|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
повишаване на квалификацията
|
|
Автор |
Kvazimodka (непознат
) |
Публикувано | 15.09.08 12:38 |
|
Колеги, моля да ми помогнете.
Става дума за правото на държавния служител да повишава квалификацията си за сметка на администрацията.
От 4 години съм държавен служител и нито веднъж не съм изпращана на някакъв курс за обучение. Въпреки, че в началото на всяка година ни искат заявка в какви курсове, организирани от ИПАЕИ, желаем да се обучаваме. И аз съм си давала заявките. Но няма никакъв резултат. Не защото съм заявила нещо, което не е за мен / например курс за ръководители, а аз не съм ръководител/, а защото "шефа" не желае да си повишавам квалификацията. Разбира се, правя каквото мога, за моя сметка, но все пак имам право...
| |
|
Шефа ти решава за това. Ако каже, че няма нужда да се 'ветрееш' по курсове неговото мнение е меродавно.
Сори, но имаш кофти шеф.
Major e longinquo reverentia
| |
|
Това го знам - научава се след най-много 3 дни.
Не съм юрист, но си мислех, че има някакъв начин "по закон" държавен служител да си потърси правата.
Между другото, изобщо не става дума "да се ветрея" по курсове - има неща, които са непосредствено свързани с работата ми и които не мога да науча по друг начин.
Все пак - благодаря за вниманието.
| |
|
'ветрея' го използвах, защото съм чувала така шефовете да определят ходенето по курсове на техните служители (сети се за отношението им към тази инициатива!!!).
А за права 'по закон' - принципно от по-внимателно четене на Закона за държавния служител може да си направиш доста изводи, но йерархичните и неформални зависимости в държавната администрация са по-силни от закона .... в релността!
| |
|
Уви...
Принципът е: кой както умее да се подложи.
Е, пада ми се - не съм от тях.
Още веднъж - благодаря!
Да е живот и здраве!
| |
|
'подложи' има много нюанси. Не си струва 'пускане' за такива смешни неща. По-скоро го 'издействай' с нещо забелязано от теб, но пропуснато от него нещо, тоя твой опак шеф
Така хем ще си вътрешно удовлетворена, хем пък ще усетиш как работи тази йерархична машина на администрацията Готино е, върши си работата с кеф (защото има доста интересни неща и зависимости, които могат да се видят само в администрацията) и тренирай 'изработвайки' дори и висшестоящите. Ето тиедна задачка за 'упражнение'. Действай и ще се радвам, ако скоро репортуваш резултати. ако искаш даже мога да ти пускам инфо за разни курсове на ИПАЕИ, ако кажеш в каква област са ти интересите. Хайде, стегни се, горе главата и задействай очите, ушите и мозъка си .... супер упражнение е
| |
|
Не съм от тези, които "пускат" - даже и за по-важни неща, като да речем заплата или оценка при т.нар."атестация" /която пак е на принципа "мой човек"/. И това ми е най-големия проблем, всъщност. А напомнянето на пропуски се приема за "бъркане в очите"...
Изобщо не съм се отчаяла от ситуацията - тя от години е такава. Просто реших да попитам дали все пак като държавен служител имам начин да си потърся законно право по законен ред. А иначе - научих се да игнорирам пристрастното отрицателно отношение - гледам да си върша работата така, че да няма повод за забележки, и си "свиркам" /образно казано/.
За курсовете, организирани от ИПАЕИ, се осведомявам чрез нет-а. Доколко мога да се "запиша" за своя сметка по време на отпуска, не съм проучвала. По принцип може и да е възможно. Но, понеже се изпращат разни други хора да се учат, като дойде време да се свърши нещо, принципът ще бъде "кой за каквото учил"...
Бъди жив/а и здрав/а! Всичко най-хубаво!
| |
|
виж мила ти си наясни как работи системата
не разбирам обаче - що се правиш че не разбираш?
или не ти харесва - но сякаш я критикуваш за да постигнеш що годе някакъв душевен мир? нали знаеш - хората са казали : като не ти изнася - напусни . така е в нашата държава и така ще бъде докато има такова мислене българина за дърйавния служител - така ще е
| |
Тема
|
Re: повишаване на квалификацията
[re: Kvazimodka]
|
|
Автор |
aдвok (заплес) |
Публикувано | 10.12.08 09:23 |
|
И имай още нещо предвид ИПАЕИ не провеждат всички курсове, които са изписали, едва ли провеждат повече от една четвърт! Всъщност, толкова, за колкото успеят да докопат пари. Пък с техните дипломи и без техните дипломи-същата работа!
Иначе, ето ти скромно решение на проблема: Отиваш при шефа със списъка и го питаш: Шефе, според Вас, като компетентен за какъв курс следва да дам заявка?, ако отговори - никакъв, това означава, че според него Вие сте много добре подготвен държавен служител!
| |
Тема
|
Re: повишаване на квалификацията
[re: aдвok]
|
|
Автор |
gashnik (непознат
) |
Публикувано | 23.01.09 15:14 |
|
В ИПА / Защото това е новото наименование/ ли работиш та се изказваш така "компетентно" или просто да се намериш на приказка. Виж сега предлагам ти да си смениш ника, защото като видя твое изказване направо ми прилошава и бягам от форума. Айде, помисли си, преди време това го направи един чичка с Грамадански ник. Нещо го сдъвкаха по този форум та избяга от ника си.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|