|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Сега аз да питам.
|
|
Автор |
Bushman (maYJor) |
Публикувано | 17.11.08 21:17 |
|
Значи искам да се посъветвам по следния въпрос:
Имаме голям двор (около 3 декара) в едно село Сливата, намира се на шосето между Лом и Видин, теренът има наклон към пътя. Районът е малко съмнителен откъм свлачище, като нищо може да тръгне целият бряг. Съседното село е Орсоя, сигурно сте чували за него, даже има такъв лаф по нашия край – “пропаднал като Орсоя”.
Мястото е на самото шосе. Между него и Дунава има около 3км блато. Сега, знам че звучи като майтап – къща с изглед към блатото, егати... И аз се майтапех, ама не е точно така. Значи през блатото са направени пътища, има канали и мостчета, има между тях хълмчета с акациеви горички. През пролетта избуяват тръстика и папур по 3 метра, пълно е с щъркели, чапли и корморани. Виждал съм да плават и лебеди, точно както ги рисуват по книжките – с червена човка и черничко над нея и около очите. Отделно е пълно с водни змии и костенурки, а в летните вечери крякането на жабите се слива и звучи като ято хеликоптери, истински жабешки хор.
Та с жената си мислим за една къщичка в този двор. Мога да направя само нещо като мазе, една стоманобетонна кутия. Вътре – две гаражни клетки, склад за гориво, котелно помещение с комин, може и някакъв склад (изба). Аз си го представям с височина на обикновен жилищен етаж (около 2,80м), и размери примерно 10/8 метра. От предната страна ще дойде на кота +0.00м., а отзад ще влезе на половин – един метър в земята, заради наклона на терена. И отгоре на тази кутия може да се сглоби една готова къщичка, нещо като бунгало. Казаха ми, че имало такива, карат ти ги с камион и стават за една седмица. Бунгалото ще бъде примерно 6/6 метра, каквото остане от плочата ще бъде за тераса. Отдолу (през мазето) ще прекарам инсталациите (водопровод, канализция, водно отопление) и това е. Тези къщички били с добра изолация и излизали около 1000 лева на квадрат. Не е евтино, ама така ще спестя проектирането, всякакви разрешения, визи и други подобни, няма да се мотая с майстори и доставки 2 години, а ако наистина тръгне брега – разглобявам къщата и я махам оттам.
Та такива планове си правя. Интересува ме вие (колегите) какво ще кажете по въпроса. Някой занимавал ли се е с такива сглобяеми къщи? Дайте координати на фирма, която ги доставя и сглобява, интересно е колко струват и изобщо какви са условията. А си мисля и друг вариант – не можем ли с няколко приятели сами да си направим едно дървено бунгало? Греди и дъски ще си купя и на два курса ще ги докарам, после – само с циркуляра, зегето и винтоверта. Ще я сковем за една седмица, ще оставим отвори за дограмата, в тях може да се монтират алуминиеви прозорци и врати лесно. Хидроизолацията на покрива не е проблем, има и такива PVC фасади, мият се с маркуча. Отвътре – яко изолация и гипсокартон и това е къщата. Една дървена конструкция трябва и после само да я облечем отвън и отвътре. А, какво ще кажете?
The storm is coming...
| |
|
Идеята ти е много добра. И аз като се върна на стари години ( сега съм из Америка) ще си скова такава дървена къща. Откакто видях предимствата на дървените къщи не искам и да мисля за тухла или бетон.Щото и в Америка строя такива къщи питай каквото ти трябва да знаеш.
| |
Тема
|
Re: Сега аз да питам.
[re: Bushman]
|
|
Автор |
qL^2/8 (да питам аз...) |
Публикувано | 18.11.08 07:43 |
|
Виж това:
http://www.paskulevi.com/
И на мен идеята ми харесва..
| |
|
кажи няколко предимства на дървените къщи моля.
чувал съм, че в щатите на определени места е забранено строителството с тухли и бетон. не знам защо. но знам, че ураганите ги издухват дървените къщички доста лесно, а урагани в щатите дал Господ. поне тъй съм чувал и гледал по разни филми.
| |
Тема
|
[re: xoxo©]
|
|
Автор |
Archibold (Капитан) |
Публикувано | 21.11.08 04:11 |
|
Сещам се за следните предимства
-нисък коефициент на топлопреминаване.
-ниска себестойност на вложените материали
-лесен демонтаж на морално остарелите сгради.
Не съм чул да има щати където е забранено да се ползва бетон-поне в основите трябва да се използва. А тухли не се използват защото са много скъпи и да се избягнат мокрите процеси на обекта. А урагани има само в центалните щати. Тук където съм гледам ураганите само по Discovery
| |
Тема
|
[re: Bushman]
|
|
Автор |
wiz () |
Публикувано | 21.11.08 10:55 |
|
шом е блато би трябвало да има много комари
така ли е и това не е ли проблем за вас?
No pain, no gain
| |
|
тук някъде ли е мястото за което говориш? вижда ли се на снимката?
No pain, no gain
| |
|
и колко струва една такава къща като е толкова евтина?
и какво ще кажеш за това, че е по-лесно запалваща се?
| |
Тема
|
хохо не четеш внимателно какво съм ти писал
[re: xoxo©]
|
|
Автор |
Archibold (Капитан) |
Публикувано | 22.11.08 04:07 |
|
Никъде не съм казал ,че къщите са евтини-ако си инженер прочети си в записките какво е себестойност.
А още ти ме пита за предимствата-изредил съм ти ги.
Тук когато се обадиш на 911 след две минути пристигат линейка и две пожарни.
| |
Тема
|
Re: карта
[re: wiz]
|
|
Автор |
Bushman (maYJor) |
Публикувано | 22.11.08 21:37 |
|
Абсолютно, даже открих нашия двор с къщата. Интересно, блатото отгоре изглежда сиво, а всъщност има много зеленина. Може би зависи през кой сезон е направена снимката.
Естествено, има доста комари, обаче ако си живял постоянно покрай Дунава, някак свикваш с тях и не им обръщаш внимание. Комарите са най-активни на свечеряване, да кажем между 19 и 20 часа, после изчезват някъде и не те безпокоят. Ако пролетта се случи по-ветровита, може и изобщо да няма комари през годината, защото ларвите им дишат през едни тръбички под водата и вълните ги удавят. А в последните години пръскат срещу комарите от самолети и като цяло са доста намалели. Даже се чудя, как не са се сетили някакви природозащитници, да започнат борба за спасяване на този изчезващ вид...
The storm is coming...
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|