Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:49 15.07.25 
Професионални
   >> Инженери
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема HELPнови  
Авторdeni (Нерегистриран)
Публикувано20.07.09 13:43

Здравейте на всички, в момента правя дипломна работа и имам следния въпрос:
имам да оразмеря 1 колона, при което получих N-усилия от пространсвения модел ,изготвен на сап ,двойно по-малки отколкото при ръчно изчисление :(
нормално ли е това?

Тема Re: HELPнови [re: deni]  
Автор mguergov (стр. инженер)
Публикувано20.07.09 14:54

Не е нормално. Вероятно си изпуснал някой товар/маса. Направи си някоя и друга проверка - виж си общата маса на модела, виж си опорните реакции.

---------------------------------------
Първо се запознай с Manual.

Тема Re: HELPнови [re: mguergov]  
Публикувано20.07.09 18:11

Благодаря много за отговора. При моделирането бях задала винклерова константа при фундаментите, сега я премахнах и приех запъване, при което получих резултати по-близки до стойностите от ръчните сметки. Ще оразмеря колоната с резултатите след запъването, но въпроса ми е кои от двата резултата са по-реални?

Авторинжeнep (Нерегистриран)
Публикувано20.07.09 19:21

Обяснението ти е малко неясно - къде си задала винклерова константа, във връзката "колона - фундамент" или под фундаментите? Самите фундаменти - ако са включени в модела - как си ги моделирала?
Разлика два пъти между двата начина на изчисляване говори за груба грешка. Груба, в смисъл, че може да си пропуснала да включиш някое товарно състояние в комбинацията или си задала стойност на товар или Е-модул например, която е в порядъци по-малка от вярната... хубавото на грубите грешки е, че лесно се забелязват и лесно се откриват... и лесно се отстраняват :) Разгледай си модела от-до, като спазваш някаква логическа последователност. Например: материали - сечения - статични товарни състояния и товари - динамични товари - комбинации от товарни състояния. Ако искаш - копирай файла на модела в друга папка или с друго заглавие и в копието коригирай онези параметри, за които се съмняваш, че не са правилно зададени. Ако искаш, качи модела във формат .s2k или .sdb тук, да го разгледаме и ние :)

Тема Re: HELPнови [re: инжeнep]  
Публикувано20.07.09 19:30

винклеровата константа е под фундамента
фундаментите са моделирани като shell елементи
Въпроса ми е защо след премахване на винклеровата константа и поставяне на запъване усилията ми доближиха тези от ръчните изчисления? Т.е вече тази разлика от 2 пъти я няма.
Иначе мисля че няма грешки при дефинирането на материалите или комбинациите

Автор sheih_z (непознат )
Публикувано20.07.09 21:21

Вероятно стойността на Винклеровата константа не е подходящо подбрана.
Ако няма геоложки данни, приема се от порядъка 10000-20000 kN/m3

Тема Re: HELPнови [re: sheih_z]  
Публикувано20.07.09 21:27

винклеровата константа ми е зададена от дипломния ръководител и за основно съчетание ми 16Mpa/m, 16 000Kn/m

Публикувано20.07.09 21:33

Как зададе винклерова константа на равнинен елемент? Като пружини във възлите ли?

Тема Re: HELPнови [re: инжeнep]  
Публикувано20.07.09 21:38

ами....ако копирането на цялата основа и директно задаване на винклеровата константа е въвеждане във възлите ,значи да :)

Публикувано20.07.09 22:18

Това не го разбрах... би ли описала по-подробно какво и как си направила?

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.