Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 16:45 15.07.25 
Професионални
   >> Инженери
*Кратък преглед

Тема Два въпроса.нови  
Автор Bushman (maYJor)
Публикувано30.12.08 21:37

Имам два въпроса относно инертни добавъчни материали за бетон:

1. Според проекта, част от конструкцията се изпълнява от бетон клас В50. Става въпрос за доста сериозни количества, техническият проект още не е представен, но със сигурност няма да е по-малко от 100 000 кубика за целия обект. Изпълнителят не е българска фирма, ще си докарат и инсталират бетонов възел. И (съвсем естествено) се интересуват откъде най-близо могат да докарат добавъчни материали за такъв бетон.

Аз до момента не се бях сблъсквал с такива проблеми, ама обещах да съдействам. Разпитах тук-там, изясни се, че с обикновена баластра от реката бетон В50 не става. Само с трошен гранит ставало и то не с какъв да е, трябвало да отговаря на някакви изисквания. Значи трявало да има определена якост (обаче каква и как се определя?) и бъде пресят - с точно определена фракция (каква?). Та това е първият ми въпрос: Какви добавъчни материали трябват за бетон клас В50, на какви изисквания трябва да отговарят и коя фирма в България може да ги достави (става въпрос за сериозни количества), условията на доставката също са интересни. Значи... до тук станаха колко... 4 въпроса.

2. За същия проект трябва и тежък бетон за биологична защита, също значителни количества. Говорим за обемна плътност 3200 – 3250 кг/м3, това е плътността на втвърдения неармиран бетон (без армировката). Тук са ми малко по-ясни нещата, защото ми се е случвало да се занимавам с тежки бетони. Като добавъчни материали най-често се използват:
- чугунен дропс с едрина на зърната 4-6мм;
- желязна руда (лимонит или хематит);
- някакъв минерал серпентинит;
Проверих в мрежата за серпентинит и за мое учудване това се оказа полускъпоценен камък, някаква фирмица продава колиета от него, даже има коледна промоция, намалени са от 32 на 28 лева бройката. Въпреки значителното намаление, не виждам как ще забъркаме бетон с тоя серпентинит.

И вторият ми въпрос: Знаете ли на какви изисквания трябва да отговарят добавъчните материали за тежък бетон (например фракция на трошената руда), някаква българска фирма да ги доставя и условията на доставка също. И тук станаха още 3 въпроса...

Та това е, надявам се някой да ме открехне или поне да ме насочи къде да търся такава информация.

The storm is coming...

Тема Re: Два въпроса.нови [re: Bushman]  
Авторинжeнep (Нерегистриран)
Публикувано30.12.08 23:07

Ако искаш, мога да те свържа с проф. Назърски от катедра "Строителни материали" в института, неведнъж ми е помагал и ме е консултирал, когато се случи да имам по-особен случай за решаване, включително и за състав на бетона.

Тема Re: Два въпроса. [re: инжeнep]  
Автор neravas ()
Публикувано31.12.08 12:48

Определено Той е човекът.

Авторинжeнep (Нерегистриран)
Публикувано31.12.08 13:49

- chapter 11, стр.433

Авторql^2/8 (Нерегистриран)
Публикувано31.12.08 15:33

Za visoki marki beton:
http://www.andezit-bg.com

Тема Re: Благодаря на всички!нови [re: ql^2/8]  
Автор Bushman (maYJor)
Публикувано31.12.08 22:50

Значи по ред на предложенията:

Проф. Назърски го познавам много добре, той също ме познава, работили сме заедно по оценката на бетона на някои обекти. Добре ме подсетихте, ще му звънна след празниците и ще видя той какво ще ме посъветва.

Първия от линковете (за особено тежките бетони) ми беше много полезен, там е определена якостта на добавъчните материали. Видях и още два минерала, за които не знаех - магнетит и барит.

Имаше накрая един интерес сайт, на някаква фирма, която доставя инертни материали. Обаче нищо не казват за самите материали, ще трябва да им звънна. И е чак в Бургас, егати... Между другото, съвсем сериозно се обсъждаше възможност за доставка на трошен гранит от Украйна, значи Бургас не е толкова лоша алтернатива. Обаче тия кариери, дето ги рекламират, нещо не ми вдъхват доверие, това на снимките ми изглежда като някави седиментни скали, не ми прилича на гранит. Е, ще ги питам и ще ми обяснят хората.

Та това е, още веднъж благодаря за информацията. Весели празници на всички и професионални успехи след празниците.

The storm is coming...

Автор wiz (100 тонa змей)
Публикувано01.01.09 13:39

ако ти върши работа: в едно село - огняново на около 120 км от сф има кариера

за мрамор май е

предлагат различни размери трошени камъни

Редактирано от wiz на 01.01.09 13:40.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.