|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
ЕС
|
|
Автор | инж.K (Нерегистриран) |
Публикувано | 10.12.09 17:57 |
|
Здравейте колеги,
Искам да попитам някой знае ли дали Еврокод влиза в сила от 01.01.210, както се говореше. Не съм срещал официални издания на български. Мисля че превода отще не е готов по всички раздели. Споделете каквото знаете по темата.
| |
Тема
|
Re: ЕС
[re: инж.K]
|
|
Автор |
Boждa (на племе телета) |
Публикувано | 10.12.09 18:05 |
|
| |
Тема
|
|
|
Автор |
ylkom (уча цял живот !) |
Публикувано | 10.12.09 21:50 |
|
До колкото знам ЕС влизат в сила от март. 2010! Всъщност, единственото което съм намерил е, че от март.2010 ОТПАДАТ действащите нормативи!
Друг е въпроса, дали са подготвени общините да преглеждат такива проекти?
Дали са готови бетоновите възли да правят бетонова смес по европейски рецептури?
Дали ще бъдат готови Националните приложения?
НИКОЙ досега не можа да отговори смислено на един елементарен въпрос: по-сигурни конструкции ли ще проектираме, по-евтини от гледна точка на изпълнение или ...
Моля, споделете мнението си!
| |
Тема
|
[re: ylkom]
|
|
Автор |
ql^2/8 (да питам аз..) |
Публикувано | 11.12.09 18:46 |
|
Друг е въпроса, дали са подготвени общините да преглеждат такива проекти?
Не са и не им е работа на общините.
Дали са готови бетоновите възли да правят бетонова смес по европейски рецептури?
Да, бетона ще го има по новите стандарти.
Дали ще бъдат готови Националните приложения?
Повечето са готови.
НИКОЙ досега не можа да отговори смислено на един елементарен въпрос: по-сигурни конструкции ли ще проектираме, по-евтини от гледна точка на изпълнение или? ...
Определено по-сигурни и по-скъпи. Конструкцията е достатъчно евтина част от сградата, в същото време изключително отговорна, за да се търсят икономии. Тя трябва да остане надеждна през целия живот, въпреки смяната на инсталации, довършителни работи и др..
| |
Тема
|
[re: ql^2/8]
|
|
Автор | Blond (Нерегистриран) |
Публикувано | 12.12.09 00:12 |
|
По правилния въпрос е: Готови ли сме ние (инженерите) да проектираме по ЕС и правим ли нещо съществено по въпроса като колегия?
Отговорът е твърдо НЕ! И още доста години няма да бъдем!
| |
Тема
|
[re: Blond]
|
|
Автор | Blond (Нерегистриран) |
Публикувано | 12.12.09 00:14 |
|
И още нещо-къде официално пише ,че март 2010 минаваме на Еврокодовете? Ще съм благодарен,ако някой ме упъти
| |
Тема
|
[re: Blond]
|
|
Публикувано | 12.12.09 15:26 |
|
"Дали ще бъдат готови Националните приложения?
Повечето са готови."
Аз не вярвах, че са готови. Знае ли се кога ще се побликуват.
| |
Тема
|
Национални приложения
|
|
Автор |
ql^2/8 (да питам аз..) |
Публикувано | 12.12.09 15:35 |
|
Към комплекта от Еврокодове, разпространяван от КИИП и БИС, има 20 национални приложения. Надяваме се скоро да се отстранят някои
кусури, причинени от "специалните мерки за защита", че да стават пълноценно за четене.
| |
Тема
|
Re: Национални приложения
[re: ql^2/8]
|
|
Публикувано | 13.12.09 22:24 |
|
Все си мисля че трябва да се побликуват в държавен вестник и да се издват на книжки, както досегашните норми.
| |
Тема
|
Re: Национални приложения
|
|
Автор | минaвaщ (Нерегистриран) |
Публикувано | 15.12.09 09:33 |
|
колега, не се притеснявай толкова за еврокодовете! поне още година щесе влачим по нашите норми: никой реално не е готов за ЕС! Единствено тези, които са били заети по-отблизо с тяхното превеждане и натаманяване към нашата действителност, са в час с тях, както и може би шепа ентусиасти от по-будните колеги. Всички остани, а теса минимум 90% изобщо не се в час с тях (вкл. и аз, въпреки че съм си купил диска) и ще ги усвояват "в движение"...то и няма друг вариант! така, че спокойно!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|