Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:46 05.07.25 
Професионални
   >> Инженери
*Кратък преглед

Тема Моля за съвет относно антенна мачтанови  
Автор technic (минаващ)
Публикувано03.03.13 15:21

Мачтата ще е следната:

Височината ще е 8 метра, изработена от поцинковани водопроводни тръби. Молбата ми е за съвет, колко да са дълги хоризонталните опори (П-образен профил), така че мачтата да стои без да е захваната за покривната плоча, а само да е стъпила на нея, така че да не я обърне някой ураганен вятър. А също и други неща, които може да са от значение.
На върха ще има антена с тегло 0.9 kg. и ветрово натоварване (не съм сигурен, че термина е точен) 60 m/s.
По средата може би ще има 4 полипропиленови тръби на кръст с дължина по 4 метра и опъната тънка жица между върховете им.

Тема Re: Моля за съвет относно антенна мачтанови [re: technic]  
Автор nedoga (непознат )
Публикувано04.03.13 15:35

Много е важно и каква е площта на антената. Иначе, нищо не може да се каже. Ако няма да се анкерира, само с дължината на хоризонталните профили не е много ефективно да се компенсира. Трябва тежест. По принцип, това нещо ще се обърне в направление 45 градуса спрямо опорите, което намалява с 30% ефективността им. Ако е леко, колкото и да са дълги, един ураганен вятър може да вдигне цялата антена и да я хвърли от покрива. Моят съвет е основата да е кръгъл ламаринен контейнер, който да се напълни с бетон или чакъл или поне да е резервоар, който да се пълни с вода, както временните знаци при ремонт на пътищата или чадърите в заведенията.

Автор iiilio (непознат)
Публикувано04.03.13 15:58

Колегата ме е изпреварил, ама и аз да се отбележа.

1. 60 m/s = 216 км/h ако има такъв вятър мачтата ще е последния проблем.

2. понеже не си казал какъв е покрива вариантите са скатен или плосък. и двата имат комини, много по добре е да я вържеш за комина със две шини, елиминирайки кръстта от долу.Ако има асанансьорна шахта два дюбела за стените и си ок.

3. не знам какви ще са тръбите но 1 кило на 8 метра си създава трептения ако са прекалено тънки :) респективно ще се клати и ще нарушава сигнала. Може опитно да пробваш като вземеш бутилка с мин вода и я вържеш за мачтата.
АКо мачтата е хоризонтална се получава конзола с концентрирана маса накрая.

Силата на земното притегляне вероятно ще е по-голяма от хоризонталното натоварване от вятър ама ако бутилката е половин кило, ще получиш горе долу същото. Разбира се трябва да имитираш принудени трептения подобно на залюляването на люлка и да видиш колко бързо затихват.

Поздрави.

Автор ylkom (уча цял живот !)
Публикувано05.03.13 00:04

Има и още един проблем: вихровото засенчване (не съм сигурен точен ли е преводът на термина?). Стройна антена, средно силен, но постоянен вятър (30% от дадения от теб) ще доведе до неприятни трептения.
Съвет от мен: ЗАДЪЛЖИТЕЛНО анкерирай в нещо здраво!

Тема Re: Моля за съвет относно антенна мачта [re: technic]  
Автор technic (минаващ)
Публикувано08.03.13 22:31

Благодаря за мненията. Така като гледам май ще трябват анкери. Целта беше да не се пробива покривната плоча, но ще видим.

Автор ql2v8 (да питам аз...)
Публикувано09.03.13 14:27

Има резон да не се пробива покривната изолация. Помисли още веднъж
относно затежняване в основата плюс три обтяжки към комин, борд,
стълбищна или асансьорна кула. Намаляването на свободната дължина
на мачтата чрез обтяжки ще спести доста главоболия.
Успех!

ql^2/8

Тема Re: Моля за съвет относно антенна мачтанови [re: ql2v8]  
Автор technic (минаващ)
Публикувано10.03.13 12:13

То без обтяжки няма да се мине. 8 метра тръба сигурно доста ще се огъва. Но мислех да са вързани за краищата на хоризонталните опори. На покрива няма допълнителни конструкции като асансьорни шахти и др. Пък комините ми виждат паянтови.

Автор Cтaтиk (ПГС)
Публикувано10.03.13 22:46

Колега, една седмица мина, и вече трябваше да са монтирали мачтата, пък ти още се чудиш как да я захванеш.

8 метра мачта имаш (не е шега това) не се занимавай с никакви щуротии от типа на "тежести", ами отваряй каталога на HILTI или FISCHER и си избирай анкери! Всичко друго са глупости!

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.