|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
петрола, портокаловия сок и всичко - 2
|
|
Автор |
firefox (пчелъвче) |
Публикувано | 08.02.05 16:41 |
|
http://news.bg/article.php?cid=37&pid=0&aid=153642
накратко: метод за производство на пластмаса с изходни суровини портокалови кори и въглероден диоксид
готино екологично решение, ако всичко му е наред - не само ползва възобновяем източник, но и черпи от въглеродния диоксид
Редактирано от firefox на 08.02.05 16:42.
| |
Тема
|
Re: нещо ме мъчи скептицизъм
[re: firefox]
|
|
Автор |
Kopo (тъп, но упорит) |
Публикувано | 08.02.05 18:04 |
|
Изглежда ми прекалено добре, май има нещо спестено в информацията.
TANSTAAFL
| |
|
ми то нищо кой знае колко подробно не е казано, че да видим кое е спестено :)
примерно производителността може да е някакъв проблем като опрем до икономиката на процеса - колко и точно каква суровина ни дава колко от продукта, а и той доколко се доближава качествено до този, който би трябвало да успее да измести
но като цяло решението ме кефи, някак елегантно е да използваш проблема за разрешаването му :))
| |
Тема
|
Re:
|
|
Автор |
Kopo (тъп, но упорит) |
Публикувано | 08.02.05 18:22 |
|
Прекалено елегантно дори.
Не са дадени никакви икономически оценки - дори и приблизителни за цената на новия продукт. Няма сравнителни данни за енергоемкостта, тактично се пропуска географското разположение на портокаловите плантации и заводите, "производителли" на СО2.
Твърде вестникарско звучи - "Има решение на въпроса с кацането на Слънцето, другари! Партията реши - ще кацнем през нощта!"
TANSTAAFL
| |
Тема
|
e ти кво искаш, тва е news.bg, не е...
[re: Kopo]
|
|
Автор |
firefox (пчелъвче) |
Публикувано | 08.02.05 18:50 |
|
... нобеловата комисия или <insert нещо адекватно тук>
той човека е произвел нещо в лаборатория и казал "Може", дали и изгодно след като може, и още куп неща си предстоят
фактът си е факт - МОЖЕ, а петролът е с часовников механизъм наистина, портокалите само на филм ;)
| |
Тема
|
едно време като четях паралели,
|
|
Автор |
zaphod (void *lpNothing) |
Публикувано | 08.02.05 20:24 |
|
нямаше брой в който да не публикуват някакво подобно "революционно" откритие. обаче докато не го видя по рафтовете в магазина не бързам да се ентусиазирам.
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
Тема
|
Re: петрола, портокаловия сок и всичко - 2
|
|
Автор |
Orc Chieftain (Мордорски елф) |
Публикувано | 09.02.05 21:44 |
|
А бе то и синтетичен бензин може да се произвежда...Забравих от какво. Технологията е известна още от 30-те години, в Германия даже са го произвеждали доста масово през войната. Ама след това нещо нямало желаещи, защото синтетичния бензин излизал неколкократно по-скъп. Та кой знае в случая как стоят нещата. За можене -- сигурно може. За интересно -- интересно е.
| |
|
Sintetichnija benzin go pravjat ot v&glishta, ako ne gresha... Prez vonjata druga alternativa sa bili gazgeneratorite - s d&rvesina. A za kolite, raboteshti s&s spirt ot biologichni otpad&chi maj veche njakoj psomena...
Книги, написанные любителями, требуют читателей-профессионалов. (С. Б. Переслегин)
| |
Тема
|
Re: петрола, портокаловия сок и всичко - 2
[re: Valio_98]
|
|
Автор |
Dilithium (underdog) |
Публикувано | 09.02.05 22:39 |
|
Има и автомобили които работят с растителни масла.
Има поне един такъв мерцедес в Уискансин (съседният щат на север от моя)
#unzip;strip;touch;finger;mount;fsck;more;yes;umount;sleep
| |
|
ffi двигателите могат да работят с бензин или етанол, или със смес отдвете.
поне в калифорния ти плащат разликата в цената на такъв двигател спрямо обикновения, но не съм видял къде може да се налее етанол.
а доколкото знам в бразилия колите доста масово се движат с алкохол от захарна тръстика.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|