Тема
|
Упътване за Sap2000
|
|
Автор | sap (Нерегистриран) |
Публикувано | 16.12.07 18:56 |
|
Има ли някой който би споделил упътване за работа със Sap2000 на български. От скоро си инсталирах Сап-а, но без упътване не мога да се ориентирам.
|
|
Тема
|
Re: Упътване за Sap2000
[re: sap]
|
|
Автор | --- (Нерегистриран) |
Публикувано | 16.12.07 21:02 |
|
"Анализ на конструкции сьс SAP 2000. Методическо рьководство в примери" Добромир Динев, УАСГ 2005г.
|
|
Тема
|
|
|
Автор |
mguergov (стр. инженер) |
Публикувано | 16.12.07 23:50 |
|
Ако четеш английски, виж си поддиректория на SAP-овската с име "Manuals". Там има интересни PDF-и. Има значение коя версия на SAP2000 имаш.
---------------------------------------
Първо се запознай с Manual.
|
|
Тема
|
[re: ---]
|
|
Публикувано | 17.12.07 07:33 |
|
тази книжка къде може да се намери?
|
|
Тема
|
[re: mguergov]
|
|
Публикувано | 17.12.07 07:38 |
|
ами версията ми е sap2000 v11
|
|
Тема
|
|
|
Автор | инжeнep (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.12.07 12:31 |
|
Книжката можеш да я намериш в книжарничките във фоайето на ВИАС. Аз тия дни имам път нататък. Но не подценявай програмата - за да започнеш да работиш с нея, трябва обстойно да се запознаеш с потребителския интерфейс, с възприетите условия за работа с координатните системи, с видовете елементи и работата с тях, с извеждането на резултатите и тяхното анализиране и тълкуване. За целта се снабди с готови решени примери, чети и се упражнявай. Аз мога да ти дам много такива, но са на английски.
|
|
Тема
|
|
|
Автор |
Boждa (на племе телета) |
Публикувано | 18.12.07 13:58 |
|
лелеее, кога излезе тва...не съм разбрал.
|
|
Тема
|
[re: Boждa]
|
|
Публикувано | 18.12.07 17:15 |
|
за разлика от Тауъра, Сап-а го има навсякъде в нета и то може да се каже в насипно състояние... фрииий
|
|
Тема
|
|
|
Автор | Linejka (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.12.07 17:16 |
|
преди месец два :) а колегата се е хвърлил на последната версия смела постъпка желая му успех
|
|
Тема
|
[re: Linejka]
|
|
Автор | stoimenov (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.12.07 17:54 |
|
Може ли някой да ми каже къде мога да намеря работеща версия 7.42. Свалих от няколко места в интернет, но не мога да я подкарам (уж има крак, а прави проблем за key device)?
|
|
Тема
|
[re: Linejka]
|
|
Публикувано | 18.12.07 19:30 |
|
Преди доста повече от месец-два е. Казвам го смело и отговорно, защото лично аз купих ръководството преди година, да не и повече, и още пазя е-писмата, които си разменихме с автора във връзка с поместените примери. Впрочем човекът е много отзивчив :)
|
|
Тема
|
|
|
Публикувано | 18.12.07 19:33 |
|
В това ръководство, за което говорим тук, има една много важна мисъл - "Добър инженер + софтуре = отличен инженер. Слаб инженер + софтуер = опасен инженер." Та не се подлъгвай по "насипното състояние", колега. Тази програма е достъпна само физически за болшинството, четене иска, за да можеш наистина да работиш с нея. И за разлика от "Тауър" е наблегнато на същността на изчисляването, не на картинките.
|
|
Тема
|
[re: инжeнep]
|
|
Автор |
Boждa (на племе телета) |
Публикувано | 20.12.07 00:27 |
|
Предполагам, че колегата имаше предвид,че сап2000, версия 11 е от месец. Книжката я имам и е хубава, но не е достатъчна ...... истината е че трябва да се четат хелп-овете. там е истината.
|
|
Тема
|
|
|
Публикувано | 20.12.07 02:07 |
|
Версия 11 излезе точно преди една година :) В нея има оная страхотна възможност чрез API да въведеш целия модел посредством екселска таблица :)
|
|
Тема
|
[re: инжeнep]
|
|
Автор | ceko (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.05.08 13:20 |
|
Упътването го няма във ВИАС. Има ли го някъде в интернет?
|
|
Тема
|
[re: ceko]
|
|
Автор | za sap (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.05.08 20:44 |
|
Да се включа и аз в на колегата темата :) Според Вас разумно ли е да се моделира шайба с отвори чрез фрейм елементи. Предимството било, че се смята по-бързо от шел, но мен ме интересува точността. Та основно искам да питам колко от Вас ползват този метод и колко от Вас биха се подписали под такива резултати.
|
|
Тема
|
[re: za sap]
|
|
Автор | ned (Нерегистриран) |
Публикувано | 01.05.08 21:16 |
|
Разумно е и е много точно, стига да се моделира правилно. Ако мислиш, че с шел елементи е точно силно се заблуждаваш, приятелю. А за подписа, бих се подписал и под сметки на ръка (стига да съм си ги правил аз).
|
|
Тема
|
[re: za sap]
|
|
Публикувано | 01.05.08 21:50 |
|
Колко по-бързо се смята?
|
|
Тема
|
|
|
Автор | ceko (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.05.08 18:28 |
|
Упътването отдавна го няма в книжарницата на ВИАС. Има ли го някъде в интернет като електронен вариант? Предварително благодаря!
|
|
Тема
|
|
|
Публикувано | 02.05.08 22:08 |
|
Обърни се към автора, стига си повтарял тук като развален грамофон!
|
|
|
@инжeнep казват, че за реална конструкция моделирана с шел елементи било нужно дори седмица да се сметне ?! (в което аз лично се съмнявам). Но теоретично погледнато дори, при гредовите елементи има доста по-малко уравнения ...
|
|
Тема
|
[re: neravas]
|
|
Публикувано | 03.05.08 11:28 |
|
Не давай ухо на всичко, което кажат. По една седмица "VAX"-овете са смятали НДК в края на 70-те години от миналия век.
|
|
|
Аз на нищо не давам ухо ... така ни учат в университета ...
|
|
Тема
|
|
|
Публикувано | 03.05.08 16:33 |
|
Нека позная... Боби Дамянов :)
|
|
|
Не, напротив. За него гредовата теория не трябва да се ползва за шайби ... това за скоростта на сметките е от асистентите по МКЕ.
|
|
Тема
|
|
|
Публикувано | 03.05.08 20:36 |
|
Брей, тия асистенти! :)
Виж сега, както ти казаха, не е невъзможно да моделираш диафрагми посредством линейни елементи. Важното е обаче да познаваш много добре свойствата им - и на заместваните елементи (площни), и на заместващите (линейни). Трябва да си изясниш съответствията и по-важно - несъответствията между моделите, изградени с едните и другите - активни степени на свобода, усилия, напрежения и така нататък. Освен това би могъл да пробваш някои малки "фокуси" - като например да изградиш диафрагма посредством линейни елементи, прикрепени един към друг чрез подходящ "body constraint". Естествено, освен теоретичната подготовка (четене) ще трябва да си поиграеш и с изграждането на няколко характерни примерни модела, след което да сравниш резултатите и да анализираш.
И питай тия асистенти, аджеба, какво разбират те под "реална конструкция", защото аз имам тук една 10-етажна сграда с 1 декар застроена площ и доста игрива геометрия, изградена с равнинни елементи, за коато твърдя, че е необходимо доста по-малко време от седмица, за да бъде изчислена :) При това компютърът не е първа хубост - "Sempron 3 GHz" @ 2 GB RAM. Та, питай ги да не би да са имали предвид изчисляване на компютър отпреди 10 години ;) Пуснах връзка към една статия на Ед Уилсън за скоростта на компютрите. Ти ако още си студент, бъди рахат - докато завършиш, технологиите ще са още по-напреднали. А, и още нещо - Айфеловата кула е изчислявана на ръка ;)
Още нещо се сещам - така наречените "body constraints" и "master joints" помагат много за редуцирането на броя на уравненията. Така че ако искаш бързина при изчисляването - ползвай тези инструменти. Те точно затова са създадени. И се запиши на курс при проф. Младенов :)
|
|
|
Благодаря много за съветите. Точно от подобна информаця имам нужда :)
|
|