|
Тема
|
За египетският език
|
|
Автор | B.Пaвлoв (Нерегистриран) |
Публикувано | 16.06.07 12:50 |
|
Добре , разчетоха египетският език , това което ми е странно как аджеба се зае изговарянето, от коптският език и монограмите ли идва?
(предполагам с този въпрос исказвам своето невежество но в качеството си на любител.... за сега, не ме е срам от него )
| |
Тема
|
Re: За египетският език
[re: B.Пaвлoв]
|
|
Публикувано | 17.06.07 14:37 |
|
Къде се загубихте всички ?
| |
|
пак са се мумифицирали.
Facta, non verba!
| |
Тема
|
|
|
Автор | +++ (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.06.07 00:27 |
|
Произношението се реконструира по най-различни данни. Основният проблем са гласните, които по принцип не се изписват - както в иврит и арабски. За тях се използват транскрипции на египетски имена и думи в други езици, където си има гласни, например акадски, гръцки. В коптски се използва гръцка азбука + няколко добавъчни букви, така че имаме означени гласните. Но коптските изписвания показват късен етап от дългото развитие на езика.
За да не си блъскат главите с реконструкции, египтолозите са измислили условни правила за четене. В крайна сметка произнасяме египетския не както се е произнасял от египтяните, а както ни е лесно на нас.
Затова, ако някоя мумия реши да възкръсне, малцина египтолози ще могат да си приказват с нея.
| |
Тема
|
[re: +++]
|
|
Автор | +++ (Нерегистриран) |
Публикувано | 18.06.07 00:51 |
|
Малко коптски от 6 в. за сравнение
Откъсът е от Библията, Марковото евангелие, гл. 6, ст. 15-21. Прави впечатление, че е пълно с гръцки заемки - например ПРОФНТНС.
| |
Тема
|
[re: +++]
|
|
Публикувано | 18.06.07 02:30 |
|
Благодаря за изчерпателният отговор :)
| |
Тема
|
Re: За египетския език
|
|
Автор |
Moti (ще стане) |
Публикувано | 15.08.07 12:10 |
|
Привет,
говорейки за египетския.... дали знаете някъде онлайн сайт, за научаване на арабски-египетски? Разбира се, доста трудно е така, но все пак.....
Ще ми бъде много интересно да го видя
Khedny Ma3ak
| |
Тема
|
Re: За египетския език
[re: Moti]
|
|
Автор |
Zo (Troglodyt) |
Публикувано | 23.08.07 23:30 |
|
| |
Тема
|
|
|
Автор |
funy77 (антифашист) |
Публикувано | 06.01.21 23:41 |
|
а пък това е новата ми страница в профила.
[suggestopedia movie / сугестопедия филм:
подпис:
| |
|
|
|
|