|
Тема
|
Кобилица в конзола за второстепенна греда
|
|
Автор |
haio@abv.bg (непознат
) |
Публикувано | 22.11.23 10:19 |
|
Здравейте колеги строителни инженери
Отново бих желал да събера малко мнения по следния въпрос, тъй като виждам противоречиви практики.
Когато имам второстепенна греда, която се врязва в главна греда и тя е конзола - има ли нужда отново от кобилица, ако да - как се поставя?
В ръководствата виждаме случая, в който второстепенната греда се врязва в главната, но долния ръб на втрорстепенната греда попада в опънната зона на главната греда. (която може би е проста или непрекъсната) Затова слагаме кобилици (или стремена нагъсто) - да изтегли силата от второстепенната греда в натисковата зона на главната. И там срязващата сила от второстепенната греда се поема от бетона и стремената
Случаят с конзола, като главна греда, обаче е по-различен - долният ръб на второстепенната греда попада директно в натисковата зона на главната. По този начин натсковата зона на бетона, заедно със стремената ще поемат срязващата сила от второстепенната греда. Значи, ако не греша, не би трбвало да се слагат кобилици - няма смисъл срязващата сила от второстепенната греда да се изтегля в опънната зона на бетона. Или пък ако се слагат - трябва да са наопаки?
Някои колеги казват - "ние слагаме стременат нагъсто през 10 см и затова няма нужда от кобилица". Говоря за случай в който конзолата е 80 см. дълга
А вие на какво мнение сте?
| |
Тема
|
Re: Кобилица в конзола за второстепенна греда
[re: haio@abv.bg]
|
|
Автор |
ffloyd (баш майстора ) |
Публикувано | 22.11.23 13:01 |
|
Ако беше ходил на конференция у Пловдив щеше да разбереш
Прати въпроса до ЦК на КСС - не само да вземат заплати а да отговарят
Редактирано от ffloyd на 22.11.23 13:07.
| |
Тема
|
[re: ffloyd]
|
|
Автор |
haio@abv.bg (непознат
) |
Публикувано | 22.11.23 13:51 |
|
Нима на тази конференция се е разисквал този проблем?
Ако им изпратя такова запитване - вместо да ми отговорят - по-вероятно е да ме изключат от камарата. Защото отговрът на такива хора, когато не знаят какво да кажат е винаги от този тип - "какъв инженер си щом не знаеш"
Така беше и във ВИАС - като им зададеш неудобен въпрос - или го неглижират, или почват да извъртат и да те изкарват какъв ли не.
Редактирано от haio@abv.bg на 22.11.23 14:04.
| |
|
Аз лично и смятам, че има нужда нещо като "кобилица", не точно това което е кобилицата.. Подобен детайл има в учебниците на Леонхард.
| |
|
Scorpion4e, къде може да се намери този учебник? Снимка можеш ли да приложиш?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ffloyd (баш майстора ) |
Публикувано | 22.11.23 22:01 |
|
От форума на КИИП :
Тази година имаша много хубава конференция на Секции КСС и МДГЕ и храната беше изцяло за сметка на организаторите, а транспорта и таксата за участие са поеха от РК в зависимост от възможностите им.
Значи яли и пили на корем 100 човека за сметка на 5000 КСС дето плащат
Да бяха я пуснали онлайн конференция - всички да получат докладите
Ама отде толкоз акъл у трите фитки от ЦК на КСС ?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Koko_d (минаващ) |
Публикувано | 28.11.23 06:20 |
|
Добре, че конзолата е дълга 80cm, ама колко е висока. Понеже, ако е висока 90-100cm, пътя на изтичане на усилия е един, ако е висока 20-30cm, пътя е друг (почти няма общо с това къде е долния ръб на гредата- в опън или натиск, поне според мен). Като цяло за мен кобилиците са последната "сламка за която се хващам". Прочетете и материалите на проф. Атанас Георгиев за фермовите модели на срязване, мисля че ще ви се изяснят доста неща.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
beduina (новак) |
Публикувано | 19.01.25 11:56 |
|
Слагам стремена N10 през 10 см.Но и кобилици-2 броя,работят по различен начин от стремената
| |
|
|
|
|