Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:36 17.07.25 
Професионални
   >> Инженери
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема > от 3 източника на звук в затворено помещениенови  
Автор P. - koвaчa (член)
Публикувано06.06.09 21:34

Привет !
Имам едно питане: Като дете, в банята си пеех песнички. Като станах по голям вече се въздържах естествено:)))
Все пак от онези далечни времена ми остана спомен-ако почнех да изреждам нотите в няколко октави( поне две) на точно определен тон да речем примерно тона "сол", помещението на банята започваше да се тресе съвсем осезателно и да "усилва " изпятия от мен тон. Сградата е строена около 1920г с бетонни плочи и тухлени стени .
Впечатлението ми беше че аз не си "давах повече зор на определената експериментално от мене нота, а помещението си се тресеше "много яко:)))" точно при тази определена нота
Аз не се интересувам от сградостроителство но като гледам какви неща се правят по света донякъде съжалявам че не съм бачкал такова.Тия там "Chicago Spyre" или мостовете по японските острови , или тунелите в Симплон и под Ламанша или Панамския канал това са все неща които истински са ме възхищавали и някак си не са ми омръзвали да ги наблюдавам по телевизията да речем.Кулите на Райт градовете на Маймон мисля че се казваше и много много други строителни проекти
Малко се отплеснах но аз в детсвото си построих един мост огромен - поне 7 километров не повече 10 беше - е, в мечтите си бях на 12 но го построих и беше прекрасно когато минавах по него:)))

И така след това дълго интро да питам интересува ме ако в едно помещение с даден обем му се намери онази точна звукова честота при която то ще запоне да "вибрира" въпросът ми е : а ако източника на точно такава честота за възбуждане на резонансно "вибриране" на това помещение енергия не е един, а повече от 3, да речем, разположени пространствено в това помещение дали нужната обща енергия на тези повече от един източника ще е по малко от необходимата за възбуждане на резонансно "вибриране" на това помещение енергия, само от един източник?
Моля Ви да ми подскажете. С други думи войниците маршируващи по моста могат ли така тихо да стъпват че да поддържат "подкритични" стойности на трепетенията на този мост, че той да не се разруши въпреки че ще се тресе много яко?
Благодаря за всеки отговор. Радвам се и ви завиждам благородно на всички онези които се занимавате с проектиране на сгради и всякакви видове съоръжения Това е много ама много интелектуално развиваща наука. и тя нерядко ражда неща които живеят и радват окото стотици години.
Ако държите да знаете за какво ми трябва ще ви кажа занимавам се с магнетизъм и съм се нагледал на немалко изкусно създадени прибори с магнити един от които искам да пресъздам.
Моята битка с него продължава вече трета година.Не няма да се предам Знам че и на 76 години човек може да построи огромен мост при това наяве, не само в мечтите си:)))

Приятен ден от мен и пак благодаря за всеки неагресивен или унижаващ отговор. Работил съм като автомонтьор до скоро какво да направя. И такива нхора са нужни:))) Е, сега съм учител пак дребна риба:)))
Както и да е :)))
Пишете !

Редактирано от P. - koвaчa на 06.06.09 23:32.

Тема Re: > от 3 източника на звук в затворено помещениенови [re: P. - koвaчa]  
Авторинжeнep (Нерегистриран)
Публикувано06.06.09 23:55

При три източника на звукови вълни най-вероятно ще имаш проблеми с интерференцията :) Освен това си мисля, че за постигане на резонанс помещението би трябвало да има различна форма в случаите с единично и тройно озвучаване. Ненапразно озвучителите на мегаконцертите обръщат специално внимание на дължината на кабелите до различните по вид и местоположение тонколони :) Всъщност мисля, че и в двигателите с вътрешно горене има едни тръби, чиято дължина по изкуствен начин се изравняваше... поправи ме, ако греша :)
При стъпването на войниците по моста няма голямо значение дали го правят тихо или шумно, там резонансните трептения възникват от друг вид енергия. Казват, че ако десет души се качат на върха на небостъргач и започнат в такт да подскачат наляво-надясно, не след дълго небостъргачът ще затрепти осезаемо :)

Тема Re: > от 3 източника на звук в затворено помещениенови [re: инжeнep]  
АвторCkитниk (Нерегистриран)
Публикувано07.06.09 13:33

"Всъщност мисля, че и в двигателите с вътрешно горене има едни тръби, чиято дължина по изкуствен начин се изравняваше... поправи ме, ако греша"

Да, има такова нещо при дизеловите двигатели, но то няма нищо общо с
разглеждания въпрос. Тръбопроводите от горивонагнетателната помпа до
гориворазпръсквачите се правят еднакво дълги, но причината за това е, че
поради високото налягане на горивото в тях, те еластично се раздуват до
момента на впръскване на горивото и ако не бяха еднакво дълги то и коли-
чеството на горивото, което се впръсква от съответния гориворазпръсквач
щеше да е различно при един и същи ход на всяко от буталата на гориво-
нагнетателната помпа,което, по обясними причини, не е за предпочитане.

Автор ql^2/8 (да питам аз..)
Публикувано07.06.09 18:43

Получаването на акустичен резонанс в затворено помещение е резултат на интерференцията на звуковите вълни и техните отражения, които при подходящи условия се наслагват и усилват. Още древните гърци са опитвали да палят вражеските кораби насочвайки и наслагвайки отражението на слънцето от множество огледала. При звуковите вълни резонансът зависи от формата на помещението, размерите, звуковите качества на материалите, облицоващи стените, тавана и пода, както и от местоположението на източника на звук. Чували сме да "мъртвите точки" по сцените на опери и театри, където артистите губят звук...
В повечето случаи собствената честота на сградата е далеч по-ниска от честотите на звука, а и натоварването от въздушните трептения е прекалено слабо за да "разтрепери" сградата или някой конструктивен елемент (никоя опера не е паднала, даже от хорови изпълнения). Най-често от звуковите вълни могат да вибрират елементи на обзавеждането - стъклени витрини, конзолни полици, вази, картини..
При въпроса за моста и войниците - не е въпросът дали ще стъпват леко или тежко.. командата е "не в крак", господа офицери. В този пример определено натоварването е механично и трябва да се избягва съвпадението на множеството динамични товари - т.е. маршируването.

Автор P. - koвaчa (член)
Публикувано08.06.09 10:32

Мисля че се сещам за какво говориш да, за изпускателните тръби трябва да са така наредени че да се получи "гладък", "равномерен " изходящ газов поток за да работи турбината не на "пулсации" а все едно да е потопено в спокойно течаща река водно колело.Но не знам може и да си имал в предвид резонансните ауспуси но да не си го изказал точно Да, там изискванията пък са точно противоположни. а и там няма нужда вече от турбини И другото на другиоя колега си е вярно за дължината на захранващите горивопроводи така значи ясно е вече кое и за какво сме говорили.
Аз имам вече някакво предположение дали не е възможно магнит поставен в полето на друг магнит да променя физическите си размери , макар и с хилядни от милиметъра но то това е достатъчно при плътни сглобки и твърди материали да предизвика някои явления.
Знаете ли кое ме ошашавя? Това че форума на англичаните в който си пиша моите работи решиха че устройството е уйдурма (fake) шашмалогия но не могат дори никак да обяснят защо това устройство все пак макар и да има (според тях ) вградена миниатюрна батерия и мотор от GSM в ротор с диаметър едва 4.3 милиметра дава доста интересни показатели много часове работа немалко ватове мощност и "се уморява но след рестарт може да повтори и потрети и почетвърти установените данни вече. Ето това ми е интересно хем е фалшификация хем не се знае каква точно фалшификация е .
за тези които ще им се види неинтересно това до тук нека разгледат ето това (нали сме държава с атомна централа)

Редактирано от P. - koвaчa на 08.06.09 10:35.

Тема Re: > от 3 източника на звук в затворено помещениенови [re: ql^2/8]  
Автор P. - koвaчa (член)
Публикувано08.06.09 10:38

"съвпадението на множеството динамични товари"

Много добре изразено Благодаря ти:)))

Тема Намерих нещо ура на страница 52 пуснато от Currenнови [re: P. - koвaчa]  
Автор P. - koвaчa (член)
Публикувано08.06.09 20:27

това е чудесно дори и да е неприложимо в моя случай страхотно е Браво на форум инженери браво на Current

Автор Totopet (познат)
Публикувано09.06.09 02:11

Здравей,Рачо!--Едно помещание обикновенно има няколко "мода" на трептене.Като при смяна на точката за въвеждане на енергията техните качествени фактори са различни.Ако точките на въвеждане са повече от една закона за запазване на енергията също е валиден.Но има начин при повече източници по бързо да се напомпа енергия в въздуха.И в отделни точки да има за кратко време локална фокусировка с голяма мощност.Ако резонатора е твърдо тяло,може да се окаже то е адски здраво,но при удар в строго определен ракурс то да се разкъса лесно-именно от възли и стоясти вълни Има си хубава бългaрска дума за това--"дамар"

-"Ето няколко лични имена, записани в периода ХV-ХVІ век и които най-вероятно са от скито-сарматски произход. Въпрос на интерпретация е дали те са донесени от Асхпаруховите и Куберови българи или са остатък от шепата алани, заселили се в нашите земи в началото на ХІV век. Или пък са наслество от куманите и печенегите. Ето ги:" http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=5859&mode=threaded

Д а м а р (Обро Дамар, махала Ая Слая, Солун, началото на ХVІ век). Валери Стоянов свързва името Дамар с тюркското damar “жила, жилка; сприхав, избухлив, гневлив (нрав)”. Тази дума се среща и в някои от българските говори със значение на “жила, жилка” и поначало се свързва с турското damar със същото значение. В много по-древни времена е съществувало идентично по звучене скито-сарматско лично име. В един надпис, открит в Керч и отнесен към първата половина на ІІІ век пр.Хр. четем: “Сосий, син на Дамар (Δαμάρης), амисиец; Мания, жена на Сосий”.

Редактирано от Totopet на 09.06.09 02:35.

Тема Re: > от 3 източника на звук в затворено помещениенови [re: Totopet]  
Автор P. - koвaчa (член)
Публикувано09.06.09 23:01

Това е! Това е нещото!
Наздраве!
Много много ти благодаря.
Изерпателен лаконичен и точен анджак на дамар съм те намерил:)))
Ами смятам да продължавам бавно и по бавно и когато потрябва достатъчно бързо.има изгледи за успешно разкриване и изграждане на друг подобен експеримент.
Знаех си че човека не лъже чувствах го.Горкия Alsetolackin Ако знаете на какво го направиха най първите му поддръжници когато се отчаяха от неуспехите да повторят машината му...
Утре пак ще чета отговорите ви и здраво ще ги осмислям. трудничка е работата.Дано някой пък хване и ме изпревари,Това ще е голям успех за българските ентусиасти такова едно българско нешо да тръшнем в Ю Туб-а

Редактирано от P. - koвaчa на 09.06.09 23:03.

Автор P. - koвaчa (член)
Публикувано10.06.09 17:30

Не мога да му се нарадвам много е интересно:

Мотор имало скрит някъде вътре казват.... а те имат бръмбари в главата си по големи от онези в моята

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.