Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:08 07.07.25 
Професионални
   >> Инженери
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Разход на стомананови  
Автор Cтaтиk (непознат)
Публикувано09.01.10 17:08

Колеги, имам питанка- по колко кг/м2 РЗП (средно) ви излиза армировката за еднофамилни къщи (земетръса се поема с рамки) и за кооперации (земетръса се поема с шайби)? От как излязоха новите норми за натоварване и за земетръс, нещата от към разходна норма се поразводниха. На мен лично взе да ми излиза повечко армировка, а клиентите взеха да питат "що така много?". От различни колеги различни числа научавам. На вас колко ви излиза?

Тема Re: Разход на стомананови [re: Cтaтиk]  
Автор Boждa (на племе телета)
Публикувано11.01.10 10:54

За еднофамилни къщи не съм правил сметки, но за кооперации имам следните:
гредова система, фундаментна плоча, нормални подпорни разстояния и шайби-27-30кг/кв.м.рзп
същото, но безгредово - около 35 кг/кв.м. рзп....сещам се и за една безгредова, но с разстояния между колоните приблизително 7м. и кофти конструкция(кофти, в смисъл без хубави оси...с "разпилени колони и т.н.)...там беше 45кг/кв.м.рзп

Тема Re: Разход на стомананови [re: Boждa]  
Автор Cтaтиk (непознат)
Публикувано11.01.10 11:16

На мен за еднофамилни къщи с рамки и фундаментна скара ми излиза доста повече от 30 кг/м2 РЗП. При новия земетръс (с комбиниране и по направления) и новия сняг не ги докарвам до 30кг...малко ми се виждат 30 кг/м2.

Автор ql^2/8 (да питам аз..)
Публикувано11.01.10 18:56

При еднофамилните къщи усредненият разход на стомана е доста относително понятие. РЗП-то, което архитектите ползват, не включва подпокривни пространства, големи веранди с подпорни стени, външни стълби и др. Като прегледах "постиженията си" имам едноетажна къща с 13 кг/кв.м. (колони, стени, пояси, дървен покрив без таванска плоча, имам и с 37 кг/кв.м., на два етажа с големи еркери и тераси, бетонова покривна плоча по наклоните на покривните линии... Повечето са в интервала от 27 до 33 кг. Земетръсната зона почти не влияе (колони с повече от 1% има рядко). Наличието на сутерен увеличава разхода (заради армировката в стените).
По-тежките случаи са плод на архитектурни фантазии..

Тема Re: Разход на стомананови [re: ql^2/8]  
Автор Cтaтиk (непознат)
Публикувано11.01.10 19:37

Хм. Как си поемал земетръса? какви фундаменти си приел за къщата, която ти излиза 37 кг/м2

Автор Boждa (на племе телета)
Публикувано12.01.10 02:57

Ще проверя няколко къщи и ще ти напиша....къщите обикновено ги фундирам с единични и ивични фундаменти. Нищо чудно и при мен да се получат подобни резултати.

Автор ql^2/8 (да питам аз..)
Публикувано12.01.10 09:00

За основите - най-често са ивични по контура на къщата и единични.
Земетръса го поемам или само от колоните като конзоли (в този случай участват всички колони) или с рамки - при възможност за греди. Понякога и малки ст.б. шайби се получават. Тухлени шайби не ползвам - нито тухлите и разтвора ще проверявам, нито дали няма да им дойде да си избият прозорче точно там...

Автор ylkom (уча цял живот !)
Публикувано12.01.10 09:25

И аз така.... Напоследък забелязвам лошата практика да се зида с лепилен разтвор, а не с варов такъв!
Иначе за количеството стомана - и аз съм в този порядък. Смятам, че не може да се правят по-точни количества, защото много зависим от архитектурата.

Автор Cтaтиk (непознат)
Публикувано14.01.10 15:56

Считам, че ако сградата е правилно изчислена и оразмерена, съгласно новият земетръс, разход от порядъка на около 30-35 кг/м2 може да се получи само ако колоните са "забодени" в класически единични бетонови фундаменти, подбрани по таблицата с "откосният ъгъл", т.е. без армиравка. Само тогава биха могли да излязат килограмите които давате.
Дву- или три етажна сграда само с колони НЕ излиза! В никакъв случай!!! Минава с рамки, при което процента на армиране на колоните винаги е над 1%!!! Ако се фундира върху монолитна скара от ивични фундаменти, то тук излиза прилично армиране на фундаментите и разхода на арматура отива в интервала 35-40 кг/м2. Днес пак говорих с КТК-то по този въпрос. Колегата също е на мнение, че ако излиза под 35 кг/м2 има нещо недогледано при армирането!

Авторинжeнep (Нерегистриран)
Публикувано14.01.10 21:59

Да, за съжаление май излиза вярна шегата, че бетонът служи само за антикорозионно покритие на стоманата. Под 35 кг./кв.м. може да излезе само при изключително благоприятни начални условия.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.