Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:18 06.11.25 
Професионални
   >> Инженери
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема подреждане на лопаткинови  
Автор Sargon lll ()
Публикувано20.09.08 12:29

Представете си едно работно колело с лопатки. Броят на лопатките може да е четен или нечетен. Масата на лопатките се различава, макар че, все пак е възможно да има лопатки с еднаква маса. Как, ако е известна масата на всяка лопатка, трябва да се подредят и закрепят към работното колело така, че да е възможно най-добре балансирано.

Сега, ясно е горе-долу как. Въпросът е, че ми трябва утвърдена методика от надежден източник - учебник, справочник, ръководство или нещо подобно.

Тема Re: подреждане на лопаткинови [re: Sargon lll]  
Автор the_cursed (анатемосан)
Публикувано20.09.08 21:27

Как пък ги намери всичките лопатки с различна маса? Аз и да искам не мога.

Това ми прилича на обикновена главоблъсканица - нищо такова не ти трябва, ама да ни видиш сиира.
Да, ама и да беше сериозно, аз не мога да го реша, нито да ти кажа къде да погледнеш.
Сори! И аз ще съм от сиирджиите.

Скромността краси човека, но истинските мъже не носят никакви украшения!

Автор Caмия Инжинep (Още едно, моля!)
Публикувано21.09.08 00:41

инжилерски отговор:

Лопатките се закрепват там, дето са им леглата и се затягат с предписания въртящ момент.

После колелото със се вала се кара на стенд за динамичен баланс.

Много е важно да се придружава от човек с чуство за отговорност, да е край колелото непрекъснато, чак докато се върне. Понеже не е известен случай на самопризнание "Опуснахме го, докато го товарим"

==========================
Какво разбра? Моля да резюмираш.

Бой, ебане, сръбска музика.

Редактирано от Caмия Инжинep на 21.09.08 00:42.

Тема Re: подреждане на лопаткинови [re: the_cursed]  
Автор Sargon lll ()
Публикувано21.09.08 15:39

Описвам съвсем реална ситуация. Просто масата на лопатките варира с няколко стотин грама около определена стойност, има разлики в масата им.

Тема Re: подреждане на лопаткинови [re: Caмия Инжинep]  
Автор Sargon lll ()
Публикувано21.09.08 15:41

Как не се сетих?!

Очаквах да ми кажеш нещо полезно, казах, че търся методика за максимално балансиране преди стенда. То е ясно, че накрая ще се иде на стенд, обаче, ако нахвърляш лопатките както ти дойде - може да се стигне до кофти ситуация.

Автор Диaн (uguoT)
Публикувано21.09.08 18:03

сега дай да изясним условията - имаш някакви лопатки имаш и работно колело, работното колело с гнезда за лопатките ли е или не е?
Вероятно искаш методика за колело на което местата за лопатките са фиксирани а ти искаш да наредиш лопатките по начин по който масите биха се уравновесили за да имаш минимални балансировки така ли ? От кой тип са лопатките - радиални и не се застъпват или наклонени със застъпване?
Щом казваш че след това ще се ходи на динамичен баланс - не може ли предварително лопатките да минат на везна и да се отнеме/добави материал и да се изравнят масите?

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Автор F(x)+C (откровен)
Публикувано22.09.08 02:34

Силно се съмнявам да има изработена методика ,но все пак да започнем отнякъде...
1.Приел си го като условие,че възела вал-работно колело е балансирано!Така ли е?Защото ако не са и най-точната методика нататък си губи смисъла.
2.Ако точка 1. е изпълнена то една срещу друга трябва да са закрепени плочките с възможно най-близки маси.
3.Все пак ще трябва да се направи баланс,така че биенето в работните честоти(от празен ход до максимално натоварване) да е в нормите.
4.Ако беше възможно да се направи баланс "по сметки",то предполагам щяха да го въведат поне при масовото производство.Отвори кой да е ел.двг. да видиш как на една много гояма част от тях на роторния пакет има белези от отнет материал-именно за да се балансира!
5.Не забравяй,че освен добър баланс си трябва и добро лагеруване,особено при динамично натоварвание !

...доброму добро да прави,
лошия с ножа по глава...

Тема Re: подреждане на лопаткинови [re: Диaн]  
Автор Sargon lll ()
Публикувано22.09.08 07:58

Точно това имам предвид - възможно най-добро балансиране преди стенд. Не се застъпват лопатките. Заваряват се към местата си, т. е. не можеш после да ги разменяш.

Да, може да се отнеме/добави материал на лопатките, но това не се прави.

Когато са припаснати и пришлайфани, се мерят с везна с точност до грам. Но, оказва се, че възникват необичайно големи разлики между тях - до към 400 грама съм виждал. А, една лопатка тежи около 3 кг.

Ако, се подредят безразборно, може да се стигне до затруднение с балансирането. Не са много местата по работното колело, където може да се добавя или отнема маса и, ако дисбаланса е голям, може да се бракува колело.

Вярно, ако подреждаш лопатки с еднаква маса една срещу друга, ще постигнеш нещо, но... Масата на две срещуположни лопатки рядко ще може да е точно една и съща и пак може да се натрупа утежняване в определен участък за сметка на противоположния. Е, няма да е като да ги наредиш на слуки, но мисля, че има някаква методика, която да реди лопатките максимално удачно.

Тема Re: подреждане на лопаткинови [re: F(x)+C]  
Автор Sargon lll ()
Публикувано22.09.08 08:04

1. Приема се, че поради симетрията работното колело и валът са достатъчно балансирани.

2. Да, това е правилото. Но, то не дава пълна гаранция поради това, че масите на лопатките не са съвсем еднакви. Примерно, ако пет лопатки една до друга са малко по-тежки от срещуположните им пет(но, горе-долу еднакви по-маса), ще се получи сравнително сериозен дисбаланс. Ако, пък са нечетен брой всички лопатки, не е ясно точно как се процедира.

3. Накрая се прави баланс на стенд.

4. Обикновено никой не прави баланс по сметки. Но, тук става въпрос за ръчно направени лопатки с голям толеранс на масата. Освен това, роторният пакет търпи манипулации, а това колело в крайния си вид не допуска особено да се манипулира.

5. Това за лагеруването е ясно.

В крайна сметка се ходи на стенд, но трябва преди това да си направил възможно най-добро редене преди това.

Тема Re: подреждане на лопатки [re: Sargon lll]  
Автор F(x)+C (откровен)
Публикувано22.09.08 14:16

Не ми стана ясно-лопатките на еднакъв ъгъл ли трябва да са закрепени една спрямо друга или е допустимо "струпване" на повече лопатки в някой сектор с цел по-добър баланс?
Ако е второто,то се сещаш,че изчисленията стават доста сложни и почти единственото спасение е,ако има някаква програма,която да симулира тази задача.Та добре ще е да попиташ в клуб "CAD-CAM"(ако не си го направил вече,естествено).

п.с.Току-що погледнах в CAD\CAM ,но и там май не са много словоохотливи!
Дано все пак някой изкара нещо "от задния джоб"!

...доброму добро да прави,
лошия с ножа по глава...

<P ID="edit"><FONT class="small"><EM>Редактирано от F(x)+C на 22.09.08 14:22.</EM></FONT></P>

Редактирано от F(x)+C на 22.09.08 14:26.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.