Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:43 05.07.25 
Професионални
   >> Инженери
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Тема за цени и всичко останалонови  
Автор Boждa (на племе телета)
Публикувано11.05.11 16:20

Хайде захапвайте тук, че колегата архитект, ако влез ще си помисли, че сме се избили за това, кой да направи покрива.

Сега сериозното...не е редно за постъпването в КИИП да има изпит поне за момента. КИИП е създадена с цел проектантът в инвестиционното проектиране да стане регулирана професия. Както почти всичко внесено отвън и присадено в България, това не действа. Сегашното ръководство е дебилно(да не употребявам и други доми, които ми се ще да кажа на господата Начев, Младенов и Кинарев...между другото Начев сигурно няма да гласува тази година....ще го хване правилото за уседналост). Ще кажете "в Германия има изпит"...да, ама в Германия живеят германци и ръководството на камарата им вероятно се състои от германци. Не може хрантутници и идиоти да правят "изпит" за да ти "позволят" да упражняваш професията си! Кой ще напише методика за изпитите...нима тя няма да е същата като методиката за цените? Глупости са това,...

Тема Re: Тема за цени и всичко останалонови [re: Boждa]  
Авторбaш apxuтekтa (Нерегистриран)
Публикувано11.05.11 17:09

Аз предлагам да се движим по ред. Първо да изясним: искаме ли да въведат (както при адвокати и лекари), ясно разписани, фиксирани минимални цени за проектиране. Ако отговора е да, да ги уточним (кой както го вижда) като числа.
Предлагам да първо да гласуваме (макар и крайно условно и анонимно) да има или да няма минимални цени?
Моля гласувайте!
Аз гласувам с ДА!

Тема Re: Тема за цени и всичко останалонови [re: бaш apxuтekтa]  
Автор ylkom (уча цял живот !)
Публикувано11.05.11 17:45

Също - Да!
Изчитайки всички мнения виждам следните проблеми:
Да допълня:
2. Как да си гарантираме плащанията?
3. Как да повишаваме квалификацията си?
4. Как да се борим с колегите-калпазани, некоректните архитекти и посредниците?

Редактирано от ylkom на 11.05.11 17:48.

Тема Re: Тема за цени и всичко останалонови [re: ylkom]  
Авторmilen (Нерегистриран)
Публикувано11.05.11 18:58

Аз гласувам ЗА. А регулиренето да става чрез регистриране на договора за изпълнение. Така ако има скришно договаряне за по-ниска сума, инвеститора никога няма да е сигурен дали няма да заведат дело срещу него за истинската сума при наличие на договор.

Тема Re: Тема за цени и всичко останалонови [re: milen]  
Авторmilen (Нерегистриран)
Публикувано11.05.11 19:00

П.П. Между другото сегашните минимални цени се публикуват в Д.В. Това не ги ли прави закон???

Автор Roskoff ()
Публикувано11.05.11 19:25

Също гласувам ЗА!
1.Относно контрола, казва ли са ми(непотвърдена информация) за Гъция как стоят нещата (а дали е така кой да каже) :
Подписва се договор, който се заверява пред тяхната камара, включващ цена и срок.След като е готов проекта се носи в камарата, която известява възложителя.Той превежда сумата по сметка на камарата и отива да си вземе проекта. След това камарата си удържа някакъв процент и превежда парите на проектантите. Сложно звучи, но в крайна сметка това съвсем скоро ще стане при нотариусите за имотните сделки.
2.За квалификацията - може би трябва да има някакъв вид ежегодни курсове към камарата, които да бъдат задължителни за работещите проектанти. Все пак камарата ще удържа процент, от всеки един договор и пари ще има за всичко.Дори си мисля, че тогава камарата може да раздава на всеки нормативната уредба, по която да работи , както и ръководства съставени за нейните членове. На един от курсовете по ЕК8, Милев спомена, че в Япония имало ръководства, за типовете сгради, като всичко е показано с реален пример от А до Я
3.Ако заработи механизъм подобен на 1. няма колеги-калпазани

Редактирано от Roskoff на 11.05.11 19:33.

Публикувано11.05.11 23:49

Абсолютно да...трябва да има минимални цени. Също така фиксирани цени за най-честите дребни неща-становища за ограда, промяна на предназначението, ремонт и т.н.

Тема Re: Тема за цени и всичко останалонови [re: ylkom]  
Публикувано12.05.11 00:04

Гарантирането би могло да стане по следнич начин. Проектанта сключва договор с възложителя. Договора се регистрира в камарата. Общината не приема проекти за разглеждане без документ от камарата, че има регистриран договор. Общината не издава разрешение за строеж, ако не се представи документ за платен проектантски хонорар или двустранен приемо-предавателен протокол в който упоменато, че хонорарът е получен...
п.п.
бях писал още доста, но го изгубих преди малко

Тема Re: Тема за цени и всичко останалонови [re: Roskoff]  
Публикувано12.05.11 00:15

Не е редно камарата да прибира пари от това, че ние работим. Е, ако срещу взетия процент тя гарантира, че аз ще си получа парите или най-малкото, че ще попречи на некоректния възложител да получи разрешение за строеж, или пък да го осъди....тогава нямам нищо против.
Не е редно да се задължават хората да ходят на задължителни курсове...най-малкото не на всеки е необходимо и не всеки може да отдели време. Те да ги организират...пък всеки да си прецени дали да ходи.
Иначе и двете ти идеи са добри, но това е защото гледаш себе си и знаеш че си съвестен. Лошото е, че масата народ няма съвест и би се опорочило всичко всичко още в зародиш, ако не е вкарано в законова рамка...

Тема Re: Тема за цени и всичко останалонови [re: Boждa]  
Автор Roskoff ()
Публикувано12.05.11 09:05

За удръжката на част от хонорара идеята е точно тази, да гарантира получаването на хонорара и чак след неговия превод възложителя да има достъп до проекта.
За задължителното посещение на курсовете ми хрумна от един разговор с мой приятел-лекар. Имат някакви кредити, които трябва да събират годишно за квалификация от различни курсове и семинари.
Лошото е,че всичко това е свързано с работа от страна на камарата, което и е противопоказно. Аз се опитвам, тук на регионално ниво, да контактувам често с председателя й и той е отворен за идеи, но сам признава, че централата сяках сама не иска да работи в полза на членовете си. Оказва се, че всичко е централизирано и зависи само и единствено от София. А там, на база на 4годишното си членство, мога да кажа нещата не са никак розови.
А най-интересното е, че на колкото общи събрания съм присъствал, явно проблем със заплащането сред колегията няма, просто не се дискутира. Така, че трудно можем да очакваме реакция....

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.