Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:52 07.07.25 
Професионални
   >> Инженери
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Re:нови  
Авторинжeнep (Нерегистриран)
Публикувано04.08.10 21:24

Аз ще добавя само, че лично съм виждал приложението към ДВ - една солидна книжка с националния герб на челната корица - в което е обнародвана методиката. Надявам се, че думата в курсив в комплект със термина подзаконов нормативен акт е достатъчно красноречива. Бих добавил още, че Бъфет и Сорос не следват тренда... глупаци! Нищо не разбират от пазар те! ;) Радвам се, че розата вече не е тук, за да види какво бъдеще и готвят старите колеги. Хайде, лека вечер и от мен и приятно праскане на къщи или каквото там имате да праскате. Докато сме статици, нищо няма да се промени. Динамика трябва...

Тема Re:нови [re: инжeнep]  
Автор Boждa (Одиозен)
Публикувано04.08.10 21:50

Така е, но в самата методика никъде не се казва "Проектирайте на тези цени", казва се "Проектирайте на каквито си искате цени, само те да не са под себестойността...а себестойността е доста разтегливо понятие". Аз примерно плащам наем, купил съм стадипс, аутокад и прочее, плащам заплата на някого, ток и прочее консумативи и т.н. В следващия момент срещу мен се изправя човек който примерно работи в работно време и вкъщи или докато е в общината или в министерството и единствените му разходи са евентуално за разпечатване....себестойността на продукта не е еднаква...та, прав си колега инженер...почти за всичко.

Автор Cтaтиk (ПГС)
Публикувано04.08.10 23:43

В отговор на:

Бих добавил още, че Бъфет и Сорос не следват тренда...

тук си прав....те са тези, които създават тренда!
Като си виждал методиката "обнародвана", пУсни копие да го видим и ние!

Редактирано от Cтaтиk на 04.08.10 23:45.

Автор Cтaтиk (ПГС)
Публикувано05.08.10 07:24

Ей такова нещо ни трябва на нас- "черно на бяло" разписано в ДВ! И всичко отведнъж ще си дойде по местата!

Всички други "мерки" са "вятър и мъгла"!

Редактирано от Cтaтиk на 05.08.10 07:27.

Тема Re:нови [re: Cтaтиk]  
Публикувано05.08.10 08:40

Четеш ми мисълта :) Именно, те насочват тренда. Е, на нас какво ни пречи да правим същото? Вече писах по-горе - ако всички колеги държим на цените - ето ти го тренда във възходяща посока!
Методиката казах, че съм я виждал. Ако толкова държиш да видиш книжката - обърни се към КИИП-София, там я имат. Аз мога да ти предложа само това... близко е до ума, че книжката придружава съответния брой на ДВ, нали? ;)

На Вожда ще му кажа, че след като предприемачите нададоха вой до небесата и се бориха до последната инстанция да отменят методиката - значи не ще да е толкова безобиден нормативен акт. Е, не можаха да победят, сега остава по-трудната част - самите ние да осъзнаем с какъв мощен инструмент разполагаме и да започнем да го използваме. Още повече, че има прецедент, методиката е гледана във ВАС и вече никой от инвеститорите няма полезен ход. Казвам му цената си според методиката, той надава вой и какво... ще обжалва ли? :) Пред коя инстанция? :) Разбира се, пак казвам - нищо не можем да направим, докато недобросъвестни колеги ни подбиват, предлагайки нискокачествени проекти на половин цена. И още нещо, Вожде - някой си поп Ставри питаше за тебе наскоро :)

Автор Cтaтиk (ПГС)
Публикувано05.08.10 09:30

Това, което виждам публикувано в ДВ е само "общата" част на Методиката, общите приказки! По ная едва ли има спор. Важни са приложенията с конкретните цифри....това го няма в ДВ! във ВАС са гледали именно общата част, и естествено, че няма основание да бъде отхвърлена. Съмнявам се обаче, че някой е гледал конкретните числа, а то това е важното!
Човек, въпреки, че сме от едната страна на барикадата, обективно погледнато-на фона на официалните доходите в България, дохода който би получил проектант от проектирането на 200 м2 къщичка по Методиката не е реален! Това прави "условна" заплата на месец 7-8 хилки. Че ти с две жилищни кооперации "милионер" ще станеш бе! Не са реални тия цени, казвам съвсем реално погледнато! Много сме далеч от тях....много! Икономическото развитие на страна е далеч от тия цени! Замисляш ли се какъв вой ще нададат всички други гилдии, какво чудо ще настане...И как изведнъж се се увеличи броя на желаещите да станат "проектанти"! Замисляш ли се?

Аз предлагам нещо по-разумно, по-реално и по-осъществимо. Дай да вдигнем цените с 20-25%, т.е. от 4-5 лв/м2 в момента да се стремим да отидем в интервала 5-6 лв/м2. Нещата могат да станат само постепенно и плавно...."силовите" действия обикновено водят до точно обратният ефект. Стъпка по спъпка нещатама могат да се наместят във времето. От раз обаче да качиш цените 3-4 пъти е пълен абсурд! Послушай ме и бъди разумен!

Редактирано от Cтaтиk на 05.08.10 09:37.

Тема Re: [re: Cтaтиk]  
Публикувано05.08.10 10:10

Колега, не се излагай. Изрично казах, че цялата методика е обнародвана в ДВ и съм виждал притурката с очите си - тази година на Общото събрание на КИИП. Ето какво казва и Законът за Държавен вестник по въпроса:

Чл. 6. (1) (Предишен текст на чл. 6 - ДВ, бр. 9 от 2003 г.) Към "Държавен вестник" може да се издава притурка с по-ограничен тираж, изрично посочена в съответния брой на вестника, в която се обнародват обемисти международни договори, сборници от международни договори или от други нормативни актове. Обнародването в притурката има същото правно значение, както и обнародването в "Държавен вестник".

Стига си търсил под вола теле, приеми най-накрая, че методиката е подзаконов акт с юридическа тежест и престани да си търсиш оправдания за ниските цени, на които работиш. Казах ти - питай в КИИП-София, там я имат. Стига си ни "поучавал" за икономическото състояние на България и за борсовите правила - и ние не сме поникнали вчера след дъжда все пак. Дай да си говорим за дъмпинг, за нелоялна конкуренция, за сива икономика, за професионална етика... искаш ли? Дай да си говорим за приход и печалба, като толкова много я владееш тая материя - на теб хонорарът приход ли ти е или печалба? Каква фирма имаш - ЕООД или ЕТ? Или работиш вкъщи след работно време? Наеми, разходи за консумативи, осигуровки, заплати на служители, такси, данъци - плащаш ли? Щото аз плащам и ката приспадна всички тия разходи от хонорара си, който ми се явява приход - печалбата не е такава, за каквато ти си заронил крокодилски сълзи. Сума хора ти казаха вече, че те подозират в дъмпинг, ти едно си знаеш, едно си баеш. И нищо чудно - след като хонорарът ти очевидно е чиста печалба, защо да не правиш дъмпинг и да не говориш глупости по форумите.

Автор Cтaтиk (ПГС)
Публикувано05.08.10 11:03

че кой те кара да се регистрираш като ЕТ. регистрирай се като "свободна професия", каквато е проектантската. Всички плащаме данъци, не си само ти. Трудно ти е защото най-вероятно имаш чертожници, за да лапаш по много обекти....пустата лакомия... Ами работи си сам, както работят поне 80% от колегията. като не те устройва цената 5лв/м2, ами качи на 10...на 15...къв ти е проблема? Що не спазваш методиката, за да дадеш пример, а чакаш друг да я спазва? Ама съм сигурен, че аз ако дам оферта 10лв, ти веднага ще ме цакаш 9.5! прав ли съм!? прав съм я! За кво говорим тогава празни приказки!
Пич, истината е, че цените са тук просто защото предлагането на услугата "проектиране" е в пъти повече от търсенето към момента. Елементарна икономика. вече казах, че преди кризата проектирах на по-високи цени от сегашните. защо? ами защото просто имаше повече работа. сега няма работа, в същото време предлагането на услугата "проектиране" е голямо, и ето ти сваляне на цените- нормална пазарна реакция! Пич, ние сме на пазара!
Но понеже много си се вкопчил в тая методика, те призовавам от понеделник да почнеш да работиш на 10 лв/м2 за конструкции....ние ще те последваме. Ама само да съм видял да отидеш на 9.5!
Колега, бъдещето на проектирането на обекти от ниска до средна категория е в "малките", "домашни" проектанти като мен, и като поне 80% от колегията. Ти като си "голям" и имаш персонал що искаш да копнеш и от моя "залък"...работи си с големите възложители. Или ще кажеш- "ами то няма работа". Ами няма... Т.е. ти и другите ръководители на големите бюра, искате по законов начин да смачкате и унищожите индивидуално работещият проектант! Е няма да стане тая!

Автор Roskoff ()
Публикувано05.08.10 11:16

@статик - Никой не иска да вземе хляба на другия.Напротив...Да проблем е,че големите бюра работят на по-ниски цени, но с по-голям капацитет и нещата им се връзват...точно това целим да променим.
Да не се работи за количество....вместо 5 обекта едновременно да се правят и да се чудиш кое най-напред да вземеш 1-2 на цената на тези 5 и остават 3-4 свободни за другите проектанти.Затова няма работа...продължава сериозно да се строи и това е факт...да ама всичко се проектира от 10-15 големи бюра щото имат да плащат заплати и приемат оферти от 2-3лв, само и само да има работа.
И за по-малките и единични проектанти - нищо.Аз расъждавам така и мисля че съм прав.
Никога не съм гледал в гърнето на другия и никога не съм прецаквал колега.
Още повече да искам да унищожа някого

Публикувано05.08.10 11:35

Представа си нямаш колко глупости натвори. Първо - не съм ЕТ, ЕООД съм. Второ - имаХ един служител - млада колежка, която се стараех не само да ползвам като чертожник, а и да я уча на професията (да, нямам против да деля печалбата на повече от едно, за разлика от теб например). Освободих момичето поради липса на работа. Последните и заплати ги дадох от собствения си джоб. Когато и казах, че трябва да се разделим, тя се разплака. Три дни по-късно и намерих работа като проектант във фирма, която има достатъчно много обекти. Последно преди месец-два договорих два обекта на около 8 лева за квадратен метър, единият го приключих. Няма как от понеделник да започна да работя на 10 лева за квадратен метър, защото в момента съм в чужбина, работя за фирма, която е няколко пъти по-мощна от ГБС например. На заплата съм. На хиляди километри от жена си и сина си, за което бързам да ти изкажа благодарност - такива като теб бяха причината всичко това да се случи. Не те зная що за човек си - може да не си лош. Но дъмпинга, който правиш - ти и други такива като теб, съсипва всички усилия на малцината, които все още се опитват да обърнат тенденцията.
Може да не съм особено щастлив тук - далеч от семейстовото и родината си - но не съм нещастник. Домашен проектант ми звучи като домашен майстор. Хайде чао.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.