|
Тема
|
Пожарогасителна инсталация
|
|
Автор |
nikant () |
Публикувано | 21.07.10 00:13 |
|
Имам следния въпрос, който възникна в друг форум.
Въпроса е следния:
Има ли изискване за пожарогасителните инсталации да бъдат с резервирано електрозахранване?
Т.е. с дизел генератор или захранване от две подстанции.
В наредба Iз-1971, няма изикване към електрозахранването на тези инсталации.
Има стандарти за пожарогасителните инсталации:
БДС EN 12259 "Стационарни противопожарни инсталации. Съставни части на спринклери и инсталации за разпръскване на вода"
БДС ISO 14520 "Газови пожарогасителни инсталации. Физични свойства и проектиране на инсталациите"
БДС ISO 12845 "Стационарни противопожарни инсталации. Автоматични спринклерни инсталации. Проектиране, монтиране и поддържане"
БДС ISO 6183 "Технически съоръжения за защита срещу пожар. Гасителни системи с въглероден диоксид за използване в помещения. Проектиране и монтиране"
БДС EN 12416-1 "Стационарни пожарогасителни инсталации. Инсталации с прах. Част 1: Изисквания и методи за изпитване на съставни части"
БДС EN 12416-2 "Стационарни пожарогасителни инсталации. Инсталации с прах. Част 2: Проектиране, изграждане и поддържане"
БДС ISO 12094 "Стационарни пожарогасителни инсталации. Съставни части на инсталации за гасене с газообразни вещества"
БДС EN 12845 "Стационарни противопожарни инсталации. Автоматични спринклерни инсталации"
Мисля, че тези изисквания са в някои от тези стандарти.
Някой, който проектира пожарогасителни инсталации може ли да ми отговори на въпроса?
Редактирано от nikant на 21.07.10 00:15.
| |
Тема
|
Re: Пожарогасителна инсталация
[re: nikant]
|
|
Автор | OM (Нерегистриран) |
Публикувано | 21.07.10 13:56 |
|
Не знам има ли стандарт който да го изисква, но в последния ни проект имаше предвиден дизел. Всъщност така си беше по задание от клиента - при задействане на пожарогасителната се изключва главното захранване на завода и се пуска дизела, който храни само пожарните помпи и аварийното осветление)
Чакам си виртуалната бира
| |
Тема
|
[re: OM]
|
|
Автор |
nikant () |
Публикувано | 21.07.10 14:57 |
|
Винаги като аксиома , в практиката ми е било , че има ли пожарогасене има и дизел генератор или захранване от две подстанции.
Въпроса е в кой нормативен документ го пише.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Oldster (стар вълк) |
Публикувано | 21.07.10 16:29 |
|
то... ПГИ може да е "напорна", т.е. да няма нужда от ток
Виж все пак НАРЕДБА № IЗ-1971 от 29 октоври 2009 Г. ЗА СТРОИТЕЛНО-ТЕХНИЧЕСКИ ПРАВИЛА И НОРМИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА БEЗОПАСНОСТ ПРИ ПОЖАР
| |
Тема
|
[re: Oldster]
|
|
Автор |
nikant () |
Публикувано | 21.07.10 21:14 |
|
Стандартите, дето съм ги пейстнал по горе са от Iз-1971, приложение №1, забележка №15.
В наредбата не открих това което питам
Прочетете това което съм написал
В друг форум имаше такова питане. Имаше само догадки, нищо конкретно по въпроса.
И там имаше указания да се гледа тази или онази наредба , но досега нито аз , нито някой от другия форум има конкретен отговор.
Надеждата ми беше че ще има човек , който да знае къде има изискване електрозахранването да е първа категория по наредба №3 за УЕУЕЛ (не става въпрос за първа категория строеж по ЗУТ)
Няма такова нещо, като напорна ПГИ. Има помпи, няма напор. И във високите сгради слагат помпи за водоснабдяване, не стига налягането до високите етажи. Някой ВиК сигурно ще ме поправи, ако греша.
Не съм специалист по тяхната част разбира се и затова чакам някой проектант ВиК да отговори.
Редактирано от nikant на 21.07.10 21:32.
| |
Тема
|
|
|
Автор | venci (Нерегистриран) |
Публикувано | 12.03.11 21:14 |
|
"Задействащите се по електрически път пожароизвестителни системи трябва да отговарят на съответните национални стандарти. Електрическото захранване трябва да бъде независимо от захранването на застрашената зона и трябва да включва аварийно резервно захранване с автоматично превключване в случай на отпадане на основното захранване." от БДС ISO 14520 "Газови пожарогасителни инсталации. Физични свойства и проектиране на инсталациите" Това мисля, че ти дава отговор на въпроса ;) .
Ако някой може да ми даде информация или стандартите за газовите пожарогасителни инсталации ще му бъда много благодарен. Мерси предварително.
| |
|
|
|
|