Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 08:26 04.07.25 
Професионални
   >> Инженери
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Дефиниция за завойнови  
Автор Sargon lll ()
Публикувано06.11.06 20:02

Въпросът ми може да се стори малко странен, но е важен за мен. Кога някакъв неправ участък от пътя се счита за завой? Предполагам, че има някакво условие, например при известен ъгъл между правите участъци - съответен радиус на кривината. Или, нещо подобно. Има ли някаква категоризация на завоите - от по-плавни към по-остри?

В действителност ме интересува при какъв завой, кривина на пътя не могат да се правят паркоместа до платното за движение(ако, се счита, че така се губи видимост от шофиращите)? Има ли някакъв стандарт?

Тема Re: Дефиниция за завойнови [re: Sargon lll]  
АвторИмпepиaлиcт (Нерегистриран)
Публикувано06.11.06 20:54

Понятие "завой" в пътното строителство няма. Казва се "КРИВА".
Конкретно на въпроса.
1. Изчислява се спирачния път, в зависимост от категорията на пътя, настилка, надлъжен наклон и проектна скорост.
2. Върху ситуацията на кривата се изчертават няколко отсечки с дължина равна на спир. път, като първата започва от НК/начало крива/ и завършва върху оста на пътя. Така се постъпва многократно със стъпка 5м.
3.Към полученото семейство от прави, се изчертава от външната страна, обща допирателна крива линия.
4. Площа м/у общата допирателна и пътя се изравнява и разчиства от всякакви препятствия пред видимостта.

Тема Re: Дефиниция за завой [re: Импepиaлиcт]  
Автор Sargon lll ()
Публикувано07.11.06 17:17

Не изглежда особено сложно. Все пак, къде може да се намери методиката(книга, интернет), първо за да мога да видя всичко в подробности, второ да го цитирам като източник?

Публикувано07.11.06 21:31

В читалнята на ВИАС /УАСГ/. Преди това направете справка с наличната там картотека. Нормите за проектиране на пътища е едно доста дебело томче, почти тухла. Нямам ги под ръка и не мога да цитирам с точност наименованието им.

Тема Re: Дефиниция за завойнови [re: Импepиaлиcт]  
Автор Sargon lll ()
Публикувано08.11.06 17:24

Не ми се ходи до София за тази работа. Ако, имам заглавие и автор, ще го докопам вероятно и в Пловдив. Някакви реминисценции?

Автор Haчko (которого нет)
Публикувано08.11.06 19:47

И колко според теб трябва да е ъгълът между осите на правите, за да имаме завой?

Има начин отново да бъдем добри.

Публикувано08.11.06 22:23

Потърси при колегите-проектанти от някоя "пътищарска" фирма. Пловдив е голям град, сигурно има такива.

Автор TonyStewart (2xChamp)
Публикувано09.11.06 15:13

"Норми за проектиране на пътища" (Приложение към чл. 4 от Наредба 1 от 26 май 2000г. за проектиране на пътища)

Трябва ти "Приложение 10 към чл. 38, ал. 1" на стр. 133-137

Тема Re: Дефиниция за завойнови [re: TonyStewart]  
Автор Sargon lll ()
Публикувано09.11.06 17:41

Благодаря, ще потърся! Пуснал съм си въдицата и другаде, надявам се, че все ще се докопам до методиката! Интересът ми е чисто практичен, може да погледнеш тук:

Имаше много начини да се направи тротоарът, ако въобще беше нужен. Единственият довод, за който се сещам, той да е "залепен" за самото шосе, е кривината на пътя(респективно загуба на видимост заради паркирани автомобили). Тази кривина обаче за мен е изключително плавна и не би трябвало да има подобен проблем. Много години нямаше поне...

Тема Re: Дефиниция за завойнови [re: Haчko]  
Автор Sargon lll ()
Публикувано09.11.06 17:46

Ако знаех, нямаше да питам. И, би трябвало и радиусът на кривината(закръглението) да се взима предвид. За мен завой е, когато дам мигач преди него и той се самоизключи, след като излезна от него.

P. S. Какво стана с твоя заварчик, взе ли да бичи шев с катет 1,8 мм? Че, имахме там за проверка едни образци, ама нещо не се обаждаш...

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.