Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:51 17.07.25 
Фен клубове
   >> Фантастика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Препоръчвам  
Автор lmBlack (Хладнокръвен)
Публикувано27.06.03 21:39

"Супер командос" от Ричард Морган. Заслужава си да се прочете !
Доста интересна идея за бъдещето .

Тема Re: Ако някой от Бард чете тука...нови [re: lmBlack]  
Автор stupid (новак)
Публикувано28.06.03 01:37

Видях че е излязла нова книга на Бард и радостен хукнах към сергията да си я купя.... Дотук добре. Заглавие "Супер командос" - не толкова добре, но още не съм загубил надежда..... Рецензията отзад се опитва да ме убеди че това е супер екшън - направо лошо, но все пак ...
Но като видях че оригиналното заглавие няма нищо общо с екшън и командос (нещо от рода на altered carbon май) твърдо реших да не си я купувам.
Господа издатели, ако смятате че само екшън може да донесе печалба защо просто не издавате екшъни? Защо се опитвате да продавате ябълки като твърдите че това са сливи? Така и любителите на фантастика са излъгани (защото не знаят какво да си купят - никога не бих си купил ''Добре охранявани мъже" заради безумната фентъзи корица ако не знаех какво е), нито любителите на "остросюжетна литература" ще искат да си купят втори път ваша книга. Защо ли подобна балканска хитрост не хрумнала нито на автора нито на издателя? Да кръсти книгата "Страсти във Венеция" например за да отръска любителите на любовни романи? Те сигурно пасат трева и не са се сетили.
Нямам думи....

Тема Re: Ако някой от Бард чете тука...нови [re: stupid]  
Автор Пpинцът koйтo бe aтpeид (верен)
Публикувано28.06.03 10:26

Човече, тук издателство "Бард" не е особено популярно, поради причини сходни с изложената от теб.

За своето милеем...

Тема Re: Ако някой от Бард чете тука...нови [re: Пpинцът koйтo бe aтp]  
Автор lkew (Blood Elf)
Публикувано28.06.03 11:24

Пък аз си мислех, че ниската му популярност се дължи на простият факт, че издава по-голямата част от всичките книги, като по този начин служи на регреса и упадъка на красивите нравствени и етични норми, подарени ни от светлото и сияйно минало, позволяващи на индивида да избегне заразната зависимост от малките правоъгълни парчета преработено дърво, давайки му заветната възможност да се съсредоточи в конкретната си цел в живота, примерно смятане на ръка годишен приход на предприятието (с цел пестене на електроенергия.)

Hi, my name is Roy and I'm a magic addict...

Редактирано от lkew на 28.06.03 11:29.

Тема Стига си плещил щуротиинови [re: lkew]  
Автор Гepoй нa cOциAлиcт. тpyд (слава на БКП!!!)
Публикувано28.06.03 15:07

Популярност има висока, рейтинг - нисък. Търговците в храма не са точно вярващите, нали така. Е, има и такива, но техните приоритети си остават търговски. Затова си позволяват да променят и окепазяват продукта както си поискат.

Ще дойде време, когато всички осакатени от този или онзи български издател книги ще бъдат издадени отново - този път както трябва, и тогава ще се чудим що за акъл сме имали да си ги купуваме и четем в предишните им варианти...

Само обречените каузи си струват усилията.

Тема Re: Стига си плещил щуротиинови [re: Гepoй нa cOциAлиcт.]  
Автор lkew (Blood Elf)
Публикувано28.06.03 19:52

В отговор на:

и тогава ще се чудим що за акъл сме имали да си ги купуваме и четем в предишните им варианти...

Или така - или на чужди варварски езици от компютъра.

Виж сега, не казвам, че нямам критики, нито че бард е най-доброто издателство за Ф & Ф литратура. Обаче пък не се опитвай да ме убедиш, че е (*_______________напиши обидна дума*), защото не е така.
То не иска да фалира, да. Къде е проблема? Писателите могат да пишат добре или да не пишат добре, издателствата могат да издават книгите в продаваем вид или да не ги издават в продаваем вид. Важното е че ги издава. И ги продава. Да не би пък да сте против ПРОДАВАНЕТО?

И полека с тия храмове. Фантастиката е преди всичко забавление.

Тема Re: Стига си плещил щуротиинови [re: lkew]  
Автор stupid (новак)
Публикувано29.06.03 00:06

Аз точно от гледна точка на продаването не виждам логика. Според мен за да се продаде фантастика тя трябва да се направи привлекателна за любителите на фантастика. Какъв е смисълът да отблъснеш точно тези читатели за да ловиш други. Все си мисля че ако този номер можеше да мине авторът (или поне литагентът му) щяха сами да сложат "подходящо" заглавие.

Тема Re: Е да, и това го има.нови [re: stupid]  
Автор lkew (Blood Elf)
Публикувано29.06.03 02:10

От друга страна съм почти сигурен, че имена като "Супер Командос" в крайна сметка регистрират повече продажби от примерно "Звезда на небето".
Така де. Ние, феновете на фантастиката мака или иначе ще я прочетем (предполагам) ако други фенова на фантастиката кажат, че книгата "става". А в този си вид може да се използва и като подарък за рожден ден на ученик примерно. И 14 годишния младеж няма да изпищи при заглавието. Пък дали самата книга ще му хареса - това е друг въпрос...

Тема От Квазар четенови [re: stupid]  
Автор Eндъp (Говорител)
Публикувано29.06.03 17:39

Не съм чел книгата, затова ще взема отношение само към заглавието.
Правил съм подобни неща, признавам. Но винаги заглавието е оставало близко до действието и смисъла на книгата. Единият път просто не успях да намеря смислово значение на думата (Downbelow Station от К. Дж. Чери излезе като "Светът на Пел". Може би още по-точно щеше да е "Станцията Пел", но за това се сетих година по късно), вторият път беше прекалено тривиално (Star Surgeon от Джеймс Уайт излезе като "Оперативна намеса"). И сега ми предстои нещо такова - трябва да се преведа заглавието Wyrms, което е стара английска дума за червей, ама МНОГО голям. Преводачът рече "Червяк", обаче в България това е дума за машинен детайл.
А, да, щях да забравя Дан Симънс. Който може, нека преведе на български "Carrion comfort". В крайна сметка излезе като "Лешояди".
Вярно е, че самото заглавие трябва да е достатъчно звучно, запомнящо се и атрактивно, но никога не съм си позволявал да сменят заглавието само за да звучи по-атрактивно.

Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го постигнеш...

Тема Re: От Квазар четенови [re: Eндъp]  
Автор Kpъr ()
Публикувано29.06.03 22:40

хмм, не съм чел "Светът на Пел", а би ми се искало, защото явно избора на това заглавие трябва да подскаже че е продължение на "Звездата Аиел" което ми хареса пък..../разбира се - заради дуалистичността /

Всеки ден благодаря на бога че ме е създал атеист

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.