Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 10:02 05.07.25 
Професионални
   >> Инженери
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема индивидуално заданиенови  
Авторвъзлoжитeл (Нерегистриран)
Публикувано04.02.11 23:06

Като човек, който е решил да си вложи парите в строителството, мога ли писменно да възложа на проектанта, да ми заложи при изчисленията натоварване, което аз му задам, и което не отговаря на вашите норми? Става въпрос за натоварването от сняг. Проектанта ми казва, че имате увеличено натоварване за сняг от няколко години, което обаче на практика не се появява, а води до много голям преразход на материали. Мога ли аз, да му възложа изрично, писменно, да ми проектира по старите ви норми, като аз си поемам отговорността за това? Допустимо ли такова нещо, има ли такава възможност?

Тема Re: индивидуално задание [re: възлoжитeл]  
Автор ak1O1 (:-)
Публикувано05.02.11 01:05

Що направо не си направиш сам проекта, не е толкова сложно.

Тема Re: индивидуално заданиенови [re: възлoжитeл]  
Автор free willy (master)
Публикувано05.02.11 03:34

Каква отговорност поемаш ? Можеш ли например, изрично, писмено да заявиш, че ще ползваш тази сграда 100 години

То така като тебе разни хора поръчват детски играчки в Китай...
И после от кукла с две батерии по 1.5 волта друса променлив 220

Не можеш да възлагаш подобно нещо, независимо в каква форма.
Поне не от юридическа гледна точка. Това буквално означава да го задължиш да наруши съответни нормативни актове със сила на закон...

А пък колегата дет ги коментира такива неща с теб (което леко ме съмнява де...), утре да не се чуди некой кат му каже, че 2-3 евра на квадрат са му много за проект и ше му възложат писмено да го прай за 1-но с ДДС

Тема Re: индивидуално заданиенови [re: free willy]  
Публикувано05.02.11 09:41

нали проектанта проектира по задание от възложителя. не е ли така? какъв е проблема, ако му задам в заданието да проектира по вашите стари норми.
разбрах, че за град София снега бил 100 кг, а преди е бил 40 кг. Ами то това е абсурд бе! Значи всички покриви строени по старите норми трябва да паднат, ама май не падат, като гледам!

Как така изведнъж е почнало да вали два пъти и половина повече сняг? че то виждаме, че почти няма сняг. 100 кг това е безумие бе хора! няма такъв сняг. или ако има, той е високо в планините. в градска среда, 100 кг е пълен абсурд, което обаче оскъпява със 150% строителството- пълно безумие!

Авторned (Нерегистриран)
Публикувано05.02.11 10:04

Прав си, снегът се увеличи много. Инвеститорът може да предписва в заданието за проектиране изисквания за натоварванията, но те не трябва да са по-малки от предписаните в нормите. Иначе проектът няма да бъде одобрен, а отговорността е винаги на проектанта. Също така не може да има такова изискване да се проектира по норми, които вече са отменени. Изобщо няма практика инвеститорът да предписва натоварване от сняг, защото не може да контролира природните сили. Обикновено става въпрос за експлоатационни и технологични натоварвания. Така, че много-малко - това е.

Автор ylkom (уча цял живот !)
Публикувано05.02.11 10:20

Съгласен съм с колегата ned !
Би ли споделил с нас, какво значи : много голям преразход на материали?
П.П. Задавам въпроса, защото преди години защитавах проект пред експерти за "преразход" от 32 стотинки на кв.м. за стомана в колони, а същевременно "интелигентния" инвеститор си поръчваше масивен камък - около 150 кв.м за 523 евро/кв.м. !!!!

Редактирано от ylkom на 05.02.11 10:24.

Тема Re: индивидуално заданиенови [re: ned]  
Публикувано05.02.11 11:48

В отговор на:

Иначе проектът няма да бъде одобрен

дали?

Автор ql^2/8 ((да питам аз..))
Публикувано05.02.11 14:13

Всъщност, има тенденция за даване на право на възложителя да
определя повечето параметри на задачата. Законодателят е
приел, че елементите, касаещи сигурността на конструкцията
и обитателите (разрушаване, пожар, земетръс и др.),
не могат да бъдат с по-малка сигурност от предвидената
в нормите.
"Ужасното" увеличение на товарите от сняг оказват влияние най-вече
на стоманените покриви на халета, където снегът е с най-голям процент.
По-малко е влиянието на стоманобетоновите халета с големи отвори, а
при жилищни сгради - влиянието е локализирано само в дървенията
по покрива, което е почти пренебрежимо.

Тема Re: индивидуално заданиенови [re: ylkom]  
Авторned (Нерегистриран)
Публикувано06.02.11 13:45

Това е нелепо

Тема Re: индивидуално заданиенови [re: ned]  
Автор ylkom (уча цял живот !)
Публикувано06.02.11 16:56

Може би, не си разбрал изказването ми, защото съм го написал не еднозначно...
Сори! Искам да кажа следното:
1. Съгласен съм с теб ned и аз мисля така!
2. Питам започналия темата: какво според него значи - голям преразход на материали?
И да допълня: през 80-те години падна сняг (тогава бях ученик и не оцених това!), който като тегло надхвърхи изчислителния !!! Какво ще стане с ЦЯЛАТА инвестиция?!

П.П. Ако пишеш за примера с масивния камък - вярно: нелепо е! Но е истина! На въпроса ми, защо? "интелигентния" възложител отговори, че масивният камък всеки ще го вижда, а конструкцията - никой!

Редактирано от ylkom на 06.02.11 17:01.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.