Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:33 05.07.25 
Фен клубове
   >> Фантастика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Електронни книгинови  
Автор blue_ (непознат )
Публикувано21.07.03 11:38

Опитвам се да направя библиотека за електронни книги, не doc, rtf или txt файлове, а истински електронни книги. Засега е много малка, но се надявам да се разшири с времето. Който иска да я погледне и да си каже мнението.

web.hit.bg/e-books

Тема Re: Електронни книгинови [re: blue_]  
Автор Poбин oт Лokcли (hell arise)
Публикувано21.07.03 13:19

И това как се ползва?

Майкрософт!!? Това вече е прекалено...

Редактирано от Poбин oт Лokcли на 21.07.03 13:20.

Автор Шapkaн (прелитащ)
Публикувано21.07.03 22:35

ммм... няма ли как да се внасят подобрения разни - да си нарисуваш корица, да видиш съдържание да потърсиш дадена дума - шукаритетки разни.

Иначе ми хареса като идея.

(хитро и алчно добавям, перфектно скривайки тайните си долни и егоистични подбуди): а на български автори ще правиш ли таквоз ми ти нящо?

Чувствай се като у дома си... а после те изхвърлят! Хора!

Автор Kzint (Зъбат)
Публикувано22.07.03 01:11

Това ще помогне ли

И ответния удар:

Don't panick!

Тема Re: Електронни книгинови [re: Шapkaн]  
Автор Ивaнyшka (3-ти царски син)
Публикувано22.07.03 08:42

Септември ще го има това за Бг автори, заедно с търсенето, корици и квото ти хрумне.
И на СД смятам да ги изпека
Само да се преборя с библиотеката да им дадат ISBN-i.
Я тука, хората с връзки помагайте

Сайт за нова българската литература

Вече ДВЕ години

Тема Re: Електронни книгинови [re: Kzint]  
Автор Mandor ()
Публикувано22.07.03 09:07

Първата препратка е поостаряла. Човекът вече изкара версия 1.4.

Автор Mandor ()
Публикувано22.07.03 09:25

Хм, конкуренция... Я да я оплюем набързо...

Не можах да разбера - какво беше преимуществото на LIT-формата? Добре, позволява форматиране, но първо - и HTML-а позволява форматиране, и второ - тези книги (всъщност прехвърлих само "Деня на трифидите", защото я виждам за първи път в мрежата) не са форматирани - просто са "наляти" в LIT. Няма дълги тирета, няма отделяне имената на главите ("Идването на трифидите" при мен излиза най-отдолу на страницата), и др. такива. Да не говорим, че MS Reader-а дори и във версия 2.0 има големи проблеми с кирилицата.

Лично аз предпочитам формата FB2 (FictionBook2), който си има прекрасен компактен Reader, който има версии за PocketPC, набор конвертори - към LIT (за MS Reader), HTML, RTF, TXT, PRC (за Palm-машинки, и двата варианта - Palm и iSilo), PDB (друг формат за Palm) и т.н. Освен това се подготвя с обикновен текстов редактор, текста се форматира според типа си, а не според кефа на редактиращия. Може да се включват и картинки, независимо дали са корици или са вложени в текста.

Накратко, не смятам, че в случая с електронните книги трябва да се хвърляме към затворени комерсиални формати. Има хем по-прости, хем по-елегантни и отворени решения.

А, Шаркане, обработил съм "Да пробудиш драконче" в този формат. Ако ти е интересно да го видиш, ще ти го изпратя.
Също така ми е любопитно какъв е интересът към тази тема - "истинските" електронни книги. Очаквам и други мнения.

Тема Re: Електронни книгинови [re: Mandor]  
Автор Mopдpeд (seeker)
Публикувано22.07.03 09:39

Ти използваш ли някакъв ПДА (ППП = персонален пръстов помощник) за активно четене на книги? Доколкото съм проучил въпроса най-удобния формат си остава .тхт - на толкоз малък екран какво форматиране, кви пет лева. Иначе съм 100% съгласен с теб - хтмл предлага и форматиране, и ембедване (слагане в леглото?) на картинки, музика, видео, изпълним код. Не ни трябва да храним болните амбиции на разни корпорации, щом вече има готово, при това добро, решение.

- Българският портал за Толкин, новини и връзки

Тема Re: Електронни книгинови [re: Mandor]  
Автор Шapkaн (прелитащ)
Публикувано22.07.03 10:09

О! Наистина съм любопитен!
Драсни ми на nht@kuasar-bg.com някакви подробности за самата програма и изобщо за създаване на еректронни книги... впрочем, пиши, за да не занимаваме хората във форума с наши си приказки...

Редактирано от Шapkaн на 22.07.03 10:12.

Тема Re: Електронни книги [re: Mopдpeд]  
Автор Йopooл-ГyйМодератор (обитательбездны)
Публикувано22.07.03 12:03

"...вече има готово, при това добро, решение..."

LaTeX

Аз, в цветущо здраве и нормална психика, казвам:
"Аълиуоауннмубмощиц"

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.