Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:10 11.11.25 
Фен клубове
   >> Фантастика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Книгите - лукс или евтино удоволствие!!!нови  
Автор snejcar ()
Публикувано21.04.04 19:34

Знате ли, винаги ми е било чудно защо българина забрави или поостави хубавата книга? Много често ми се е случвало, когато разговарям с приятели да чувам фразата "Много обичам да чета, но все не ми остава време за това". Не мога да разбера как така хем обичаш нещо, хем нямаш време за него. Вярно, че и на пазара излизат книги, които меко казано са нечетими и тогава мразиш първо себе си, че си я купил, след това идва ред на издателя и може би на последно място остава писателя, че е сътворил такава творба.
Вярно е, че и за много хора книгата стана лукс. Малко хора в България могат да се похвалят, че могат да си позволят да си купят по няколко книги на месец.
Може би тук е мястото в този фен клуб хората да си помагат взаимно. Предлагам, когато излезе фантастична книга тя да бъде обсъждана. Така печелят всички. Вярно, че всеки човек си има предпочитания и мнение, но в повечето случаи, мненията имат допирни точки. Аз мисля, че това ще е и от голяма полза и на издателите, защото ще имат пряк контакт с феновете и ще разберат, когато грешат в избора на подбора.
Последната книга която прочетох беше "Двойната сянка". Ако трябва да дам оценка, според мен е доста добра и особено ми харесаха разказите на Й. Йотов. Лъвкрафт и С. Кинг също държат в напрежение, но определено Лорд Дансени ме разочарова. Но като общо лично моето мнение за книгата е, че си заслужава да се прочете!!!

Тема Re: Книгите - лукс или евтино удоволствие!!!нови [re: snejcar]  
Автор zaphod (void *lpNothing)
Публикувано21.04.04 21:18

да, знам ги тия "няма време/пари".
аз лично мисля че книгите са най-евтиното удоволствие което съществува. един филм на кино струва колкото нова книга, а трае само 2 часа, да не говорим колко е по-тъп. не знам що, ама и най-хубавите филми не мога да ги меря със любимите си книги.
а ако си купиш стара книга (аз много обичам да обикалам книгите на старо) кефа е съвсем без пари. за 2 лева можеш да си купиш супер книга. аз дори и в най-социалнослабите си години си купувах книги без да се притеснявам.
всъщност за каквото и да става въпрос, когато чуя "няма време/пари" сбърчвам леко нос. това обикновено трябва да се разбира "не ми дреме" или "не е за моята глава".

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Автор Kopo (тъп, но упорит)
Публикувано21.04.04 23:42

Съгласен съм с голяма част от нещата, които казваш.
Ще премина към коментара на "Двойната сянка". Запознаването с няколкото класици в хоръра, като лорд Дънсени, беше приятно, макар не и потресаващо. "Кошмарът в Дънуич" е най-доброто на Лъвкрафт, което съм чел до сега. Разказът на Кинг и препратките му към творчеството на Лъвкрафт бяха една приятна изненада за мен.
Като цяло - добро четиво от гледна точка попълване на "бели петна" в хронологията на жанра "хорър", но нищо потресаващо (все пак очаквам с голям интерес историята за Конан - "Кръвта на Ктхулу" на Адриан Лазаровски).

TANSTAAFL

Тема Re: Книгите - лукс или евтино удоволствие!!!нови [re: zaphod]  
Автор lkew (нюклиър охлюв)
Публикувано21.04.04 23:53

Ми аз да речем нямам пари за книги.
ама съвсем.

Какво, тия като мен са статистически маловажни ли? :/

п.п. - книгите не са по билетче, а по 10 лева. Има разлика.

стадо охлюви танцуват

Тема Re: Книгите - лукс или евтино удоволствие!!!нови [re: Kopo]  
Автор arc-en-ciel (lostinthemist)
Публикувано21.04.04 23:53

В отговор на:

Конан - "Кръвта на Ктхулу" на Адриан Лазаровски

Не знаех, че ще има такова нещо, кажи повече. Вече и аз го очаквам с интерес.

Автор Лeйди (defender)
Публикувано21.04.04 23:56

Една случка от училищните ми години.
В заемната читалня на Софийската Библиотека се засичам с две познати от НПМГ, профил химия. Аз съм помъкнала камара фантастики, те - камара химии.
Едната ме пита: "Боже! Как намирап време за фантастика?" Отвръщам:"Боже! Как намираш време за химия?"
Но е факт, че тях ги гърчеха страшно. Аз не разбирах смисъла на термина "Нямам време да чета", докато не започнах първата си работа преди 4 години. За пръв път аз действително НЯМАХ време да чета. Когато ставаш в 6, изкарваш цял ден пред монитора и се прибереш в 9-10 (най-рано), единственото ти желание е да легнеш и да откъртиш. Да не говорим за натоварените от компютъра очи.
Е, следващите ми работи не бяха чак толкова натоварени, така че имах време да чета, но приемам, че има хора, които действително нямат време.

"I had hoped for better of thee!"
"This isn't exactly the Olympic Games"

Тема Re: Книгите - лукс или евтино удоволствие!!!нови [re: lkew]  
Автор Лeйди (defender)
Публикувано21.04.04 23:58

Това също. И аз като ученичка бях много зле в това отношение.

"I had hoped for better of thee!"
"This isn't exactly the Olympic Games"

Тема Re: Книгите - лукс или евтино удоволствие!!!нови [re: arc-en-ciel]  
Публикувано22.04.04 08:20

В споменатия сборник има началото на романа. Конан не се появява, но пък има насилие и секс в изобилие, плюс намек, че тепърва ще се започне с тия неща.

TANSTAAFL

Редактирано от Kopo на 22.04.04 08:28.

Тема Re: Въпрос на желаниенови [re: lkew]  
Публикувано22.04.04 08:26

Имаш достъп до мрежата, в нея книгите на български са МНОГО.
Можеш да вземеш на заем (то ти го и правиш, де).
Заемният отдел на Софийската библиотека - 10 лева е годишната карта за неучащи (тук инфото ми е поостаряло).
Сергиите с книги втора ръка - освен кожодерите по "Славейков" има още доста места, на които могат да се намерят интересни книги в добро състояние на цена под 1/2 от цената на билет за кино. (Аз така си попълвам библиотеката с пропуснати книги напоследък.)

TANSTAAFL

Тема Re: Книгите - лукс или евтино удоволствие!!! [re: zaphod]  
Автор Nerksis (barman-kasap)
Публикувано22.04.04 11:04

Е не съм съгласен с това, че книгите са евтино удоволствие, дори са си доста скъпи за стандарта на 90% от българите. Примерно в най-добриятслучай вземаш заплата 300 лв. , пак казвам в най-добрият случай, от тях отделяш 150 за разходи по наеми, ако живееш в друг град или нямаш собствено жилище, после идват парите за ядене, след това и на теб ти се ще да излезеш и да пиеш една бира в заведение, да видиш хора, да се попчувстваш като бял човек, какво остава - пари за книги няма. Ами ако вземаш заплата 200 или 150 лв. тогава за какво си говорим. Повечето хора обичат да четат,но наистина нямат пари за книги, да оставим ненормалници като, повечето от този клуб, и аз в това число, които могат да стоят гладни но ще си вземат книга. Аз например цяла седмица не пушех на работа, като със спестените пари си взех последната книга на Майкъл Крайтън, беше около 10 лв., вярно книгата е супер ама изобщо не е евтино удоволствие. Ако трябва да купувам всичко коеото ми харесва, амо то заплатата няма да ми стигне само за книги.
Повечето хора нистина нямат пари за книги и така са повечто ми колеги, коиото са се изнесли от тях и живеят с приятелките си , и аз за тях съм като манна небесна вземат и четат на поразия, мен това много ме радва. Българина обича да чете ама няма възможност да купува.
Е има я и другата крайност, например един от моите бивши съквартиранти, който заявяваше две години че няма пари за книги, а много чете наистина, и вземаше постоянно от мен и ... накрая си купи апартамент за 14 000 лева е и аз искам такова нямане, ама минало бешело, както се казва.
Така че влезте в положението на повечто хора, те нистина нянат възможност и за това им помагайте.

Простотията не ходи по гората, а по хората!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.