Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:06 17.07.25 
Фен клубове
   >> Фантастика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | (покажи всички)
Тема Повече БГ книги на пазара - хубаво/лошонови  
Автор Alvin (оранге)
Публикувано19.11.02 12:30

Като гледам различните мнения тук-там из клуба, се натъквам на няколко неща, които ми подсказват, че доста български неща са излезли и ще излизат. И вместо някой щастливо да кресне "Еврика, баси ябълката, само така!", явно са се дочули и гъгнещи гласове, които казват, че така се пренасищал пазара, не се подбирало и т.н. и т.н.
Та исках да попитам - според вас това, че има повече български книги на "Славейков", добре ли е или не?
В смисъл, аз за себе си имам мнение, но щом се дочуват и гласове против, може да има някой дълбоко скрит социален и маркетингов фактор, за който не се сещам. Аз мисля (страшна фраза - "Аз Мисля"!), че това е от хубаво по-хубаво. Хем повече хора ще се изявят, хем хората ще имат възможност да подбират и да отделят плявата от качественото. Така де, не съм чул някой да се оплаква, че американски книги спряли да се купуват, защото пазарът се пренаситил с тях.
Мда.

Брак с две жени - бигамия; брак с една жена - монотония.

Тема Re: Повече БГ книги на пазара - хубаво/лошонови [re: Alvin]  
Автор Пивo (speed freak)
Публикувано19.11.02 12:56

Когато не ги издават пищят, че било кофти. Като започнат да ги издават, пак лошо ...
Проблема Алвине е, че хората не ги купуват тия Бг сборници. Питах Пешев на Славейков "върви ли Вирт?", а отговора беше "слаба работа". Така ентусиастите ще се снабдят (я с пари, я назаем) и ще се дигне много шум - кой бил добър, кой посредствен ама с амбиции и ще се изпусне най-важното - средният селянин не ги иска тези книги. Иска да си купи "Голямата любов насред Акапулко" или "Стар евреин гони млада палестинка"...

Ad astra per aspera

Автор Kopo (тъп, но упорит)
Публикувано19.11.02 13:00

Проблема не е в издаването на български книги, а в купуването им (питай Ендър за подробности).
В четящите (които са малко) и купуващи книги (които са още по-малко) от моята (и твоята) възрастова група като цяло е утвърдено мнението, че нашата фантастика е скапана (не че нямат основания).
И какво става?
На пазара тази година излязоха и излизат куп нови български книги. Колко от тях си струват четенето - сложен въпрос.
Ако се излъже накой да си купи от тях, как да познае кое си струва? Всичките са носители на някоя награда. Остава минималния шанс продавача да е прочел книгите, за да препоръча нещо. То си е късмет, не шанс.
Та това е моето мнение.

TANSTAAFL

Тема Re: Повече БГ книги на пазара - хубаво/лошонови [re: Kopo]  
Автор Пивo (speed freak)
Публикувано19.11.02 13:07

Говорили сме многократно за това.
Колко са тези запалени фенове (например нашия клуб) които си купуват 75% от това което прочитат ?

Ad astra per aspera

Автор Jill (след войната)
Публикувано19.11.02 13:16

Лошото е, че в момента издаването на малко добри и много лоши български книги с нищо не помага за по-сериозен интерес. Защото след като купувачът ти е предварително настроен да не очаква нещо добро и въпреки това се престраши да си го купи - задължително трябва да бъде приятно изненадан или поне до толкова заинтересуван, че да не захвърли книгата на 15 страница. Малко са литературните мазохисти... и те не правят пазар.
Заради това смятам, че в момента трябва да има страшна цедка... Не! Това изобщо няма да свърши работа, но поне, когато се издава наистина добра книга тя да се подкрепи с подобаващ маркетинг (ето казах я мръстната дума).
Колкото до американските книги - елементарна психология: човек купува това, от което знае какво да очаква. Когато искам сирене очаквам да получа сирене и знам, че онова бялото на бучки е сирене, а не кучешко ... (абе майната й на автоцензурата) ... лайно (езвинете, леко съм поогладняла, ебаси вкуса имам).
Масовата американска литература (това е неправилно обобщение, но нямам време да измисля по-точно) се свързва с определена представа, която задоволява дадени изисквания в съзнанието на читателя. Следователно тя се купува. Българската не го прави - тя не се купува.

Исторята се пишела от победителите!? Сред тях трябва да има много добри разказвачи!

Тема Основната грешка...нови [re: Пивo]  
Автор Fat Jim (волният ездач)
Публикувано19.11.02 13:26

... и на автори, и на издатели според мен, е че рядко се мисли за Н. В. пазара!
На Коро може много да му харесват книгите на Милан Асадуров, всъщност - на мен също. Това е нещо, хем много добро, хем много шантаво. Проблемът на Милан, обаче е там, че той често губи универсалността на сюжета. Това би се разбрало добре само в България. За какво говоря: мой приятел ми разправи за Норвегия и норвежците, при което бях убеден, че такива хора не могат да съществуват! Там ВСИЧКИ спазват ограниченията на скоростта на движение по пътищата, например - 50 км/ч в града и 70 км/ч извън града. Дори когато хванали краля да кара с 80 км/ч на идвънградска магистрала, там станал скандал в Парламента - как така някой ще кара с превишена скорост, бил той и крал!... В някакъв пъб познатият ми без да иска блъснал един огромен, брадат "викинг" и примрял от страх: "Тоя ей-сегинка ще ме навре под теракота на пода!". Онзи, обаче започнал да му се извинява, че бил толкова голям и непохватен, че не се бил преместил и т. н. Какво е да мислиш за пазара, ли - да помислиш как да продадеш книжка ей, на такъв, например!
А ако не можеш да го направиш отведнъж, помисли за някаква реклама, подработи го тоя пазар. Е, аз го направих във Варна и тиражът на "Наследници" почти се изчерпа. Просто напих една компания журналисти и си осигурих рецензиите!

Дори ме поканиха на среща с любители на фантастиката в една гимназия във Варна! Е, тиражът беше малък и подходът бе избран съобразно него. За по-големи тиражи трябват повече похвати.

Автор Zemedelec (#)
Публикувано19.11.02 13:30

Защо 'Славейков'?
И да - къде могат да се намерят sf (и български такива) книги в София? Само на Славейков ли? На мен там ми е неприятно да пазарувам, незнам за вас...
Абе май ще разчитам на Интернет и за напред.

Аз лично избягвам българска литература само заради факта, че като видя славянски имена и не мога да го възприема сериозно написаното. Ако е на руски - може, но на български не фърфи. Ех, Л.Д. какво направи с мене...

The ones who live by the sword get shot by the ones who don't.

Тема Re: Основната грешка...нови [re: Fat Jim]  
Автор Пивo (speed freak)
Публикувано19.11.02 13:41

Е ама за нашенските стандарти ти си направо БОГАТ автор.
Сам си издаде книгата, сам си направи промоция, ето продал си я.

Повечето ни автори обаче са бедни като синагогни мишки и предимно се занимават с връзване на двата края в момента когато нишката се къса на друго място.

Ad astra per aspera

Тема Re: Повече БГ книги на пазара - хубаво/лошонови [re: Пивo]  
Автор Kopo (тъп, но упорит)
Публикувано19.11.02 13:46

Веднъж ни бях докарал броя до 7.

TANSTAAFL

Тема Бахти въпросанови [re: Alvin]  
Автор ГOAндaлф (маГьОАсник)
Публикувано19.11.02 13:46

Стига с тия дзен-коани, те предполагат мозъчно напъване!

----------------------------------------------
А е можело да бъда делфин...

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.