Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:32 17.07.25 
Професионални
   >> Инженери
*Кратък преглед

Тема Желязоалуминиева сплав ?нови  
Автор ПETтeXXXXXa (дразнител)
Публикувано29.04.06 10:12

Нима е възможно ?

Редактирано от ПETтeXXXXXa на 29.04.06 10:13.

Тема да не е металокерамика?нови [re: ПETтeXXXXXa]  
Автор Диaн (uguoT)
Публикувано29.04.06 10:30

Да не е металокерамика??? Железен и алуминиев прах се смесват и пресоват и после получената заготовка се пече??

Е то като се замисли човека много интересно ще се получи ако железния прах се е окислил (а бе ръжда) и алуминиев прах се смесят....

"Я в Москве с киркой уран найду, при такой повышенной зарплате"

Тема Re: да не е металокерамика?нови [re: Диaн]  
Автордeдe ти (Нерегистриран)
Публикувано29.04.06 11:00

И къде е керамиката в процеса който си описал!Изпичането на изделия от прах в форми се нарича Синтероване!
Типична сплав на Fe и Al е Алнико-сплав от желязо,никел,алуминии,кобалт и мед-използва се за направа на постоянни магнити.

Тема Re: да не е металокерамика?нови [re: дeдe ти]  
Автор ПETтeXXXXXa (дразнител)
Публикувано29.04.06 11:36

Кажи и за некоя слаботипична,тоест не е за магнити,и преобладаващо от желязо и алуминий. Наистина много въпросителни сякаш има в това да омесиш в сплав желязото и алуминия.Понеже не съм спец и отворко,и само чистото любопитство ме чопли- Кое е определящото за трудното или невъзможно сплавяване - разликата в относителното тегло,в значително различната температура на топене,или просто некакви фобни свойства,и липса на сродство ?

Прости мене ,ако леко тъп ми е въпроса

Тема Re: да не е металокерамика?нови [re: ПETтeXXXXXa]  
Автор Sargon lll ()
Публикувано29.04.06 11:59

Какво му е невъзможното на това сплавяне? Известни са различни легирани с алуминий сплави(това Ю в някои означения означава алуминий). Сигурно може да се направи сплавяне само с алуминий, но явно няма добри показатели - имам такива спомени. Все пак има стомани с високо съдържание на алуминий с цел да не се окисляват при високи температури(образува се Al2O3).

Тема Re: да не е металокерамика?нови [re: ПETтeXXXXXa]  
Автор Boждa (на племе телета)
Публикувано29.04.06 12:44

според мен, проблема би могъл да изникне от различният коеф. на температурно разширение(на алуминият е доста по-голям).

Първото нещо, което правеше впечатление у него беше носът.

Тема Re: да не е металокерамика? [re: Sargon lll]  
Автордeдe ти (Нерегистриран)
Публикувано30.04.06 08:17

Тема Re: да не е металокерамика?нови [re: Boждa]  
Автор hladnika (Brujo)
Публикувано02.05.06 17:06

едва ли ще е от температурното разширение, все пак е сплав,.. може би се образува галванична двойка?

Бъгавият Дир....

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.