Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:00 12.07.25 
Професионални
   >> Инженери
*Кратък преглед

Тема Лисп за кофражни разрезинови  
Автор Balder (непознат )
Публикувано07.08.19 21:47

Още едно питане за лисп. Някой знае ли някъде да има разработен лисп за кофражни разрези на гредиови плочи? Примерно да те пита да избираш ширина, височина на гредата, височина на плочата, плоча отляво или отдясно (или и двете) и да ти вкарва разреза са размерите. Виждал съм някаква добавка Articad която го прави със solids но е много стара версия - 2000. А пък за новите версии на Аутокад ще е доста полезно ако може да се намери такова нещо

Редактирано от Balder на 07.08.19 21:49.

Тема Re: Лисп за кофражни разрезинови [re: Balder]  
Автор la_piovra (непознат )
Публикувано09.08.19 12:14

Привет,
на времето се предлагаше един продукт наречен "ПП проектант" или нещо от сорта.
Автора отдавна почина. След него някакви хора бяха откупили програмата и я разпространяваха уж с подобрения, но реално само и урязаха функциите защото не ги разбират.
Та тази програмка вкарва няколко менюта в аутокад, до 2004 съм я пробвал - работи.
В среда на Аутокад, само с един инсталиран САП 2000 или 90 можеха да се оразмеряват сгради, като се изчертават предвариетлно всички кофражи, разрези, котировки и щриховки. След оразмеряване - армировки на плочи, греди, колони, шайби, стълби. Основен недостатък при изчертаване на армировка беше че ако след изчертаване на пръта се наложи корекция на дължината му (стреч), надписите не се променяха, трябваше ръчно да се коригират. Също така възможността за фигурна спецификация е силно ограничена пак от предишния проблем и реално неизползваема.
Отделни лиспове за армиране съм виждал но за кофражи не.
Програмите на Ганчовски и Радимпекс мисля решават всички гореописани задачи далеч по-читаво и практично.

Тема Re: Лисп за кофражни разрезинови [re: Balder]  
Автор ql2v8 (да питам аз...)
Публикувано09.08.19 13:56

Смятам, че един динамичен блок ще е по-ефективен за целта, освен това
позволява допълнителни корекции...

ql^2/8

Тема Re: Лисп за кофражни разрезинови [re: ql2v8]  
Автор la_piovra (непознат )
Публикувано09.08.19 15:05

Не сава ли тежичък чертежа с динамични блокове?
Иначе да, това също е вариант.

Тема Re: Лисп за кофражни разрезинови [re: la_piovra]  
Автор ql2v8 (да питам аз...)
Публикувано09.08.19 17:25

Прост динамичен блок няма да натовари чертежа.

ql^2/8

Тема Re: Лисп за кофражни разрезинови [re: ql2v8]  
Автор rumodo (новак)
Публикувано09.08.19 21:07

Аз работя само с динамични блокове, няма тежък файл - има не достатъчно бърз компютър.

Редактирано от rumodo на 09.08.19 21:08.

Тема Re: Лисп за кофражни разрезинови [re: rumodo]  
Автор Balder (непознат )
Публикувано10.08.19 18:43

Абе ако имаш една 10-12 етажна сграда и се натрупат блокове, файла си става тежък. И с блокове е вариант, но всеки път трябва да ги управляваш в нов чертеж. Мисля, че с лисп ще стане най-добре но нейсе, ако не науча аз лиспа явно няма да намеря

Тема Re: Лисп за кофражни разрези [re: Balder]  
Автор mguergov (стр. инженер)
Публикувано11.08.19 14:35

Според мен с динамични блокове е много добра идея. Ползвам такъв за болтове и не съм забелязал да ми товари DWG-то, а се случва да има по много бройки. Според мен динамичният блок при многократно използване с променени параметри със сигурност по-малко натоварва чертежа отколкото обикновени обекти (създадени с Lisp).

Тема Re: Лисп за кофражни разрезинови [re: mguergov]  
Автор Balder (непознат )
Публикувано16.08.19 23:29

Наистина разликата се оказва малка, по отношение на файла. Понеже ми е тръгнало на спорове тия дни тук, а в спора се ражда истината направих експеримент. Два кофражни разреза - с плоча отдясно и от двете страни на втория ги запаметих като изчертани с линии и с динаминчни блокове. Няма как един блок да е по-компактен като информация от прости линии. Ето размерите на файловете, наистина разликата не е голяма, но един лисп е по-бърз за управление от блок:
[image] https://imgur.com/VFgR4MG [/image]
[image] https://imgur.com/WJ90dWK [/image]

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.