Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:33 04.07.25 
Професионални
   >> Инженери
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Кое е по-евтино?нови  
АвторЧoлaka (Нерегистриран)
Публикувано26.06.03 11:49

Здравейте, на най-умната част от човечеството!Където и да го сложиш инженера винаги ще се справи!
Ето ми питането:
Да си представим,че мога да избирам между отопление на газ и парно отопление.Приемаме,че държавата е газифицира и имаме възможност да избираме.
Кое би било по евтино?
Просто искам да чуя Вашите мнения?
Благодаря Ви!

Тема Re: Кое е по-евтино?нови [re: Чoлaka]  
Автор pirate (опасен)
Публикувано26.06.03 13:15

Ако се изгради мрежа за централно газоснабдяване до население места, то газта за момента е най-евтиното и екологично чисто гориво.
Имам опит. Три години съм се занимавал с проетиране в в тази сфера.
А за парното. И то може да поевтинее ако се използва газ за загряване на котлите. И още много подобрения разбира се.

Тема Най-добре ... [re: Чoлaka]  
Автор Уoнko - Hopмaлния (съвсем нормален)
Публикувано26.06.03 14:39

локално парно на газ .. и да си подобриш топлоизолацията на къщата - смяна на дограми, окачени тавани, топлоизолационни плоскости по външните стени и т.н.

Газовите печки имат доста недостатъци - отнемат кислорода в помещението, отделят водни пари, които кондензират по стените и т.н.

Тема Re: Най-добре ...нови [re: Уoнko - Hopмaлния]  
АвторEnter (Нерегистриран)
Публикувано28.06.03 04:48

Теоретично централното топлоснабдяване е по > то и по лесно се подържа...
малкиа котел никога не може да съперничи по КПД а и в някои градове които имат ТЕЦ (ел) топлината е отпадачен продук .Разликата е особенно >при преходните сезони някаде и се дотира

за сега Парното е по изгодно
питай които са на газ какви сметки плащат

Тема понеже съм страхлива и предубеденанови [re: Чoлaka]  
Автор BCт3kп (горещовалцувана)
Публикувано28.06.03 09:19

независмо от цената и екологичната му чистота за мен за газифициране е много рано все още да се говори, като имаме предвид ниския жизнен стандарт и стредствата, които са нужни да се поддържат в изправност системите за пренос. В този случаи течове и неизправности са фатални и трябва наистина безупречна поддръжка. Това струва скъпо, а като знам българина как си прави скъпо струващи "компромиси" със всичко ... та дори не искам да си помислям .. Затова май най-удачния вариант е централно парно отопление с газови котли. Разбира се и задължително изпълнение на най-удачната топлоизолация за дадена сграда и жилище.

Редактирано от BCт3kп на 28.06.03 09:23.

Тема Re: Най-добре ...нови [re: Enter]  
Публикувано28.06.03 14:00

Честно казано, изобщо не съм специалист в таз област, ама се чудя как така КПД-то на отоплението "с ТЕЦ" е по-високо от това на локалното парно. Ами най-малкото загубите при пренасянето от ТЕЦ-а до къщата ти са доста големи.

Това, че Парното се дотира е супер несправедливо - тия, които нямаме плащаме на тия които имат .. абе, "измислена" държава си имаме и се получава, че "по-евтино" е по-неизгодното от техн. гледна точка

Тема Re: понеже съм страхлива и предубеденанови [re: BCт3kп]  
Публикувано28.06.03 14:12

Ужас !!! Хората си имат газификация от преди да имат електричество, а ние не сме били "дорасли" още за това.

Все пак, газификацията (за битови нужди) на някой градове е вече факт, макар и в начален стадий. Иначе газопроводи си имаме доста отдавна (не знам точно, но със сигурност повече от 20 год.) и явно си ги поддържаме добре.

Тема както и да енови [re: Уoнko - Hopмaлния]  
Автор BCт3kп (горещовалцувана)
Публикувано28.06.03 14:19

това е мое мнение базирано на мои наблюдения. Не бих желала да живея в газифицрана сграда, поне не и в България.

Тема Не искам да се заяждамнови [re: BCт3kп]  
Публикувано28.06.03 14:52

Съдейки по постингите ти, съм останал с впечатление, че си доста добра като инженер и професионалист, обаче не мога да не се възмутя от това, че си против нещо прогресивно.

ЖП лините в БГ, може би, са "най-криволичещите" в Европа - "заобикалят" селцата отдалеч за да не плашат добитъка

Тема Re: Не искам да се заяждамнови [re: Уoнko - Hopмaлния]  
Автор Karl Terzaghi ((((((·))))))
Публикувано28.06.03 16:35

Хайде, стига! Трасетата на ЖП линиите нямат нищо общо с говедата. Важен е теренът (наклоните).

//off topic: преди 100 години Дружеството на баварските лекари постановило, че железницата е лошо нещо, опасно за здравето - на човек му се завивало свят, ако гледал отблизо преминаващ влак. И за да няма масови гадения и повръщания, господата лекари препоръчали ЖП линиите да бъдат скрити зад плътни огради Както виждаш, никой не е застрахован от "изложба" - дори и нацията, считана за най-напредничава в техническо отношение

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.