Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 18:57 07.11.25 
Любители на животните
   >> Котки
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Отровени котки...нови  
Автор Aмpитa (Скорпион)
Публикувано12.06.10 19:18

Моя приятелка е открила в мазето си отровена котката, която от години е хранила. Става въпрос за Лозенец...От свои приятели и познати е разбрала за случаи на отровени кучета и котки в Хиподрума и Толстой...

Беше много натъжена и ядосана като говорихме.

Тя е лекарка и вярвам, че правилно е сложила диагнозата за смъртта на котката...Предполага, че отровата я слагат, за да тровят мишки или кучета, но явно и котките са потърпевши. А има опасност и за деца.

Тя ме помоли да пиша в клуба и да алармирам, защото знае, че пиша в клубове. Мислите ли, че може нещо да се направи? Аз поне не се сещам за нищо...

Тема Re: Отровени котки...нови [re: Aмpитa]  
Автор animalprograms (член)
Публикувано23.06.10 02:26

Първо, може да не е било отрова, а FIP (Остър инфекциозен перитонит). Той убива за часове.

Иначе, основното, което трябва да правим, е да се борим за ограничаване на любителското развъждане, за да не "освежаваме" безпризорната популация с нови и нови животни. Преди 6 години България се присъедини към Европейската конвенция за защита на домашните любимци, но досега три правителства не предприеха нищо за т. нар Animal Birth Control (ABC). И предстои още да се измъкват с оправданието, че т. нар. защитници на животните са посочвали и продължават да посочват други приоритети.

Тема Re: Отровени котки... [re: animalprograms]  
Автор Aмpитa (Скорпион)
Публикувано23.06.10 08:38

Не знам какво е, не съм присъствала, но моята приятелка е убедена, че са отровени...

Иначе котките са си много добре на улицата, стига да няма изроди, които да ги убиват и осакатяват...

Свободата е най-прекрасното състояние за всяко същество...Да могат да тичат на воля и да ходят където си искат, това не може да им го даде един апартамент. Най-добрият вариант е да живеят в двор, хем да са си свободни, хем стопаните да ги хранят, но в София е мисия невъзможна...

Автор papyy (стара коткарка)
Публикувано23.06.10 10:33

Не съм екстремист, но ако имах възможност щях да ти забраня да имаш домашни любимци.
1. Не ги кастрираш и по този начин ги подлагаш на гарантиран тумор на млечните жлези и възможна пиометра.
2. Котките не са добре на улиците в населените места заради хиляди причини - опасност от инциденти с движещи се превозни средства, отрова за гризачи (топлокръвни вредители), кофти типове, мразещи котки, изроди, насъскващи псетата си срещу котки, бездомни глутници, разкъсващи котки. Последните , когато разбера за тях не ги оставям повече да го правят. Настървяват се, защото котенцата особено са лесна плячка.
3. Домашните котки са ОДОМАШНЕНИ!, а не диви животни и разчитат на човека за съществуванието си. Свободата е за дивите животни, които умеят да се грижат за себе си. При одомашнените инстинктите са притъпени и част от наследените умения за оцеляване липсват.
4. Очовечаваш потребностите на животните. Те не правят секс, те копулират с цел възпроизводство на вида, нямат сексуални поребности. Всички животни, с изключение на висшите примати, не правят секс за удоволствие, а само и единствено за възпроизводство.
5. Паразитите дебнат котките по улиците, микозата, крастата, кърлежите, всички видове тении! има ли смисъл да продължавам, защитниците на улуичното възпроизводство не чуват.
6. Заразните болести, които са смъртоносни при липса на лечение, за домашните има ваксинации, които предотвратяват повечето.

И да, симптомите са на заразен перитонит, без лабораторни изследвания не знам дали е възможно да се установи истината. При човека нелекувана амебна дизентерия води до смърт за броени часове.
Симптомите при отравяне с клетъчна отрова и отравяне от отпадните продукти на амебите, бактериите са сходни.

Тема Re: Отровени котки...нови [re: papyy]  
Автор Aмpитa (Скорпион)
Публикувано23.06.10 12:38

Като мислиш, че кастрацията е толкова полезна интервенция, подложи се ти на нея!

Уличните котки си живеят много добре. Тези опасности, за които говориш, сполетяват и хора...Никой не е застрахован от нищо...И хора ги убиват, блъскат ги коли, нахапват ги кучета и т.н.
Разбери, не можете да предотвратите болестите, инцидентите и страданията на котките с приютяване и кастрация...Тези неща са част от живота и се случват с всички живи същества на този свят...

В същото време и домът не е гаранция, че котето ще оцелее...Преди години сиамският ни котарак падна от прозореца и умря. Сега непрекъснато съм нащрек за малкото, заключвам го в едната стая, докато проветрявам другите помещения...

Инстинктите си за оцеляване губят само домашните котки, не и тези на улицата...Ако хората не ги нахранят, ще си ловят мишки и птички...

Бременна улична котка отказваше да яде кремвриш, който й купих...Виждала съм същата тази котка да я хранят с кокали и суха храна. Виждала съм и не една и две дебелани на улицата, доста по-дебели и охранени от нашите домашни котки...Така че някои котки на улицата са щастливи, други страдат, за съжаление така е устроен живота...Както и при хората...

Автор animalprograms (член)
Публикувано23.06.10 14:05

Изказванията ти звучат безгрижно. Първо, безпризорните котки не са на свобода. Те са навън, само защото човекът ги е извадил от естествената им среда за да ги използва и да им се любува, и докато има своя котка, той само за 5-6 години може да развъди около 50 излишни котета.

Второ, най-популярната у нас позиция, че ние сме готините, само защото котките навън ни кефят, а те загиват заради изроди, е и най-безотговорната. Освен на изроди, безпризорното животно рискува да попадне на болести, на отровена мишка, на игриви кучета, на автомобил, на предприемчиви кожари, които също ценят дебелите котки...

И ако се сравним с развитите европейски общества, за тях понятието хуманно отношение започва от не-развъждането, за да стане възможно осигуряването на минимален стандарт за повечето животни, вкл. на постоянен дом. За съжаление, повечето от нас все още отъждествяват това понятие с подхвърлянето на някакъв хранителен ресурс, задомяването на нищожна част от потомството и оплакването на жертвите.

Редактирано от animalprograms на 23.06.10 14:10.

Тема Re: Отровени котки...нови [re: papyy]  
Автор lapland.fairy (very elfish)
Публикувано30.06.10 17:24

Не съм много съгласна, че котките не се чувстват добре навън (т.е. сред природата)

. Соред мен, по-скоро зависи в какво общество ще попаднат.

В един европейски град, в който живях 3 години, имаше в центъра един парк. И този парк беше пълен с котки. Ама просто ПЪЛЕН! Навсякъде котки. В една от градинките нон-стоп стояха представители на някаква организация за защита на животните. Хранеха котките два пъти на ден. В същото време имаха една кутия за дарения и минувачите пускаха парички в нея. Никой, ама НИКОЙ не е изнедоволствал, че паркът бъка от котки, както и никога не съм видяла кльощава или болна котка (не само в парка, а изобщо из града), не съм видяла също труп на котка или някой да рита/бие/гони/пребива котка, както, разбира се, не съм виждала и котка да напада човек. И нещо, което е много интересно: Една от улиците в този град беше права отсечка с дължина 4-5 км. Е, по тая права отсечка що катастрофи са ставали, не е истина; как успяват да се блъскат на прав път? - ами висока скорост, не друго... Но въпреки цялото им безразсъдно, самоубийствено каране, нито една размазана котка не съм виждала край пътя. Това вече как го правят - идея нямам. А то правеше впечатление не само на мен, а и на всичките ми познати - ако тази улица беше в България, просто щеше да е осеяна с котешки трупове...

Та, както намекнах, твърде вероятно е котките да обичат свободния живот. Ама зависи в какво общество ще попаднат.

Тема Re: Отровени котки...нови [re: lapland.fairy]  
Автор animalprograms (Бай Емил)
Публикувано30.06.10 21:59

Крайно идеалистично!
Първо, да разглеждаме външните котки като някаква отделна, дива популация, означава да се залъгваме. Наблюденията на международните организации за закрила на животните сочат, че смъртността сред потомството на безпризорните котешки и кучешки популации е твърде висока, и тяхната численост е поддържана от домашната популация. Пример: ако пет междублокови котки родят тази година общо 45 котенца, до пролетта я оцелеят две-три, я не. Отделно някои от майките ще са "отишли някъде". СЪЩОТО СЕ СЛУЧВА И С ПУСНАТИТЕ НА СВОБОДА. Разликата е, че те по-успешно израстват.

Второ, котките, вкл. домашните обичат да скитат. Децата обичат същото, възрастните обичат алкохола, цигарите, "магистралите" и високите скорости... Това не трябва да е критерий за хуманно отношение.

Трето, какво става с безпризорната, когато простине, запуши се с пясъци, изяде нещо, удари я нещо или прихване нещо? Свива се в някое мазе и чака да умре. Нечия апартаментна котка се разболее, и разтревоженият човек (моля, без нацупени, никого не визирам или иронизирам) пише във форумите, води я по доктори, спасява я. Получава се нещо като двоен стандарт.

Четвърто, у нас мнозина се считат за природозащитници. В Америка природозащитниците защитават птиците, и са против свободните котки. Котките усърдно ловят птици, въпреки че ние не забелязваме това. Дуняшка на балкон улови две врабчета и една гугутка.

Тема Re: Отровени котки...нови [re: animalprograms]  
Автор lapland.fairy (very elfish)
Публикувано01.07.10 03:37

Щеше да е идеалистично, ако не беше съвсем реално. Онзи парк визирам. И продължавам да твърдя, че има значение с какви хора ще си делят свободата т.нар. свободни котки

.

Естествено, че кварталните котки не са диви котки. То, диви не знам в България дали още съществуват. Това не значи обаче, че котките не могат да оцелеят "навън" - със или без нас. Мислиш ли, че ако хората изчезнат от планетата, домашните котки и те ще изчезнат, а само дивите ще оцелеят? Все пак, ние не сме единствените им източници на храна, има достатъчно мишки, хлебарки, врабчета и всякакви твари...

И като опряхме до врабчетата... Кой казал, че не ги забелязваме? Забелязваме ги, даже и филмчета сме гледали. Ама котките са си хищници, нали - какво да ловуват, картофи ли? Птичките пък кълват посевите, гларусите отмъкват хамбургери - значи ли, че тях трябва да ги отстрелваме с прашки? Да си защитават каквото искат американците, аз не живея в Америка. Освен това, те още не са осъзнали, че трябва да спрат лабораторните опити с животни, какво ми се правят на велики природозащитници. В Африка пък ядат маймуни, в Азия - кучета - защо не вземем тях за пример?

Сега, какво става с болните безпризорни котки... Каквото става и с болните таралежи, предполагам. Естествен подбор. Жестоко, но не съм го измислила аз, а природата. Всички животни боледуват, просто някои имат щастието да са домашни и да се грижим за тях. Гълъбите също боледуват, но в същото време има хора, които отглеждат гълъби; тези, последните, трябва ли да се чувстват виновни, че не могат да изловят всичките свободни птици и да ги ваксинират/лекуват/вкарат в клетки за по-безопасно? То, ако можехме да ликвидираме завинаги всички болести на земята, колко хубаво щеше да бъде... ама не можем...

Не можем и да сравняваме естественото влечение към свободата на които и да било животни с човешкото желание да се поскиташ или глезотията да изпушиш една цигара / да натиснеш педала на газта и т.н. - ние, все пак, не сме се родили с цигара в уста, нито с двигател под мишница, има разлика .

Накрая - не си спомням някъде да съм призовавала да пуснем котките си на свобода, тъй че що ми го вменяваш това - не знам. Напротив, мисля, че всички бездомни котки у нас трябва да бъдат задомени, защото сърцето ми се свива, като видя някоя на улицата, без значение болна или здрава, жива или не. Не защото няма да оцелее без човешки грижи, а защото човекът е най-големият й враг и я дебне отвсякъде. Ако обществото ни не бъкаше от изроди, ако хората не бяха безразлични, ако организациите имаха пари да хранят и лекуват "свободните" котки, тогава те уверявам, че котките щяха наистина да са щастливи и спокойни, пък макар и "безпризорни". Да, именно спокойни, а не наплашени и недоверчиви. Доверието убило котката... или поне тука е така.

Редактирано от lapland.fairy на 01.07.10 03:58.

Тема Re: Отровени котки...нови [re: lapland.fairy]  
Автор MechoPuh. (пристрастен)
Публикувано01.07.10 13:26

А котките оставени ли са да се размножават безконтролно и безкрайно или тези, които ги хранят в парка са се погрижили това да не се случва?

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.