|
Тема
|
Моля за съвет относно антенна мачта
|
|
Автор |
technic (минаващ) |
Публикувано | 03.03.13 15:21 |
|
Мачтата ще е следната:
Височината ще е 8 метра, изработена от поцинковани водопроводни тръби. Молбата ми е за съвет, колко да са дълги хоризонталните опори (П-образен профил), така че мачтата да стои без да е захваната за покривната плоча, а само да е стъпила на нея, така че да не я обърне някой ураганен вятър. А също и други неща, които може да са от значение.
На върха ще има антена с тегло 0.9 kg. и ветрово натоварване (не съм сигурен, че термина е точен) 60 m/s.
По средата може би ще има 4 полипропиленови тръби на кръст с дължина по 4 метра и опъната тънка жица между върховете им.
| |
Тема
|
Re: Моля за съвет относно антенна мачта
[re: technic]
|
|
Автор |
nedoga (непознат
) |
Публикувано | 04.03.13 15:35 |
|
Много е важно и каква е площта на антената. Иначе, нищо не може да се каже. Ако няма да се анкерира, само с дължината на хоризонталните профили не е много ефективно да се компенсира. Трябва тежест. По принцип, това нещо ще се обърне в направление 45 градуса спрямо опорите, което намалява с 30% ефективността им. Ако е леко, колкото и да са дълги, един ураганен вятър може да вдигне цялата антена и да я хвърли от покрива. Моят съвет е основата да е кръгъл ламаринен контейнер, който да се напълни с бетон или чакъл или поне да е резервоар, който да се пълни с вода, както временните знаци при ремонт на пътищата или чадърите в заведенията.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
iiilio (непознат) |
Публикувано | 04.03.13 15:58 |
|
Колегата ме е изпреварил, ама и аз да се отбележа.
1. 60 m/s = 216 км/h ако има такъв вятър мачтата ще е последния проблем.
2. понеже не си казал какъв е покрива вариантите са скатен или плосък. и двата имат комини, много по добре е да я вържеш за комина със две шини, елиминирайки кръстта от долу.Ако има асанансьорна шахта два дюбела за стените и си ок.
3. не знам какви ще са тръбите но 1 кило на 8 метра си създава трептения ако са прекалено тънки :) респективно ще се клати и ще нарушава сигнала. Може опитно да пробваш като вземеш бутилка с мин вода и я вържеш за мачтата.
АКо мачтата е хоризонтална се получава конзола с концентрирана маса накрая.
Силата на земното притегляне вероятно ще е по-голяма от хоризонталното натоварване от вятър ама ако бутилката е половин кило, ще получиш горе долу същото. Разбира се трябва да имитираш принудени трептения подобно на залюляването на люлка и да видиш колко бързо затихват.
Поздрави.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ylkom (уча цял живот !) |
Публикувано | 05.03.13 00:04 |
|
Има и още един проблем: вихровото засенчване (не съм сигурен точен ли е преводът на термина?). Стройна антена, средно силен, но постоянен вятър (30% от дадения от теб) ще доведе до неприятни трептения.
Съвет от мен: ЗАДЪЛЖИТЕЛНО анкерирай в нещо здраво!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
technic (минаващ) |
Публикувано | 08.03.13 22:31 |
|
Благодаря за мненията. Така като гледам май ще трябват анкери. Целта беше да не се пробива покривната плоча, но ще видим.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ql2v8 (да питам аз...) |
Публикувано | 09.03.13 14:27 |
|
Има резон да не се пробива покривната изолация. Помисли още веднъж
относно затежняване в основата плюс три обтяжки към комин, борд,
стълбищна или асансьорна кула. Намаляването на свободната дължина
на мачтата чрез обтяжки ще спести доста главоболия.
Успех!
ql^2/8
| |
Тема
|
[re: ql2v8]
|
|
Автор |
technic (минаващ) |
Публикувано | 10.03.13 12:13 |
|
То без обтяжки няма да се мине. 8 метра тръба сигурно доста ще се огъва. Но мислех да са вързани за краищата на хоризонталните опори. На покрива няма допълнителни конструкции като асансьорни шахти и др. Пък комините ми виждат паянтови.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Cтaтиk (ПГС) |
Публикувано | 10.03.13 22:46 |
|
Колега, една седмица мина, и вече трябваше да са монтирали мачтата, пък ти още се чудиш как да я захванеш.
8 метра мачта имаш (не е шега това) не се занимавай с никакви щуротии от типа на "тежести", ами отваряй каталога на HILTI или FISCHER и си избирай анкери! Всичко друго са глупости!
| |
|
|
|
|