|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Въпрос за сеизмично укрепване на сграда
|
|
Автор |
poшльo (несресан) |
Публикувано | 15.01.08 10:29 |
|
Здравейте,
прочетох много внимателно темата за противоземетръсните шайби, но темата изглежда вече заключена, та създавам нова. Ето малко разяснения, преди да задам въпросите си. Идеята ми е да разбера възможно и нужно ли е това което искам, след което да избера проектант, който да ми направи нужния проект срещу заплащане.Става въпрос за следното. Имам къща в София, на която първия етаж е построен 1965г. от плътни единични тухли (или единични тухли с кръгли вертикални отвори), с плоча над първия етаж и половин плоча под него (само под половината къща има мазе), няма никакви колони. Основите са от каменна зидария. Над тази плоча (над първия етаж) е построен през 1993 втори етаж с вертикални носещи колони (неизчислявани по никакъв начин обаче), които са стъпили върху плочата на първия етаж( втория етаж е зидан от тухли четворки) и още една плоча, над която има тавански етаж. Тъй-като, колкото и да съм лаик в областта (по професия съм радиоинженер), тази сграда ми се струва сеизмично неукрепена, бих искал да и направя някакво укрепване. И молбата ми към вас е - да ми отговорите, възможно ли е такова укрепване, нужно ли е. Това ще са неангажиращи отговори - не мога да очаквам, че някои ще си заложи дипломата за такова нещо без да го е видял и без допълнителни подробности. Също ако имате представа от приблизителната стойност на такъв проект - да ми ориентирате. Площта на къщата е 78 кв. метра. И съответно, да ми предложите подходящия специалист - ще се радвам и ако някой от форума се нагърби (пак подчертавам - срещу заплащане) да ми направи проекта. Имам проекти по които е строен първия етаж на къщата с първата плоча, имам и някои директни наблюдения от строителството на горните два етажа, така че мога да отговоря на допълнителни въпроси. Лошо е, че отвън върху къщата има направена топлоизолация, но ако се наложи ще я пожертвам, за да направим по-важното. Другото - искам да направя гараж отвън, залепен до стената на сградата. Ако той също се впише по някакъв начин в укрепването на общата конструкция, ще бъде чудесно. Предварително благодаря на всички отговорили.
Човекът е човек,когато е на път!Редактирано от poшльo на 15.01.08 12:37.
| |
Тема
|
Re: Въпрос за сеизмично укрепване на сграда
[re: poшльo]
|
|
Автор |
Cтaтиk (мислител) |
Публикувано | 15.01.08 11:27 |
|
ДА, за укрепване е!!! пиши ми на лична, там да се разберем!
"Хората реагират емоционално не на дадено събитие, а на оценката си за него!". Фройд
| |
Тема
|
|
|
Автор | инжeнep (Нерегистриран) |
Публикувано | 15.01.08 11:51 |
|
Може би няма нужда от укрепване. Сградата е достатъчно малка и лека, а зидовете - достатъчно мастити, така че при едно изследване може да се окаже, че всичко е наред. Ако става дума за удовлетворяване на конструктивните изисквания - тогава няма да се разминеш без сериозна интервенция. Въпросът е дали е необходимо.
...Помисли си за хартиените къщи в най-активната сеизмична зона на Земята - как мислиш, те дали са за укрепване? И случайно ли са хартиени? :)
| |
Тема
|
[re: Cтaтиk]
|
|
Автор | инжeнep (Нерегистриран) |
Публикувано | 15.01.08 11:54 |
|
Колега, увлечен в гонене на клиентела, не бива да давате такива категорични отговори с три удивителни отзад - това никак не говори добре за Вас. Сигурно не сте чували, че тухлените постройки са доста еластични. И ако стените на човека са с дебелина 38 cm - това лесно се проверява при прозореца, ако не знаете, и е едно от първите неща, които се правят при огледа, - може да се окаже, че сградата е окей по оптношение на поведението на сеизмично въздействие.
| |
Тема
|
[re: инжeнep]
|
|
Автор |
poшльo (несресан) |
Публикувано | 15.01.08 12:18 |
|
Идеята е за укрепване, което да направи така, че да обитавам сградата спокойно. Иначе тя има официални планове, узаконена е и не ми трябва нищо административно по нея. След като беше построен втория етап, за да се узакони и направиха някакво заснемане и проекти, но ги прави един възрастен архитект - пенсионер и не знам дали имат някаква стойност. Той беше записал, че трябва да се просекат зидовете на първия етаж и в тях да се направят железобетонни колони, но не съм сигурен, че той го е направил както трябва. Трябва ми нещо по-сериозно като проучване, та дори да се окаже, че няма да има нужда от никакво укрепване. Това, всъщност е най-добрият за мен вариант, но не винаги нещата са такива каквито ни се искат:) А иначе дебелината на зидовете е 30 см, заедно с мазилката - 25 см напречно сложена единична тухла. Иначе по средата на къщата има една стена, по цялата дължина на къщата - в нея има само една врата (90см) - за която знам , че е носеща, но също е с дебелина 30см. А каменните зидове са с дебелина около 60 см.
Колкото до колегата Ви по-горе - така или иначе търся човек, който да изследва нещата професионално, както и смятам, че е нормално да си платя за това. Но също така не съм готов да се хвърля на някакво категорично мнение, дадено без задълбочено проучване. Аз приемам неговото предложение по скоро като предположение, че има вероятност, сградата действително да се нуждае от укрепване. Но от това не следва, че ще се вслушам само и непременно в неговото становище, по-скоро идеята е да намеря правилния път за да достигна до истината:). В този смисъл съм готов да приема всяко мнение - колкото повече такива, толкова по-добре.
Човекът е човек,когато е на път!
| |
Тема
|
[re: инжeнep]
|
|
Автор |
Cтaтиk (мислител) |
Публикувано | 15.01.08 12:56 |
|
съдейки по описанието, което дава човека- сградата е за укрепване! новите етажи, които казва, че е направил имат колони /без да са смятани/ и имат стени, които обаче са от тухла "четворка", т.е. нямаме тухлени шайби,а и едва ли колоните, които не са и били смятани ще могат да поемат земетръса самастоятелно. на прива виста може да се каже- сградата плаче за укрепване, което естествено няма да е лесна за изпълнение работа. повече каквото и да коментираме ТУК е излишно, без да се погледне на място!
"Хората реагират емоционално не на дадено събитие, а на оценката си за него!". Фройд
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Oldster (стар вълк) |
Публикувано | 15.01.08 23:59 |
|
по-добре си я застраховайте за земетръс !
| |
Тема
|
|
|
Автор |
poшльo (несресан) |
Публикувано | 25.01.08 13:22 |
|
Господа инженери, моля помогнете с професионално мнение по въпроса, или поне препоръчайте подходящия човек, който може да помогне. Надявам се именно тук във форума да достигна до такъв човек. Моля, помагайте...
Човекът е човек,когато е на път!
| |
Тема
|
|
|
Автор | шмyльo (Нерегистриран) |
Публикувано | 25.01.08 20:59 |
|
застани пред главния вход на ВИАС с табела в ръка с надпис: "Търся конструктор за укрепване къща". все ще се обади някой.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Boждa (на племе телета) |
Публикувано | 25.01.08 22:44 |
|
Най-вероятно къщата има нужда от укрепване. Укрепването е възможно, а дали е оправдано, това само ти можеш да решиш.
Като начало кажи в кой район се намира къщата, 78 квадрата обща площ ли е или само на единия етаж, има ли калкани или е свободно стояща в парцела... само един ли е собственик на парцела?
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|