|  | | Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)

| 

| 

| Тема |  Кое е по-евтино?   |  |  | Автор | Чoлaka (Нерегистриран) |  | Публикувано | 26.06.03 11:49 |  |  | 

Здравейте, на най-умната част от човечеството!Където и да го сложиш инженера винаги ще се справи!
   Ето ми питането:
 Да си представим,че мога да избирам между отопление на газ и парно отопление.Приемаме,че държавата е газифицира и имаме възможност да избираме.
 Кое би било по евтино?
 Просто искам да чуя Вашите мнения?
 Благодаря Ви!

|  |  |  
             | 

| Тема |  Re: Кое е по-евтино?  [re: Чoлaka] |  |  | Автор | pirate (опасен) |  | Публикувано | 26.06.03 13:15 |  |  | 

Ако се изгради мрежа за централно газоснабдяване до население места, то газта за момента е  най-евтиното и екологично чисто гориво.
 Имам опит. Три години съм се занимавал с проетиране в в тази сфера.
 А за парното. И то може да поевтинее ако се използва газ за загряване на котлите. И още много подобрения разбира се.

|  |  |  
             |  |  | 

локално парно на газ
  .. и да си подобриш топлоизолацията на къщата - смяна на дограми, окачени тавани, топлоизолационни плоскости по външните стени и т.н. 
 Газовите печки имат доста недостатъци - отнемат кислорода в помещението, отделят водни пари, които кондензират по стените и т.н.

|  |  |  
             |  |  | 

Теоретично централното топлоснабдяване е по > то и по лесно  се подържа...
 малкиа котел  никога не може да съперничи по КПД а и в някои градове които имат ТЕЦ (ел) топлината е отпадачен продук .Разликата е особенно >при преходните сезони някаде и се дотира

за сега Парното е по изгодно
 питай които са на газ какви сметки плащат

|  |  |  
             | 

| Тема |  понеже съм страхлива и предубедена  [re: Чoлaka] |  |  | Автор | BCт3kп (горещовалцувана) |  | Публикувано | 28.06.03 09:19 |  |  | 

независмо от цената и екологичната му чистота за мен за газифициране е много рано все още да се говори, като имаме предвид ниския жизнен стандарт и стредствата, които са нужни да се поддържат в изправност системите за пренос. В този случаи течове и неизправности са фатални и трябва наистина безупречна поддръжка. Това струва скъпо, а като знам българина как си прави скъпо струващи "компромиси" със всичко ... та дори не искам да си помислям .. Затова май най-удачния вариант е централно парно отопление с газови котли.  Разбира се и задължително изпълнение на най-удачната топлоизолация за дадена сграда и жилище.

Редактирано от BCт3kп на 28.06.03 09:23. 

|  |  |  
             |  |  | 

Честно казано, изобщо не съм специалист в таз област, ама се чудя как така КПД-то на отоплението "с ТЕЦ" е по-високо от това на локалното парно. Ами най-малкото загубите при пренасянето от ТЕЦ-а до къщата ти са доста големи.

Това, че Парното се дотира е супер несправедливо - тия, които нямаме плащаме на тия които имат
  .. абе, "измислена" държава си имаме и се получава, че "по-евтино" е по-неизгодното от техн. гледна точка  

|  |  |  
             |  |  | 

Ужас !!! Хората си имат газификация от преди да имат електричество, а ние не сме били "дорасли" още за това.

Все пак, газификацията (за битови нужди) на някой градове е вече факт, макар и в начален стадий. Иначе газопроводи си имаме доста отдавна (не знам точно, но със сигурност повече от 20 год.) и явно си ги поддържаме добре.

|  |  |  
             |  |  | 

това е мое мнение базирано на мои наблюдения. Не бих желала да живея в газифицрана сграда, поне не и в България.

|  |  |  
             |  |  | 

Съдейки по постингите ти, съм останал с впечатление, че си доста добра като инженер и професионалист, обаче не мога да не се възмутя от това, че си против нещо прогресивно.

ЖП лините в БГ, може би, са "най-криволичещите" в Европа - "заобикалят" селцата отдалеч за да не плашат добитъка

|  |  |  
             |  |  | 

Хайде, стига!
  Трасетата на ЖП линиите нямат нищо общо с говедата. Важен е теренът (наклоните). 
 //off topic: преди 100 години Дружеството на баварските лекари постановило, че железницата е лошо нещо, опасно за здравето - на човек му се завивало свят, ако гледал отблизо преминаващ влак. И за да няма масови гадения и повръщания, господата лекари препоръчали ЖП линиите да бъдат скрити зад плътни огради
  Както виждаш, никой не е застрахован от "изложба" - дори и нацията, считана за най-напредничава в техническо отношение  

|  |  |  |  

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички) |   | 
 |