Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:15 20.11.25 
Фен клубове
   >> Фантастика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
Тема До "Квазар"нови  
Автор Oйreн фoн Maйepщaйн (кръстоносец)
Публикувано28.04.04 14:08

Вече и на неграмотните стана ясно, че ще изпратя изненади и за конкурса на “Квазар”.
Но този път целта е различна – докато при таласъмите проверявах степента на познаване на българската литература, сега искам да тествам качеството на литаратурните критерии на издателство “Квазар”.
И тъй като целта е различна – разположението на мините също ще е различно.
До Ендър и всички останали, които се навият да журират конкурса на “Квазар” – давам технико-тактическите данни на мините:
Този път изненадите ще бъдат ДВА вида!
Първият, или така нар. “мюре”: Най малко три разказа от емблематични фантасти. Тези разкази ще са от ниска за един издател сложност за разпознаване. Ще има повишени възможности за разпознаване. И именно това е предназначението - да бъдат разпознати. Не мога да си представя издател на фантастика да не ги разпознае. Би било голям резил да издаваш фантастика и да не разпознаеш Шекли, например. Този вид разкази задължително ще са публикувани на български. Целта им е да заблудят журито, че е обезвредило мина. Но, както казах – това не е истинска мина.

ВТОРИЯТ ВИД разкази ще са истинските мини. Авторите до един ще са лауреати на НАЙ-ПРЕСТИЖНИТЕ (подчертавам) литературни награди. Всички, които заявиха, че се чувствали горди, че са надвили Николай Райнов ще имат мегдан за нови творчески победи! Срещу Силвърбърг, например! Ако в този конкурс някой го победи, лично ще пиша да го предложат за “Гранд мастър”!
Вторият вид разкази ще са между 1 и 3 на брой. Не е задължително да бъдат издавани на български. Но във всички случаи, ако разказът не е излизал у нас – то журито не е длъжно да го познава. Но тогава за него ще е по-добре да го класира! Защото творбата (ако не е излизала на български - задължително удостоена поне с "Хюго") и името ще са от доказана висока проба. Уверявам ви – доказана. Международна.
Ако на журито на Ендър разпознае НЕИЗЛИЗАЛ на български разказ, тозчаз за мен Ендър става най-най-най-всичко. Но пак казвам - не е длъжен.

В резюме: Ако журито разпознае разказ, да не бърза да си отдъхва.

Списъкът с двата вида творби ще бъде нотариално заверен най-рано в деня на изтичането на срока за приемане на разкази за квазарския конкурс, и най-късно една седмица преди панаира на книгата.

Успех на журито и участниците!

Si deus pro nobis, quis contra nos?

Тема Re: До "Квазар"нови [re: Oйreн фoн Maйepщaйн]  
Автор .Lady. (defender)
Публикувано28.04.04 14:17

Ти нямаш ли си друга работа?

"I had hoped for better of thee!"
"This isn't exactly the Olympic Games"

Тема Re: До "Квазар"нови [re: .Lady.]  
Автор lkew (единтакъвнекф)
Публикувано28.04.04 14:24

нищо не е по-важно от общото благо!

----------------------
ако и в тая тема се случи същото като в ...разни други теми, предлагам да основем нов клуб в дира : Иво срещу Квазар или Квазар срещу Иво или Фантасти срещу Фантасти...... и вече когато тук се появи тема по въпроса, да бъде заключвана. Независимо от коя от двете страни е пусната.

От старост забравяме, от младост не запомняме.

Автор Boby_ (Чук)
Публикувано28.04.04 14:25

Защо пък реши, че две различни журита би трябвало да имат дословно едни и същи критерии? Литературата не е математика - всичко може да се тълкува многозначно и субективността е огромният плюс на тази част от човешката култура, а не неин минус. Да не говорим, че тя търпи развитие във времето.Ти си този, който чрез изпращането на разказа декларира, че той отговаря на условията на конкурса. Глупаво е да търсиш вина у журито за неразпознат разказ. Факт е, че няма човек, който да е чел всичко, излизало на български.
Стига с тая дребнава отмъстителност. Едва ли има нужда да ти обяснявам, че с това злонамерено деяние няма да постигнеш декларирания от теб резултат, нито пък ще докажеш някому нещо.

Тема Re: До "Квазар"нови [re: lkew]  
Автор Boby_ (Чук)
Публикувано28.04.04 14:33

Темата би трябвало да е по-скоро "Иво срещу себе си".

Тема Re: До "Квазар"нови [re: .Lady.]  
Публикувано28.04.04 14:40

То работата никога на свършва.
Сигурен съм, че всеки си има и други работи, освен да чете и пише, например.
Убеден съм, че едва ли е удоволствие за изпитващия да заеме ролята на изпитван. Но маса народ доброволно участва в такива изпити и праща творби за какви ли не конкурси. Аз също.
Но досега не съм чул организатор на какъвто и да конкурс (не е само за литературните) доброволно да е позволил някой да подхвърли на съмнение знанията, качествата и критериите му.

Не го правя подло, напротив - уведомявам. И сега Ендър разполага дори с такава информация, каквато таласъмци нямаха.
И в крайна сметка, правя го не защото съм враг на Ендър, а защото съм му приятел.
Преди доста време едно момче от Свищов - Бранимир Събев ми беше казал, че само войната носела прогрес. С типичния си маниер, побързах да го оспоря и да го подиграя. Грешал съм. Момчето е било право. Всъщност - всички водим по някоя война. Поне тези, които имат някаква идея, която да бранят или заради която да нападнат.
Има я и Ендър. Оценявам високо това, че е едва ли не издател - камикадзе на българска фантастика. Имам чувството, че вади българскате книги едва ли не от корема си - издаде нещо българско и отслабва с няколко килограма. Възхищавам се на такова самоотрицание!
Но в идеята си Ендър няма нито един противник. Само съюзници!
Затова сборниците от квазарските конкурси все "предстоят"...
Няма кой да му война, всички само се лепват за него и чакат да ги огрее.
Затова аз ще му обявя тази война. След като няма кой друг...

Тема Re: До "Квазар"нови [re: Boby_]  
Публикувано28.04.04 15:00

НИКОЕ жури не може да има дословно едни и същи критерии с друго. И именно затова няма да изпратя само едно произведение, а няколко. Мненията на различните журита няма да са еднакви, но що се отнася до жанра - не би трябвало да се различават на 180 градуса, нали?
Все още ли никой не може да схване, че на никого не отмъщавам?
Искрено се надявам Квазар да премине теста, на който го подлагам.

Автор Boby_ (Чук)
Публикувано28.04.04 15:07

Това не е тест, това е атака с удари под кръста.

Тема Re: До "Квазар" [re: Oйreн фoн Maйepщaйн]  
Автор .Lady. (defender)
Публикувано28.04.04 15:14

Знаеш ли, в едно отношение страшно си приличате с 4 месечния ми син. И двамата имате невероятното свойство жестоко да се осирате и след това да се кефите на тая работа. Само дето за неговата възраст това си е напълно нормално. Искренно се надявам, че приликите ще приключат тук.

"I had hoped for better of thee!"
"This isn't exactly the Olympic Games"

Редактирано от .Lady. на 28.04.04 15:13.

Тема Re: До "Квазар" [re: Boby_]  
Публикувано28.04.04 15:18

Не мисля, че има удар под кръста.
Щом като някой издава фантастична литература, предполага се, че е запознат с нея. Още повече - ако е решил да оценява литература, би следвало да няма нищо против да се знаят критериите му.
Мегдан за удари под кръста има Ендър - примерно ако реши да не допусне за конкурса си всички разкази, с чийто автори не може да установи обратен контакт.
Но се надявам да не го направи и да приеме предизвикателството.

Няма да правя публични изводи от това дали журито му ще разпознае или не някоя творба. Ще оповестя само фактите. А изводите всеки ще си направи сам. Включително и онези, които четат вестници.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.