Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 10:07 14.07.25 
Фен клубове
   >> Фантастика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Мечти и фантазиинови  
Автор KlD (Лапе(нце)то)
Публикувано28.03.01 11:47

Нали знаете как понякога си седите просто хей така, сам-самички и си мислите за разни неща. Мечтаете си, фантазирате си... просто ви хрумват разни идейки. Може и глупави да са, но вие продължавате да си мислите за тях или други. И аз така вчера си мислих, мислих и знаете ли какво ми хрумна? Естественно, че докато не ви кажа няма да знаете, че от каде ли?!

Замислих се дали мечтите и фантазията са едно и също нещо. Или са две съвсем различни неща. Защото човек може да си мечтае за неща, които никога не могат да се случат, а може да си фантазира просто нормални, реални неща които иска да направи, но поради една или друга причина не му е възможно. Но от друга страна мечтата си е вид фантазия... Интересно ми е вашето мнение...

"Хора, не се страхувайте. Страхът убива любовта."

Тема Re: Мечти и фантазиинови [re: KlD]  
Автор stargazer (астро-маниак)
Публикувано28.03.01 16:59

Според мен мечти и фантазии са различни неща. За мен мечтите са нещо, което би могло да се постигне. А фантазиите...
Аз например си фантазирам, че летя в открития Космос, със скорост по-голяма дори от скоростта на светлината... Достигам до границите на познатата Вселена и виждам какво има отвъд тях... Покрай мен с шеметни скорости профучават невероятно красиви мъглявини, галактики, звездни купове, планетни системи.
Ако има някой, който може да ме убеди, че това не е само фантазия, а би могло да се случи реално, нека ми обясни как може да стане това!

С уважение: Stargazer

Тема Re: Мечти и фантазиинови [re: stargazer]  
Автор avenger (пристрастен)
Публикувано29.03.01 02:52

A zashto da e samo fantazia.... moje bi sled godina dve ili 10 tova da stane deistvitelnost. Who knows???

I az mnogo pyti sym razmishliaval po tozi vypros, dori v kazarmata si biah kupil edno belejniche i prez dylgite dejurstava prez noshta sym si nahvyrlial razni belejchici po vyprosa. Nekoi den kato se vidim lichno meje da ti dam da gi prochetesh togava moje i da se ubedish ( ili pyk da me pomislish za lud. )

Публикувано29.03.01 02:57

Spored men sa edno i syshto neshto. Makar che nekoi hora smiatat che fantaziata e neshto nerealno i neizpylnimo, dokato mechtata e neshto mnogo realno i izpylnimo, no kato se zamislish moje bi fantaziata ti shte stane realnost mnogo predi mechtite ti da se sbydnat, nali? Ili moje bi byrkam? Niakoi den shte se razbere prav li sym.... ( ili sednal ) :)

Автор Goa (living stone)
Публикувано29.03.01 10:24

За да говорим за мечтите и фантазиите, първо трябва ясно да дефинираме смисъла, което носи всяко от двете понятия. Струва ми се, че те дори имат статут на термини в някои науки. И работата оттам нататък става дебела. Лично аз в момента нямам нужната подготовка за подобно обсъждане...

Ако там горе няма нищо, то това ще е ужасна загуба на пространство... (Сейгън)

Тема Re: Мечти и фантазии [re: KlD]  
Автор sinsky ()
Публикувано29.03.01 17:33

Аз ще пробвам да обясня фантазиите и мечтите... на ниско ниво :) Когато човек не може да има или да направи нещо, а изпитва нужда да го стори, се задействат механизми, които му помагат да изпусне парата. Ако ги няма тези механизми или не действат както трябва нервната система един вид се... задръства и престава да функционира нормално - имаме си налице психично разстройство, което може да прерастне в нещо по-неприятно. Представете си например, че вървите из пустиня. Наоколо е ужасно горещо и не сте яли нищо с дни, няма и вода... За какво ще мислите? За какво ще мечтаете? Ами за това, което ви липсва. Ако заспите ще сънувате маса, отрупана с какви ли не ястия и питиета, и всичките само за вас... И за да допълня тези депресиращи факти, ще спомена, че наличието на по-развито въображение при повечето мъже е свързано с брачните ритуали, в които те трябва да прояват известна изобретателност, за да впечатлят женските.

Разбира се, не всичко е толкова просто, колкото изглежда, нито пък е задължително депресиращо. Чичко Фройд е прав за много неща и сексуалността наистина е в основата на човешките взаимоотношения, тя е нещо като най-важен фактор в тях, едно сложно понятие, което обединява в себе си нещата, които правят живота ни интересен и смислен. Въображението е нещо, което всеки притежава, както има ръце, крака, лъжици, прахосмукачки, компютри и тн. То е инструмент с много функции, с който винаги можеш да си губиш времето, да се забавляваш или пък просто да си изкарваш прехраната.

Тема стара теманови [re: stargazer]  
Авторlm[F(x)] (Нерегистриран)
Публикувано29.03.01 19:33

вече май споменвахме ... фантазии, мечти и цели ...
та ко не съм казал ше повторя :)))
според мен: мечтите са фанатазии, които човек си е поставил за цел!
ама как ги навързах в едно изречение а :)))
/ и шо ли звучи толкоз познато :)РРР /

Тема Re: стара теманови [re: lm[F(x)]]  
Автор Mopдpeд (king ... almost)
Публикувано29.03.01 21:23

Харесва ми как го каза!
А според вас защо му е необходимо (е ли?) на животното Homo Sapiens да мечтае и да фантазира. Искам да кажа продължение на каква биологична функция се явява това според вас?

There's a crack, a crack in everything, that's how the light gets in...

Тема Re: стара теманови [re: Mopдpeд]  
АвторPoбин oт Лokcли (Нерегистриран)
Публикувано30.03.01 01:56

На това да очакваш от тъмното да изкочи тигър и да те изяде! Не само хомо сапиенс, но и доста други животни без въображение за загинали.
Фантазии, мечти, блянове, въжделения са синоними, като разликата между тях е в нюансите, не по същество. Понеже не са точни понятия (много хора влагат в тях различни неща, презумпции) то значението им е по скоро въпрос на конвенция (съгласие, договаряне) отколкото на логика или семантика (смислжв корен на думата)

Тема Tochno v cheltaнови [re: lm[F(x)]]  
Публикувано30.03.01 02:36

Mnogo dobre kazano, kratko, tochno i iasno!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.