Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:28 16.07.25 
Професионални
   >> Инженери
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Виста или XP?нови  
АвторBepoниka (Нерегистриран)
Публикувано04.01.09 17:34

Здравейте, бих искала да помоля за съвет - предстои ми закупуване на нов компютър, бихте ли дали мненията си коя от двете операционни системи да сложа и защо точно нея. :)
Ще съм благодарна за всички отговори

Тема Re: Виста или XP?нови [re: Bepoниka]  
Автор mguergov (стр. инженер)
Публикувано04.01.09 18:43

Сигурно има по-подходящо място от този форум, но ще се опитам да ти отговоря.
Не си казала за какво ще го ползваш и какъв точно компютър ще купуваш, но от гледна точка бърза и стабилна работа по-добре е да си инсталираш XP. Минаха няколко години от излизането на тази операционна среда и повечето й проблеми са отстранени вече. За съжаление не винаги компонентите на най-новите компютри могат да се инсталират под XP, особено на някои марки лаптопи.
Пробвай с ХР, дано стане, ако не, то инсталирвай Vista. Догодина, така или иначе, ще излезе по-читаво нещо от Vista - Windows 7.

---------------------------------------
Първо се запознай с Manual.

Автор Bushman (maYJor)
Публикувано05.01.09 09:12

Аз нищо не разбирам от ОС, но като ползвател мога да споделя малко личен опит. Значи преди около 2 години си купих лаптоп, трябваше ми за работа. И компютърчето се случи с Виста, при това - най евтината (Home Basic). Трябва да имаш предвид, че тогава Вистата беше нещо съвсем ново, даже специалистите от IT-отдела на фирмата (в която работех тогава) го гледаха като индианци и не смееха да пипнат нищо. Всички разбирачи ме съветваха да махам веднага това и да инсталирам ХР. Обаче аз реших да изчакам с тази операция. Нали Вистата се продва с марков лаптоп и е лицензирана, значи няма начин да е много калпава, защо да махам лицензираната ОС и да я заменям с някакво пиратско ХР, така разсъждавах.

И да ти кажа, вече почти 2 години си работя с Вистата и никога не съм имал никакви ядове. Никога не съм я преинсталирал, въпреки, че имам инсталационен диск. Забивал съм компютърчето стотици пъти с някави измислени програми, дъщерята и тя инсталираше някакви "кодеци" за да гледа филми на него и го забиваше така, че се налагаше да вадя батерията, иначе не можех да го изключа. Обаче Вистата си работи... Инсталирам съм ВСЯКАВИ програми, даже някои (много стари) не ми даваше да ги инсталирам и аз ги записвах направо от другия комп на моя (така, както са си инсталирани там), даже направо от флашчето ги пусках и пак работеха. Никога не съм се занимавал с някакви драйвери, каквото и да ръгна към лаптопа, веднага го разпознава и започва да работи. Даже в службата (старата) имаше един сравнително нов принтер, ама му бяха загубили диска с драйверите и не можеха да намерят точно за тоя модел. Занесох лаптопа, забучих му USB-кабела на принтера и той тръгна, въпреки, че беше от друга фирма (различна от компютъра).

Отскоро започнах работа в нова фирма и ми дадоха служебен лаптоп с ХР. Ами голяма тояга ми изглежда след Вистата, да ти кажа. Какво я хвалят толкова тая стара ОС, не мога да разбера... И какви проблеми съм имал с ужасната Виста:

- Подредбата на фонетичната кирилица е по-различна (иначе е по-логична, V e В например, а не Ж)и отначало е доста объркващо, ако пишеш на нея;
- Търсенето на файлове (Search) е доста по-различно и аз голям зор виждах отначало докато намеря нещо на диска, после му хванах цаката;
- На мен лично много ми липсваше онова бутонче на експлорера, дето те връща в по-горна (по-главна) директория. Ама един познат ме научи, че същото ства с Alt и стрелката нагоре.

Та това са всички ядове, дето съм имал с проклетата Виста. Работя си с нея и не мисля да я сменям, това е.

The storm is coming...

Авторинжeнep (Нерегистриран)
Публикувано05.01.09 11:11

Ако възнамеряваш да слагаш РАМ повече от 3 гигабайта, задължително трябва да ползваш 64-битова операционна система. И двете версии имат такива разновидности, но вистата е по-популярна и по-поддържана - има всякакви драйвъри за нея. Освен това ХР съвсем скоро официално ще бъде изключена от поддръжка и от продажба. Даже може вече да са го спрели - от началото на тази година. Самият аз дълги години поддържах много машини с ХР, но наскоро ми се наложи да премина на "Виста". В началото беше ужасно - още при инсталирането се обърках тотално. После няколко дни бях като в небрано лозе, но в крайна сметка след като прочетох малко помощни материали и пощраках, успях да я настроя по свой вкус. Сега не ми прави впечатление с каква ОС съм - вече свикнах.

Тема Re: Виста или XP? [re: Bepoниka]  
Автор 3aмeчтaн (непознат)
Публикувано06.01.09 20:57

За професионална работа само ХР, за дома и Виста става, но аз ти препоръчвам и там ХР.

Тема Re: Виста или XP?нови [re: 3aмeчтaн]  
АвторKoko (Нерегистриран)
Публикувано08.01.09 13:43

Линукс ако ти строго профилирана работата и не изисква постоянно инсталиране и деинсталиране на нови програми.На втора позиция ХР и след това виста.Купих си лаптоп марков с международна гаранция от чужбина (Белгия).
Мине не мине 2 седмици се преебаваше според мен MBR а се оказа вистата и пре преинсталация (няма диск всичко е на вторият дял на харда губеше АБСОЛЮТНО всичката информация.Т.е нито рековери нито ставаше преинсталацията а само нова инсталация.Прибрах се в БГ и изших едно ХР драйверите малко трудно ги намерих и ЧУДО .Няма проблеми.Вярно по бурз е губя малко от рамма (хардуерно е 4 Гига а Експи то го намира само 3.2 защото е 32 битово.
Според мен качи и трите и виж кое ще ти е най стабилно и дерзай.
Дано ти бях полезен.

Тема Re: Виста или XP?нови [re: Koko]  
Автор Bushman (maYJor)
Публикувано08.01.09 16:44

Аз май не разбрах всичко, което си написал. На 2 седмици си губил цялата информация от харда си, така ли? И на 2 седмици си преинсталирал ОС? Ами аз ако имах такова нещо, не само, че нямаше да се опитвам да работя и да изкарвам пари с него, ами щях да го срежа на банцига, човече...

Значи не разбирам, защо се налага и поддържа това виждане, че за сериозна работа - само ХР? Какво означава сериозна работа? Значи ако си играя на DOOM3 - може да карам и с Vista, обаче за AutoCAD и MS Office ми трябва ХР? Ами нали точно игрите искат повече ресурси и натоварват повече компютъра? Аз си инсталитах Office 2007 и според мен ИДЕАЛНО се върза с Vista-та, дори чисто визуално изглежда така. Та като говорим за работа - аз съм ползвал основно Excel и Word 2007 и AutoCAD 2007. Правил съм 3D модели на сгради, рендерирал съм ги и ... това е. Нищо повече не ми е трябвало за бизнеса. И НИКОГА не съм губил информация, никога не съм преинсталирал ОС. Нещастното лаптоп-че вече е на две години и се е изплатило сигурно 20 - 25 пъти, какво да искам повече от него?

Мисля си, че ако човек (като мен) разбира на ниво user и си работи с няколко програмки, то няма как да има проблеми с ОС и даже едва ли ще обърне внимание с каква точно ОС е компютърът, който използва. Явно проблемите възникват при големите разбирачи, които ръчкат където не трябва и се опитват да постигнат нещо на границите на възможностите на машината, и даже - отвъд тях. Така си мисля...

The storm is coming...

Тема Re: Виста или XP?нови [re: Bushman]  
АвторKoko (Нерегистриран)
Публикувано09.01.09 11:13

При оставяне на лаптопа да му се изтощи напълно батерията.Вистата не тръгваше.Зарежда и стигаше се до натиснете r за репеир и до там.С две думи махнеш ли батерията или ако се изтощи немаш Виста .Вистата не тръгваше ,а си искаше преинсталация която при мен си беше нова инсталация.Защото нямам диск с чиста виста да преинстална.И редът на преинсталиране си беше САМО и единствено нова.С две думи губя всичката си информация.Като се прибрах изтеглих само виста естествено нелицензирана и пробвах да преинсталирам но уви.Не става.Последното сдухване бе при самото ми пътуване към БГ.Вечерта си шът даунах бозицата и след два дена в БГ си искаше r с репеир, които така и нетръгна.Качих си ХР дръпнах драйвери от прозводителя (Тошиба) нагласих го и си баца без проблем.С батерия ,без ,със вадене на захранващ кабел(без батерия при работеща машина) и други изгъзици .За сега е добре.Единственото нещо което не можах да направя е фингер принта.Но не съм се и старал.Това го казвам от опит не с реклама.Даже в случая губя част от рама както споменах в предният си пост.Но не искам да загубя пак разработки документи и снимки.

Тема Re: Виста или XP?нови [re: Koko]  
Автор Bushman (maYJor)
Публикувано09.01.09 12:04

Пускал съм лаптопа с извадена батерия, нарочно исках да проверя дали може да работи без нея, защото ме бяха уплашили, че батериите били някакви специални, доста скъпи и не се намирали. Тръгва си съвсем нормално от всякакъв режим. Пак казвам - за моята работа Вистата явно си е добра. Аз пускам компютъра, отварям си необходимите програми, отварям файлове (понякога по десетина), работя (редактирам съществуващи файлове и създавам нови), накрая записвам всичко и изключвам. Не знам вие какво правите с вашите компютри, но с описания режим на работа никога не съм имал проблеми.

The storm is coming...

Тема Re: Виста или XP?нови [re: Bushman]  
Автор Boждa (на племе телета)
Публикувано10.01.09 15:08

Аз също...от три години съм виста на лаптопа. В началото имаше някои проблеми с драйвери и прочее, но след като минаха ъпдейтите нещата се оправиха. Не съм преинсталирал компютъра откакто съм го купил. Работя основно без батерията(слагам я само когато пътувам).
Единственото, което виждам като недостатък е, че досовските програми, кото ползвам...не вървят при вистата. Сигурно и това е лесно поправимо, но аз не разбирам чак толкова, че да го оправя сам.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.