Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 17:39 19.10.25 
Професионални
   >> Клуб на държавния служител
*Кратък преглед

Тема да питамнови  
Автор ar4ela (непознат )
Публикувано22.10.07 23:02

Така започвам работа като държавен служител, но взех участие в един проект на неправителствена организация преди време. Още нямат резултати, дали ще го одобрят, но има такава вероятност. Проблемът е че в проекта съм вписана като консултант психолог, който ще работи по проекта, и с който най вероятно ще се сключи договор. Та сега незнам, дали има вариант да съвмествявам двете работи, или май няма. Много съм нова в това и идея нямам. Моля помагайте с инфо!

Тема Re: да питамнови [re: ar4ela]  
Автор aдвok (заплес)
Публикувано23.10.07 13:50

Разбира се, че имаш вариант- граждански договор за консултантски услуги. Нама проблем да сключиш такъв-пробвано е вече. Само трябва да си декларираш доходите по този договор в началото на следващата година.
Това е типов договор за изработка. Имаш забрана да работиш по друго тредово или служебно правоотношение, но не и по граждански договор. Давай, понякога плащат добри пари! Не трябва само да се конкретизира в договора месторабота и работно време.

Не отговарям на простотии-няма смисъл!

Тема Re: да питамнови [re: aдвok]  
Автор paysan (непознат )
Публикувано29.10.07 07:08

А може ли малко по-подробна аргументация за допустимостта държавния служител да взема пари по граждански договор.
В закона за държавния служител има само забрана да работи по трудов договор.
Но когато споменах пред колеги, че ще изкарвам някой лев по граждански договор, те ми отговориха, че нямам право. Прекият началник също потвърди, а при баш началника, който ме е назначил, не искам да влизам само с аргумента "което не е изрично забранено, е разрешено". Може някъде да съществуват подзаконови актове, които да забраняват на държавния служител допълнителни доходи. Така че, ще се радвам да получа някакви аргументи, които да мога да цитирам - решения или коментари на компетентни органи. Работата ще си я върша в извън работно време,с деклариране на дохода, плащане на данъци и осигуровки.

Тема Re: да питамнови [re: paysan]  
Автор aдвok (заплес)
Публикувано30.10.07 10:24

Всъщност отговорите на въпроситети се съдържат в отговора, който дадох по-горе. Няма значение кога ще работиш по граждански договор, защото при него не трябва да присъства реквизита работно време. Началниците можеш да ги обориш, примерно с това, че като си в комисия някаква /търг, обществена поръчка, оценка на вещи и т.н./ също получаваш пари по договор за изработка, какъвто е и гражданския договор. Няма пречка, след като сам каза, че няма забрана в ЗДл. В поднормативен акт също няма никъде забрана, а след като не е забранено е разрешено.

Не отговарям на простотии-няма смисъл!

Тема Re: да питамнови [re: paysan]  
Автор Гaнимa (fairy-tale)
Публикувано31.10.07 20:44

Аргументация не ти трябва. Какво ще правиш извън работно време си е лично твоя работа. Защо даваш отчет на колегите? Да не би те да ти плащат сметките?

Няма никаква пречка да се работи по граждански договор докато си на държавна служба.
Забрана няма нито в ЗДСл, нито в друг закон или наредба.
Сключвай си договора щом можеш да вършиш работата и хич не му мисли.
Успех!
Само да не забравиш да си подадеш данъчната декларация на края на годината

.

"Ще тръгнеш ли по пътека, за която знаеш, че няма да те отведе доникъде?"

Тема Re: да питамнови [re: ar4ela]  
Автор ira999 (непознат)
Публикувано01.11.07 07:54

И да съобразиш дейността с конфликта на интереси.
Успешен ден

Тема Re: да питам [re: ira999]  
Автор paysan (непознат )
Публикувано01.11.07 08:40

Благодаря за информацията. Предполагам, че категоричната вяра в допустимостта на такива допълнителни доходи е основана на личен опит. Това си намерение споделям с колегите и началниците си, защото искам да научат от мен, а не от "добри познати" под формата: "Абе, на тоя вашия колега (служител), не му стига тая голяма заплата, ами и ходи да бачка частно". Имам съм си такав занаят, който въобще няма допирни точки с текущата ми длъжност - т.е. конфлик т на интереси може да се открие само с мнооооого голямо въобръжение, но не и реално да се получи. Нямам намерение да си спестявам и данъци.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.