Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 14:14 04.07.25 
Професионални
   >> Инженери
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Пешеходен мостнови  
Автор Kolkozabavno-206895 ()
Публикувано07.04.15 15:14

Здравейте, колеги!
Интересувам се от стойностите на полезния товар (по БДС) и ограничението на провисванията за стоманени пешеходни мостове. Ако можете да кажете къде да ги намеря или някаква ориентировъчна стойност ще съм благодарен. По спомени от ВИАС натоварването от тълпа е 300 кг/м2 - за пешеходните тротоари на пътни и железопътни мостове.

Човек и добре да живее, изтрезнява.

Тема Re: Пешеходен мостнови [re: Kolkozabavno-206895]  
Автор KBD (участник)
Публикувано07.04.15 16:40

Доколкото си спомням навремето имаше едно ръководство, апокрифно издание на ВИАС, за мостове, където ги имаше и натоварванията и за пешеходните зони.
После излезе и една по теоретична книжка на Илия Иванчев по темата - трябва да я имам някъде ще проверя и ще пиша.

Няма невъзможни неща, но каква е цената ???

Тема Re: Пешеходен мостнови [re: KBD]  
Публикувано07.04.15 16:42

Благодаря. Тъй като наистина явно са "апокрифни" материалите, какво ви е мнението за следния тертип на работа:
- натоварвания и въздействия по Еврокод, (ЕН 1991-2 в случая)
- проверки на якост по нашите норми
Нормите за натоварване разрешават, но някой от вас правил ли го е досега и как се е приело (от ТК, общини и т.н.)?

Автор KBD (участник)
Публикувано07.04.15 17:09

Предвид на факта, че досега масово минаваха сметки от комбинацията натоварване по наредба 3 и оразмеряване по еврокод- не виждам причина да не мине и това.
Защо направо не го смятате по Еврокода - не знам в коя категория влиза, но е много вероятно да бъде оценен, като 1-ва или 2-ра в зависимост от това, какво пресичате с него.

Автор KBD (участник)
Публикувано08.04.15 00:58

СЪжалявам, но книжката на Иванчев, която имам се занимава само с конструктивните системи и няма дори примери ( допълващо помагало ), но в един стар хубав строителен наръчник от 1983 г. открих натоварването.
Тълпа - хоризонтален товар - 1000 N/m върху ръкохватката на парапета.
Тълпа - вертикален товар - 4000 N/m2
За деформациите има само за дървени мостове L/180 - Обикновени греди
L/300 - Прътови и съставни греди.
Подозирам обаче, че за главните греди на стоманен мост може и да отиде на L/400.
Надявам се да съм бил що годе полезен.

Тема Re: Пешеходен мост [re: KBD]  
Публикувано08.04.15 10:43

Разбира се, много благодаря!

Тези 400 кг/м2 са нереалистични (да се случат), но щом е по норми. :)

Автор Gofy (искам да знам)
Публикувано08.04.15 14:42

ООО не са нереалистични, хич даже. Четири човека по 120 кг в навалица са 480 кг. А тълпата е неуправляема все пак.
120 кг е малко много, ама за пример Дучето то ЦСКА или Гугуктката от Левски май не са много далече:)))

Тема Re: Пешеходен мостнови [re: Gofy]  
Публикувано08.04.15 14:50

Именно. 4 по 130 килограма (с коефициента на претоварване) трябва да са плътно налепени един до друг, като сардели и това по цялата площ на моста... Верно не сме от най-спортуващите нации, но все пак. :D

Автор KBD (участник)
Публикувано08.04.15 17:12

Колега, ако тълпата тръгне да бяга по моста преследвана от друга тълпа - митинг, новогодишни простотии или друго подобно - точно това се случва.
Вървят плътно налепени като стадо овце. Така, че ...

Тема Re: Пешеходен мостнови [re: KBD]  
Автор Gofy (искам да знам)
Публикувано09.04.15 14:41

Да:))) Даже може и да бият:) Това е шегичка!!! Всъщност си напълно прав!

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.