|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Интелектуален творчески потенциал
|
|
Автор |
tirtirlin (дразнител) |
Публикувано | 04.02.14 11:10 |
|
на строителният инженер ?
Различен ли е на всеки инженер? или са калибровани инженерите ? щом са завършили и с дипломи ?
Почвам отдалече,понеже съм срещал всякакви конструктори.Някои просто нямаха полета на мисълта,фантазията.Говоря за машиностроителни.
Имаме прост казус.Както в казармата учехме за поразяващите фактори на ядреният взрив,така ми се ще да обсъдим поразяващите фактори които влияят върху експлотационният живот на една септична яма.
Знам,че много от вас ще се подразнят,от темата,незначителна,малозначителна,но вероятно това са и без това изнервени в ежедневието си,в трудното си ежедневие хора
Водопропускливостта на земният грунт е параметър важен,но когато бива "обмазан" от веществата органични и неприятни дори на писане ? Когато капилярите биват запечатани ? Говорим за съвсем други изменения и процеси.
Ако е суха зидария,с немраморизиран варовик,имаме разтворимо варно мляко,което също участва в запушването.
При филтрите,логиката на сегрегиране е следната,-първо имаме по едра мрежа,и после по ситна,по финна и тнт.
Да! септичните ями са забранени,трябва да е изгребна яма.Но аз не съм казал къде ще я изграждам,-в Кавказ господа.И с проект ! Задължително с проект!Защото уважавам инженерният труд,а и отгоре ще има езеро с метър вода.
Идейната ми мисловна конструкция в малкият ми мозък е следната:
Бетонна кутия с отвори,странични.Няма как да се отлее наведнъж.Представям си го дървен кофраж,шахматно се пробиват отвори с корона в противоположните плоскости,и се мушкат ПВС тръби.Отлива се на пояси,да може да се вибрира.След като се махне кофража,отстрани навън към грунта се засипва с възглавница от баластра.
Сега основният въпрос е,някой разбра ли ми нещо от обясненията ?
| |
Тема
|
Re: Интелектуален творчески потенциал
[re: tirtirlin]
|
|
Автор |
ylkom (уча цял живот !) |
Публикувано | 04.02.14 11:54 |
|
Да си призная исках да дочета поста, ама стигнах до "септична яма". По моя информация те са забранени. Законови са само изгребните ями.
| |
Тема
|
[re: ylkom]
|
|
Автор |
tirtirlin (дразнител) |
Публикувано | 04.02.14 11:59 |
|
Говорим за Кавказ,там не са.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ylkom (уча цял живот !) |
Публикувано | 04.02.14 14:15 |
|
ОК Сори!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
npubem (:-) |
Публикувано | 04.02.14 17:02 |
|
Може би в "направи си сам" ще да се вдъхновят повече от темата.
Приемам, че имаш за задача да направиш бетонов сандък надупчен
на решето в стените. Ще кажа само, че технологично в стените
се поставят PVC тръби в които минават шпилки за стягане на кофража.
Обикновено те оставят дупки, запушването на които е проблем при
сутерените например.
За твоите цели може нарочно да се поставят повече и/или по-големи
от необходимото. Идеята с надупчването с корона е неикономична.
Засипването с баластра е правилно, може да се оформят и няколко
дренажни "ръкава" по наклона на естествения терен.
Съкращавайте фразите до размера на мисъл. М.Вайсберг
| |
Тема
|
[re: npubem]
|
|
Автор |
tirtirlin (дразнител) |
Публикувано | 04.02.14 18:34 |
|
Благодаря ! Идея е да се ползват тези отвори за "спъване" на насрещните кофражни плоскости със шпилки. Правил съм го това,при тази подпорна стена
Въпроса е,плюсовете на този вид решетъчна кутия,пред зидане суха зидария ? Аз като лаик,признавам си,си мисля че има само плюсове.Било при земетресение,било като цена на изпълнение,и изобщо за каквото и да се сетя,-това ми идва като ПО УМНАТА септична яма.
Пиша тук,защото строителният инженер си е строителен инженер,-също както зъболекарят си е зъболекар все пак
| |
|
Не мисля, че идеята е добра. Една септична яма на суха каменна зидария ще се запуши много по-бавно, отколкото надупчен с отвори бетон. Дъното няма да е пропускливо, отворите в стените ще се запушат, защото идеята на сухата зидария е филтрация, а при бетон с отвори, ще се получи преливане. Всъщност, зависи какво количество ще изливаш в нея. Много е важно какви са ти почвите, какъв е ската и какво има надолу под теб. Не бива да забравяш, че е възможно да направиш кофти свлачище, ако са налице неблагоприятни фактори. Ако речем, че условията са идеални за септична яма, аз лично, бих зидал.
| |
|
В отговор на:
Ако речем, че условията са идеални за септична яма, аз лично, бих зидал.
Би зидал ? Отгоре ще има плоча,която ще се явява дъно на езеро.Бетона с фибри,пластификатори.Цялостната конструкция проектирана от инженер разбира се. Породата е добра за септична яма.Отворите ги замислям като ф 110, отстрани възглавница от чакъл.Дъното е пропускливо,ще го удълбоча в средата с шахта,дълбока да кажем 150 см.Всъщност,преди тази същинска яма,ще има друга.
Два цилиндрични съда,от полиетилен ниско налягане,здрави,издръжливи на натиск,отдоло с голям отвор на дъното,надупчени по система отвън,с отвори по памет ф 8 ,много отвори,превръщащи съда в сито,без да отслабват съществено стените му.Отгоре двата съда плътно влиза тръба ф 160.Съдовете са свързани последователно,отстоят един от друг на половин метър. Земният изкоп във който ще са,представлява шахта дълбока 4 метра,засипана с възглавница чакъл.Когато съдовете се поставят,се засипва отвсякъде с чакъл,така щото около тях да е слой приблизително дебел 40 см.
Знам че никой не може да изчисли уравнение в което не се знае,какво количество и какъв състав се вкарва,колко е водопропускливостта на грунда,какви валежи и прочие.Това с съдовете е модулна система,могат да се куплират повече съдове.
На теория всички септични ями,някога в бъдещето се запълват.Обаче имаме и процеси на разлагане,това което остава на теория реално е пепел,и би следвало като обем да е незначителна част,а и да е разтворима и се просмуква.
Вероятно е по престижно един инженер да занимава мозъкът си с това как се строят небостъргачи,нежели септични ями,но за съжаление и в наглед несъществените теми също има предизвикателства.
| |
|
Извън Темата !
Твърде претенциозно заглавие за нормален инженерен подход при решаване на практически задачи.
А и репликата "Септичните ями за забранени" е в пълна противоположност на "Интелектуален творчески потенциал" ... чист Административно-Бюрократичен припев, като подобни -> Еркерите по-големи *** са забранени, Подпорни растояния по-големи *** са забранени, Зидани са забранени и т.н.
Редактирано от Minavasht_new-208743 на 09.02.14 12:17.
| |
|
Забраните касаят определени територи попадащи под юрисдикцията на конкретният суверен. Нарочно,и специално натъртих на факта,че ямата ще се прави в Кавказ ! Едни прости и логически свързани неща казвам.
Защо не приемете предизвикателството в задачата.Проста работа била задачата ! то и да се снесе яйце може да се сведе до просто движение,но не е,даже генетика има в яйцето,че и простият,селски фасул!Които забележи ! Рано или късно отиват в ямата.Оказва се септичната яма е на върха на хранителната верига
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|