Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 10:12 15.07.25 
Професионални
   >> Инженери
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Сега аз да питам.нови  
Автор Bushman (maYJor)
Публикувано17.11.08 21:17

Значи искам да се посъветвам по следния въпрос:

Имаме голям двор (около 3 декара) в едно село Сливата, намира се на шосето между Лом и Видин, теренът има наклон към пътя. Районът е малко съмнителен откъм свлачище, като нищо може да тръгне целият бряг. Съседното село е Орсоя, сигурно сте чували за него, даже има такъв лаф по нашия край – “пропаднал като Орсоя”.

Мястото е на самото шосе. Между него и Дунава има около 3км блато. Сега, знам че звучи като майтап – къща с изглед към блатото, егати... И аз се майтапех, ама не е точно така. Значи през блатото са направени пътища, има канали и мостчета, има между тях хълмчета с акациеви горички. През пролетта избуяват тръстика и папур по 3 метра, пълно е с щъркели, чапли и корморани. Виждал съм да плават и лебеди, точно както ги рисуват по книжките – с червена човка и черничко над нея и около очите. Отделно е пълно с водни змии и костенурки, а в летните вечери крякането на жабите се слива и звучи като ято хеликоптери, истински жабешки хор.

Та с жената си мислим за една къщичка в този двор. Мога да направя само нещо като мазе, една стоманобетонна кутия. Вътре – две гаражни клетки, склад за гориво, котелно помещение с комин, може и някакъв склад (изба). Аз си го представям с височина на обикновен жилищен етаж (около 2,80м), и размери примерно 10/8 метра. От предната страна ще дойде на кота +0.00м., а отзад ще влезе на половин – един метър в земята, заради наклона на терена. И отгоре на тази кутия може да се сглоби една готова къщичка, нещо като бунгало. Казаха ми, че имало такива, карат ти ги с камион и стават за една седмица. Бунгалото ще бъде примерно 6/6 метра, каквото остане от плочата ще бъде за тераса. Отдолу (през мазето) ще прекарам инсталациите (водопровод, канализция, водно отопление) и това е. Тези къщички били с добра изолация и излизали около 1000 лева на квадрат. Не е евтино, ама така ще спестя проектирането, всякакви разрешения, визи и други подобни, няма да се мотая с майстори и доставки 2 години, а ако наистина тръгне брега – разглобявам къщата и я махам оттам.

Та такива планове си правя. Интересува ме вие (колегите) какво ще кажете по въпроса. Някой занимавал ли се е с такива сглобяеми къщи? Дайте координати на фирма, която ги доставя и сглобява, интересно е колко струват и изобщо какви са условията. А си мисля и друг вариант – не можем ли с няколко приятели сами да си направим едно дървено бунгало? Греди и дъски ще си купя и на два курса ще ги докарам, после – само с циркуляра, зегето и винтоверта. Ще я сковем за една седмица, ще оставим отвори за дограмата, в тях може да се монтират алуминиеви прозорци и врати лесно. Хидроизолацията на покрива не е проблем, има и такива PVC фасади, мият се с маркуча. Отвътре – яко изолация и гипсокартон и това е къщата. Една дървена конструкция трябва и после само да я облечем отвън и отвътре. А, какво ще кажете?

The storm is coming...

Тема Re: Сега аз да питам.нови [re: Bushman]  
Автор Archibold (Капитан)
Публикувано18.11.08 03:48

Идеята ти е много добра. И аз като се върна на стари години ( сега съм из Америка) ще си скова такава дървена къща. Откакто видях предимствата на дървените къщи не искам и да мисля за тухла или бетон.Щото и в Америка строя такива къщи питай каквото ти трябва да знаеш.

Автор qL^2/8 (да питам аз...)
Публикувано18.11.08 07:43

Виж това:
http://www.paskulevi.com/
И на мен идеята ми харесва..

Тема Re: Сега аз да питам.нови [re: Archibold]  
Автор xoxo© ()
Публикувано20.11.08 11:12

кажи няколко предимства на дървените къщи моля.
чувал съм, че в щатите на определени места е забранено строителството с тухли и бетон. не знам защо. но знам, че ураганите ги издухват дървените къщички доста лесно, а урагани в щатите дал Господ. поне тъй съм чувал и гледал по разни филми.

Тема Re: Сега аз да питам.нови [re: xoxo©]  
Публикувано21.11.08 04:11

Сещам се за следните предимства
-нисък коефициент на топлопреминаване.
-ниска себестойност на вложените материали
-лесен демонтаж на морално остарелите сгради.
Не съм чул да има щати където е забранено да се ползва бетон-поне в основите трябва да се използва. А тухли не се използват защото са много скъпи и да се избягнат мокрите процеси на обекта. А урагани има само в центалните щати. Тук където съм гледам ураганите само по Discovery

Автор wiz ()
Публикувано21.11.08 10:55

шом е блато би трябвало да има много комари
така ли е и това не е ли проблем за вас?

No pain, no gain

Тема карта [re: Bushman]  
Автор wiz ()
Публикувано21.11.08 11:03

тук някъде ли е мястото за което говориш? вижда ли се на снимката?

No pain, no gain

Тема Re: Сега аз да питам.нови [re: Archibold]  
Автор xoxo© ()
Публикувано21.11.08 16:23

и колко струва една такава къща като е толкова евтина?
и какво ще кажеш за това, че е по-лесно запалваща се?

Тема хохо не четеш внимателно какво съм ти писалнови [re: xoxo©]  
Публикувано22.11.08 04:07

Никъде не съм казал ,че къщите са евтини-ако си инженер прочети си в записките какво е себестойност.
А още ти ме пита за предимствата-изредил съм ти ги.
Тук когато се обадиш на 911 след две минути пристигат линейка и две пожарни.

Тема Re: картанови [re: wiz]  
Автор Bushman (maYJor)
Публикувано22.11.08 21:37

Абсолютно, даже открих нашия двор с къщата. Интересно, блатото отгоре изглежда сиво, а всъщност има много зеленина. Може би зависи през кой сезон е направена снимката.

Естествено, има доста комари, обаче ако си живял постоянно покрай Дунава, някак свикваш с тях и не им обръщаш внимание. Комарите са най-активни на свечеряване, да кажем между 19 и 20 часа, после изчезват някъде и не те безпокоят. Ако пролетта се случи по-ветровита, може и изобщо да няма комари през годината, защото ларвите им дишат през едни тръбички под водата и вълните ги удавят. А в последните години пръскат срещу комарите от самолети и като цяло са доста намалели. Даже се чудя, как не са се сетили някакви природозащитници, да започнат борба за спасяване на този изчезващ вид...

The storm is coming...

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.