различен от времето когато е творил Ефремов и няма как да е актуален.

Тема Re: Иван Ефремов - има ли бъдеще като автор?нови [re: Hidon]  
Публикувано21.02.05 15:45

>"Махнете настрана комунизма, просто вече започваме да се пресищаме от идей и ефекти."

за ефектите съм съгласен, ама накъде без идеи?

Тема Re: Иван Ефремов - има ли бъдеще като автор?нови [re: Heaндepтaлeцa Джo]  
Автор Hidon (сянка)
Публикувано21.02.05 15:55

Не се хващай за думата, имах предвид че трудно може да се намери идея, дето да не експлоатирана вече десетки пъти. Преди 15-20 години голямата част от идеите пак ги имаше, ама не и в соцлагера, така че беше лесно да накараш любителите на фантастиката да се впечатлят. А сега в това море от информация много хора пишат, но малко остават в главата ни години след последната страница. Пък може и проблемът да е в нас, не в тях :-)))))

Може би последното супероригинално нещо което прочетох беше серията за Ъплифта на Дейвид Брин. Но въпреки всичко скоро си купиш за два лева едно издание на "Астронавти" на Станислав Лем и го препрочетох с удоволствие - а книгата е отпреди 50 години. Винаги ще има място за подобни книги и автори, но те никога няма да се възприемат така, както ние ги възприемахме навремето. За съжаление.

Тема Re: Иван Ефремов - има ли бъдеще като автор?нови [re: Hidon]  
Публикувано21.02.05 16:10

мда - съгласен. Което ми припомня, че преди време бистрихме с Пиркс подобна тема :

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.