|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Кое е по-евтино?
|
|
Автор | Чoлaka (Нерегистриран) |
Публикувано | 26.06.03 11:49 |
|
Здравейте, на най-умната част от човечеството!Където и да го сложиш инженера винаги ще се справи!
Ето ми питането:
Да си представим,че мога да избирам между отопление на газ и парно отопление.Приемаме,че държавата е газифицира и имаме възможност да избираме.
Кое би било по евтино?
Просто искам да чуя Вашите мнения?
Благодаря Ви!
| |
Тема
|
Re: Кое е по-евтино?
[re: Чoлaka]
|
|
Автор |
pirate (опасен) |
Публикувано | 26.06.03 13:15 |
|
Ако се изгради мрежа за централно газоснабдяване до население места, то газта за момента е най-евтиното и екологично чисто гориво.
Имам опит. Три години съм се занимавал с проетиране в в тази сфера.
А за парното. И то може да поевтинее ако се използва газ за загряване на котлите. И още много подобрения разбира се.
| |
|
локално парно на газ .. и да си подобриш топлоизолацията на къщата - смяна на дограми, окачени тавани, топлоизолационни плоскости по външните стени и т.н.
Газовите печки имат доста недостатъци - отнемат кислорода в помещението, отделят водни пари, които кондензират по стените и т.н.  
| |
|
Теоретично централното топлоснабдяване е по > то и по лесно се подържа...
малкиа котел никога не може да съперничи по КПД а и в някои градове които имат ТЕЦ (ел) топлината е отпадачен продук .Разликата е особенно >при преходните сезони някаде и се дотира
за сега Парното е по изгодно
питай които са на газ какви сметки плащат
| |
Тема
|
понеже съм страхлива и предубедена
[re: Чoлaka]
|
|
Автор |
BCт3kп (горещовалцувана) |
Публикувано | 28.06.03 09:19 |
|
независмо от цената и екологичната му чистота за мен за газифициране е много рано все още да се говори, като имаме предвид ниския жизнен стандарт и стредствата, които са нужни да се поддържат в изправност системите за пренос. В този случаи течове и неизправности са фатални и трябва наистина безупречна поддръжка. Това струва скъпо, а като знам българина как си прави скъпо струващи "компромиси" със всичко ... та дори не искам да си помислям .. Затова май най-удачния вариант е централно парно отопление с газови котли. Разбира се и задължително изпълнение на най-удачната топлоизолация за дадена сграда и жилище.
Редактирано от BCт3kп на 28.06.03 09:23.
| |
|
Честно казано, изобщо не съм специалист в таз област, ама се чудя как така КПД-то на отоплението "с ТЕЦ" е по-високо от това на локалното парно. Ами най-малкото загубите при пренасянето от ТЕЦ-а до къщата ти са доста големи.
Това, че Парното се дотира е супер несправедливо - тия, които нямаме плащаме на тия които имат .. абе, "измислена" държава си имаме и се получава, че "по-евтино" е по-неизгодното от техн. гледна точка 
| |
|
Ужас !!! Хората си имат газификация от преди да имат електричество, а ние не сме били "дорасли" още за това.
Все пак, газификацията (за битови нужди) на някой градове е вече факт, макар и в начален стадий. Иначе газопроводи си имаме доста отдавна (не знам точно, но със сигурност повече от 20 год.) и явно си ги поддържаме добре.
| |
|
това е мое мнение базирано на мои наблюдения. Не бих желала да живея в газифицрана сграда, поне не и в България.
| |
|
Съдейки по постингите ти, съм останал с впечатление, че си доста добра като инженер и професионалист, обаче не мога да не се възмутя от това, че си против нещо прогресивно.
ЖП лините в БГ, може би, са "най-криволичещите" в Европа - "заобикалят" селцата отдалеч за да не плашат добитъка   
| |
|
Хайде, стига! Трасетата на ЖП линиите нямат нищо общо с говедата. Важен е теренът (наклоните).
//off topic: преди 100 години Дружеството на баварските лекари постановило, че железницата е лошо нещо, опасно за здравето - на човек му се завивало свят, ако гледал отблизо преминаващ влак. И за да няма масови гадения и повръщания, господата лекари препоръчали ЖП линиите да бъдат скрити зад плътни огради Както виждаш, никой не е застрахован от "изложба" - дори и нацията, считана за най-напредничава в техническо отношение
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|