Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 02:31 15.07.25 
Професионални
   >> Клуб на държавния служител
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема въпрос относно 2 дни отпускнови  
Автор BigBirdy (sin)
Публикувано02.08.07 17:10

Здравейте,
наскоро се ожених, честито, мерси :), обаче не ми дадоха 2-та дни отпуска, които ми се полагат по ЗДС (нужно ли е да цитирам член и алинея). Аз си бях взел от полагаемата ми отпуска една седмица преди сватбата и една седмица след сватбата. Като се върнах след това на работа, ми казаха, че щом не съм си взел двата дена веднага след събитието, ми отпада правото на двата дни отпуск.

Тъй като човек не се жени всеки ден, си задавам въпроса, толкова ли е несправедливо, след като го пише, че ми се полагат два дни, те да ми се и дадат - тогава, когато аз поискам. Защото в закона никъде не пише кога трябва да ги ползвам.

Как виждате вие нещата и ако имам право да си ги търся, какво да направя?

Лек ден и успех на всички млади семейства в милата ни Родина.

Blau ist schlau,rot ist bloed!

Тема Re: въпрос относно 2 дни отпускнови [re: BigBirdy]  
Автор ira999 (непознат)
Публикувано03.08.07 10:35

ВЧл. 62. (1) (Предишен текст на чл. 62, изм. - ДВ, бр. 95 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.) Органът по назначаването е длъжен да освободи държавния служител от изпълнение на задълженията му:
1. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.) при встъпване в брак - 2 работни дни
Вие в молбата писахте ли, че искате да ползвате тези два дни - конкретно да цитирате чл. 62, защото полагаемият платен отпуск е по друг чл. и няма как да се разбере, че искате точно този отпуск. Незнам дали ясно го написах,
Ами освен Честито, да сте живи и здрави, пък отпуски ще има

Тема Re: въпрос относно 2 дни отпускнови [re: ira999]  
Автор BigBirdy (sin)
Публикувано03.08.07 10:48

Благодаря за пожеланията :)

Не, не съм писал в молбата. Казаха ми, че докато не съм встъпил в брак, няма как да подам молба. След като си взех документа от общината и църквата, с който мога да докажа събитието, обявих официално, че вече съм женен и ми се полагат 2-та дни по споменатия от теб член. Беше ми отговорено, че тези дни се взимат само непосредствено след събитието. Така кръга се затваря и излиза, че аз никога не мога да взема тези полагаеми се дни.

Да са живи и здрави, обаче аз това няма да го забравя, защото помня като слон. И ще им го върна тъпкано. Треперете :) колежки малоумни!

Редактирано от BigBirdy на 03.08.07 10:51.

Автор smoothdancer (the clerk)
Публикувано03.08.07 12:21

Пуснете запитване до МДААР, като опишите случая. При наличие на нарушение има възможност да се предприемат необходимите мерки.

Автор пoлckи щypeц ()
Публикувано03.08.07 17:32

Честито :)

Двата дни Ви се полагат.

В Закона за държавния служител няма условие за време на ползване на отпуска, само израза "при встъпване" индикира, че става дума за дните на/около събитието. /а не година след това например/.

Предполагам, че колегите са се заблудили от чл. 50 на Наредбата за работното време, почивките и отпуските, която се прилага за служителите по трудово правоотношение. В ЗДСл. няма аналогична разпоредба.

Обичайният начин на ползване на отпуска при нас е чрез подаване на молба от служителя преди събитието, като копие от удостоверението за брак се предава в "Човешки ресурси" след това.

Не сме връщали и никого, пожелал да ползва дните непосредствено след брака или след някакъв друг отпуск след брака.

smoothdancer Ви е дала добър съвет...

Автор Гaнимa (fairy-tale)
Публикувано07.08.07 22:37

Честито!

"Казаха ми, че докато не съм встъпил в брак, няма как да подам молба."

И къде точно в ЗДСл го пише това?

Явно или са некомпетентни, или... айде да не коментирам... .

При нас заявленията за този вид отпуск се подават преди събитието. Служителят може да ги ползва по избор - преди или след събитието, или по време на - ако е избрал делничен ден. Няма случай на отказ.

"Ще тръгнеш ли по пътека, за която знаеш, че няма да те отведе доникъде?"

Автор combien (непознат )
Публикувано08.08.07 12:17

При ползване на отпуск не се подава молба, а заявление. Следвало е в заявлението да посочите основанието, на което икате отпуската, вкл. двата дни за стъпване в брак, и след това да удостоверите пред органа по назначаване/ респективно пред "човешки ресурси" /настъпването на събитието, чрез съответния документ. В случая Вие не сте се възползвал от Ваше право по ЗДСл, което не е могло да бъде накърнено, тъй като то е императивно вложено в закона, т.е. вменено е в задължение на органа по назначаване. Пийте чаша шампанско и забравете за случая.

Тема хехехе [re: combien]  
Автор BigBirdy (sin)
Публикувано16.08.07 10:57

Аз шампанското вече го пих. Хубаво беше. А относно 2-та дена явно няма да правя повече постъпки да си ги получа, но НЯМА да забравя. Има начини и ще си го върна тъпкано на тези, които ми ги отнеха - дали поради некадърност, некомпетентност или поради други причини - няма никакво значение.

Редактирано от BigBirdy на 16.08.07 11:00.

Тема май данови [re: Гaнимa]  
Автор BigBirdy (sin)
Публикувано16.08.07 11:08

"Явно или са некомпетентни, или... айде да не коментирам... "

Според мене са и едното, и другото.

И друг път съм имал възможност да споря с тия хора и да им обяснявам неща, които би трябвало да са от тяхната компетенция, защото са и с дългогодишен стаж. А аз съм просто един младши експерт. И все аз съм излизал прав накрая - не знам защо.

Тоя път не се заядох, защото си викам - айде, събитието е радостно, тоя път ще проявят разбиране...нейсе. Обаче отсега-нататък се подготвям за война. И се въоръжавам с текстове на Закони и Наредби... Много съм лош! хехехехе

Тема Re: май данови [re: BigBirdy]  
Автор Гaнимa (fairy-tale)
Публикувано17.08.07 15:29

Дългогодишният стаж не винаги означава по-голяма компетенция. От опит го знам

. Добре, че съм случила на свестен шеф, та доста неща научих от него. Най-вече, че непрекъснато се чете, колкото и да си сигурен в нещо. Законите се променят...
Ако ги мързи да четат - големи каши могат да забъркат. Повечето разчитат на стари знания, а те в един момент се оказват неактуални.

"Ще тръгнеш ли по пътека, за която знаеш, че няма да те отведе доникъде?"

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.