|
Тема
|
звукоизолация
|
|
Автор | Driver (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.06.07 14:01 |
|
Проблем със звукоизолация:
Сградата е на около 60 години.
Стена междинна, определено не е бетонна, панел, гипсокартон или някаква дървена плоскост.Изглежда солидна и не се виждат пукнатини.Според годината на строителството, стената е от тухли и хоросан
През тази стена доста се чуват съседите, как говорят/отчетливо се чуват/, как си наместват леглото, правят секс, телевизор се чува. Колко се чува, не мога да измеря, принипно на мен не ми пречат.Живял съм в Студенстски град и в панелно жилище.На жена ми обаче й пречат, леко й нервите опъват.Решила е да прав звуко- изолация от нашата страна.Не съм специалист по звукоизолации, но от ученото тук и там си спомням, че в стаята, където се “произвежда” звука стените се изолират.
Пример:звукозаписно студио.
Вариантите са:
- минерална вата 10 см/такива са профилите/ и гипсокартон
- минерална вата 5 см/има и такива профили/ и пак гипсокартон
- моя идея:стиропор или подобен негорим материал и гипсокартон
Въпроси:
- Някой опит има ли със звукоизолация?
- минералната вата не е ли хигроскопична?След година –две да не взема да “трябва да се боря” и с плесени и мухъл.Стаята е “вътрешна” в нея практически не влиза светлина и няма пряка въздушна циркулация?
- До колко ефективна е звукоизолацията с минерална вата?
- До колко е ефективна звукоизолация с нещо от рода на стиропор и гипсокартон?
Благодаря на всички, които ще отговорят!
| |
|
по принцип най-добрата звукоизолация се постига с тухлен зид от тухли единици плътни.
твоята стена обаче не става ясно каква е. това според годината ми звучи неясно и несигурно. възможно е стената да е дори тухлена, но да е имало в нея някакви отвори, които да са неподходящо запълнени.
ако не можеш да откриеш нищо и си решил да правиш звукоизолация от твоята страна - най-добрия вариант е минерална вата и гипскартон, като колко сантиметра ще е, ти ще си решиш. принципа е колкото повече, толкова повече, но все пак това ще ти намали от стаята. помисли дали звука не преминава отнякъде другаде, например таван, ако сте на последен етаж.
успех.
| |
Тема
|
Re: звукоизолация
[re: Driver]
|
|
Автор |
плaзмa (непознат
) |
Публикувано | 22.06.07 23:12 |
|
Аз се топлоизолирах с стериопорите,но звукоизолацията се влоши, т.е. кънти навсякъде.Явно за звукоизол. е необходимо друго.
| |
|
пише се стиропор
| |
|
За 60 години е имало няколко ремонта и евентуално създаване на "кухини" и пробиви на стени.За да е ефикасна изолацията,трябва да се открият основните "цепнатини".Има уреди за откриване на лоши заварки в корабни трюмове-пищялки на 30 кhz в един otccek и обхоjдане с селективен микрофон на обследваното помещение.В Вашия случаи с един стетоскоп и малко търпение може да се провери от къде какъв е спектъра на проникващия звук.После малко къртене и замазване на "пробивите".Ако съседите пуснат музика при прослушването,ще Ви помогнат
| |
Тема
|
Re: звукоизолация
[re: Driver]
|
|
Автор | Импepиaлиcт (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.06.07 15:37 |
|
Това което и спомням от лекциите по "Строителна физика" на доц. Пиринчиева.
1. Шумът е два вида.
1.1. Ударен шум. При него звуковите вълни/енергия се разпространяват чрез конструкцията.
1.2. Въздушен шум. При него звуковата енергия се разпространява чрез въздуха.
2. Звукоизолации.
2.1. При ударен шум- прекъсване на звуковия мост чрез стр. материали с малко собствено тегло: вата, стиропор, дърво, картон и т.н.
2.2. Въздушен шум- поглъщане на звуковата енергия чрез стр. материали с голямо собствено тегло: бетон, стомана, дебело стъкло, плътни тухли и др.
Идеалното е комбинация от двете. Например: въздушен-ударен-въздушен, т.е. тежко-леко-тежко. Или други варианти по преценка на инженера, съобразно случая.
| |
|
Евала на Империалиста - 100% точно ! Това е ! За звуков шум - маса, за ударен - пориозен материал !
P.S. Пиринчиева много си падаше по руси момченца, а ?
| |
|
|
|
|