Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:42 04.07.25 
Професионални
   >> Инженери
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема Усукващо-деформируема система - Наредба 2, 2012г.нови  
Автор 4hrev (непознат )
Публикувано02.08.18 09:27

Здравейте,
Понеже водя спор с един колега за усукващо-деформируемите системи в земетръсната наредба от 2012 година ... Има ли такова нещо в наредбата, за кой конструкции се отнася и какъв коефициент на реагиране трябва да се приеме?

Според него това се отнасяло само за сглобяеми стоманобетонни конструкции, а за монолитните нямало такова нещо.
Според мен обърнатото махало и усукващо-деформируемите системи са особени частни случаи, които трябва да се разглеждат за всички конструкции. Затова и таблицата в наредбата е прекъсната с две дебели черти, за да се разграничат нещата. Още повече че в допълнителната разпоредба на 89 страница се дава определение за усукващо-деформируема система, което те праща в приложение 2, което пък е преписано от Еврокод, а там нещата са ясни.

Тема Re: Усукващо-деформируема система - Наредба 2, 2012г.нови [re: 4hrev]  
Автор ffloyd (баш майстора )
Публикувано02.08.18 09:40

КИИП да издава тълкувателни решения - че като гледам друга работа не върши

Автор KBD (участник)
Публикувано02.08.18 09:59

Таблица 3 на страница 22.
Система деформируема ( гъвкава ) при усукване - Система с ядро ( или по тълкувание от анализ на поведението - системи при които първа форма на трептене е ротационна ) се изчислява с R=0.5 или съгласно ЕС 8 - q=2.00.

Няма невъзможни неща, но каква е цената ???

Тема Re: Усукващо-деформируема система - Наредба 2, 2012г.нови [re: KBD]  
Автор Eng.-208658 (непознат )
Публикувано02.08.18 10:32

Само че, това е твоя лична интерпретация, а не е точен критерии от нормите. Не е записано така.

Често, при по-причудливите сгради, първите три форми са "омешани" от транслация в общо направление + частична ротация в по-малка или по-голяма степен. Особено, ако има ексцентрицитети - съвсем се омешват нещата.

Ако трябва да бъдем честни: тези норми са истинска каша от старите съветски норми, поръсени с малко Еврокод и сол на вкус. Никой не може да каже точно какво се има в предвид и всеки си го чете както му уйдисва. Никой не се наема да ги оправи, защото на т.н. "експерти" и разни КИИП-аджийски вождове така им е изгодно. "Опраскването" на колеги, и оптимизацията на проекти на тях им стана печеливш бизнес. Сега могат да хванат който и да е проект и да го оклепат, че не отговаря, ако трябва да му спретнат и едно "експертно" съветче и после да го "укрепват". Така, че Фифо, КИИП-а няма да ти даде никакво тълкуване, само ще го оплетат още повече.

А фактите са следните. Докато в Еврокод има ясно дефинирано понятието "усукващо-деформируема" система и дадени формули, по които да се провери, по нашите норми това го няма. Не става ясно дали "Система деформируема ( гъвкава ) при усукване" = "усукващо-деформируема". "Система с ядро" е ясно какво е. Сграда с едно централно ядро, заобиколено с колони или рамки - както обикновено се правят високите сгради тип "кула". И според мен обаче не се отнася само за сглобяеми.

Тема Re: Усукващо-деформируема система - Наредба 2, 2012г.нови [re: Eng.-208658]  
Автор Kolkozabavno (не-проектант)
Публикувано02.08.18 10:55

В настоящите норми ясно е записано какво се има предвид под "усукващо деформируема система" - няма минимална коравина на усукване според приложение 2.
Това могат да са:
- конструкции с централно ядро
- конструкции с централно ядро и рамки с ниска коравина по фасадата
- конструкции само с една дълга стена (или стени само в една ос) в дадено направление (авариралата сграда на ВиК Перник),
- конструкции с голямо съотношение на размерите (над 4:1)

Не виждам къде е мястото за интепретации тук.

Theory is practical

Тема Re: Усукващо-деформируема система - Наредба 2, 2012г.нови [re: Kolkozabavno]  
Автор ql2v8 (да питам аз...)
Публикувано02.08.18 11:29

Взето от наредбата от 2012:
8. „Усукващо деформируема система“ е смесена или стенна система,
която няма минимална коравина на усукване (не е изпълнена зависимостта
2.1 от приложение № 2).

Според мен критериите в приложението са повече от ясни. Никъде не става
дума за сглобяеми сгради. Всъщност, сглобяемите сгради - промишлени и
търговски, най-често са рамкови, така че не влизат в определението.
Биха могли да станат "обърнато махало", но при недобре подбрани колони.

ql^2/8

Тема Re: Усукващо-деформируема система - Наредба 2, 2012г.нови [re: ql2v8]  
Автор 4hrev (непознат )
Публикувано02.08.18 13:46

А какъв коефициент на реагиране ще вземете за 10 етажна жилищна сграда със смесена конструктивна система, еквивалентна на стенна. Първата форма е изявено усуквателна с период 2,1 и съответно проверките за усукващо-деформируема система не излизат?

Според мен коефициента е 0,5, а според колегата е 0,3.

Редактирано от 4hrev на 02.08.18 13:48.

Автор Kolkozabavno (не-проектант)
Публикувано02.08.18 14:33

Това също не подлежи на тълкуване. Конструкцията е усукващо деформируема, R=0.5. При какви предпоставки за коравини на носещите елементи е изчислен този период на трептене и колко маса активира усуквателната форма?

Theory is practical

Тема Re: Усукващо-деформируема система - Наредба 2, 2012г.нови [re: Kolkozabavno]  
Публикувано02.08.18 16:18

И аз пак не виждам, кое не подлежи на тълкуване. Аз може да нямам нито едно ядро в сградата и да имам повече от две стени във всяко направление. Тогава попадам например в "стенна система" - "скелетно-безгредови конструкции с шайби". Тогава на какво основание да взема "система с ядро", след като няма пукнато ядро? Взимам си R = 0.33 и туйто.

Въпросът е, когато има несъответствие между първата и втората колонка, защо гледате все първата. Аз пък искам да гледам втората, която е по старите норми. Ако ще трябва да гледам Еврокод, тогава защо ми е изобщо тази наредба. Дайте да си проектираме направо по Еврокод и да я отменим. Така всичко ще е просто и ясно.

Щом като е възникнал спор, значи не е написано е ясно. Сигурен съм, че 90% от колегите, не я спазват тази наредба и не я разбират добре.

Публикувано02.08.18 16:20

А кои са тези проверки и как ги правиш?

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.