|
Тема
|
Моля за съвет относно цистит
|
|
Автор |
denii (писанка) |
Публикувано | 31.08.08 18:18 |
|
Много ми е притеснено и понеже знам, че сред вас има хора, минали през това, моля за съвет, споделен опит, мнения. Дано и Гатофила се включи.
За да не пиша всичко отново, копирам темата си от вет форума на дог.бг
В деня преди да замина в отпуска забелязах, че мъжкият ми 1-годишен кастриран котарак в рамките на 30 мин. се изпишка 3 пъти по малко. Стори ми се съмнително и тъй като не исках да го оставя сам за седмица с евентуален проблем , го заведох на доктор. Там се оказа, че пикочния му мехър е напълно празех, правиха му ехография за утайка, нямаше такава в мехура. Взех му по-късно аз урина и на изследванията показа малко кръв, много белтък и очевидно начално възпаление. Без кристали на този етап. Наложи се да го взема с мен на морето. Вече 1 ден той не е ял, вода дали е пил не забелязвам. Тъй като ме е страх и другия котарак, който живее с него да не се разболее също, взех и него. Купих храна на Хилс, серията си-ди. Давам орално антибиотици. Ако е важно, ще напиша името. Първото и второто хапче бяха повърнати. Моля за някакъв съвет. Котето не яде, дали от стреса от смяната на обстановката или от болестта, не знам. Сериозно ли състоянието му? Може ли да се запуши СЕГА? Притеснено ми е и защото тук няма вет лекари. Иначе като цяло не изглежда болен. От време на време става отново неспокоен и мяука както когато бяхме вкъщи и ходеше да пишка през 10 мин. Но иначе се гали, любопитен е, проявява интерес към новата среда, не се е залежал.
Благодаря на включилите се.
пс. Всъщност става въпрос за онзи малък рижко, който взех уж да му търся дом, но той се сприятели с Малчо /котарака на брат ми/ и остана във ВТ при него, брат и майка ми. Цяло лято двамцата откараха сами в апартамента като през ден баща ми ходеше да им сменя водата, чисти и слага храна. Аз също се прибрах 2 пъти, за да ги нагледам. На третия точно преди отпуската ми, дори 3 часа преди автобуса ми за морето, видях малкия как пишка и от там нататък стана ясно. Сега са с мен на морето, но положението не е особено розово. Та, притеснено ми относно това дали малкият може да се запуши сега или изобщи. Докторът в Търново каза, че искал да ме съди по закона за защита на животните за това, че са оставени толкова време сами. И е прав, за жалост. Баща ми им дава вода, храна, чисти, но такова нещо нямаше да забележи. Истинска щастлива случайност. Док спомена и че тези възпаления се развивали и от някаква стафилококова бактерия. Това дали е вярно? Както и от непрясна вода.
Та ще се радвам ако споделите мнения, опит, съвети какво да правя сега и от тук нататък.
Клипче на котета, търсещи домове
Редактирано от denii на 31.08.08 18:23.
| |
Тема
|
Re: Моля за съвет относно цистит
[re: denii]
|
|
Автор |
ПeпcoвaMaмa (странна) |
Публикувано | 31.08.08 20:04 |
|
Пепса мина цистит, беше същото, както го описваш, но не е повръщал хачетата.
И аз забелязах, че пишка през много кратък период и обикновено изскача от тоалетната и започва да се ближе. Не вярвам да е възможно да е от престояла вода, но докторите са по-наясно. Иначе мисля, че няма от какво да се запуши, след като няма кристали. Лечението за цистита обаче продължава, при нас почти месец и половина продъжи. Дано се оправи бързо писанчо!
Аз давах и от "Кот Ервин" и мисля, че не е никак лошо да му даваш и ти.
Нещото, което на мен ми показва колко пишка Пепса, когато ме няма е големината и формата на топките от бенто, които се получават, когато се изпишка. Не е зле ако се отсъства, да се следи това. Аз бях много доволна от силиконовата тоалетна, но точно за да следя пишкането му сега поддържам само бенто.
Стискам ви палци да се оправите бързо!
Съжалявам, че ти използвам темата за това, но да питам и как върви сдружаването на Сиса с другите ти двама сладурковци?
| |
Тема
|
[re: ПeпcoвaMaмa]
|
|
Автор |
denii (писанка) |
Публикувано | 01.09.08 12:20 |
|
Благодаря ти. Какво е "Кот Ервин"?
| |
Тема
|
[re: denii]
|
|
Автор |
ПeпcoвaMaмa (странна) |
Публикувано | 01.09.08 12:31 |
|
Едни шишенца с билкови отвари за котки, имат диуретично действие и по мое мнение наистина са ефикасни. Можеш да си вземеш едно шишенце, или кутийка, която е с 3 шишенца вътре. Тегли се със спринцовка от шишенцето, аз на моят му давах по 2 мл сутрин и 2 вечер. Едното шишенце струваше към 7 лв - 10 мл май беше, стигаше по мой спомен за 5 дни. Може и да греша обаче колко милилитра е, но беше за по-малко от седмица. Котьо се успокоява и пишка по-лесно и обилно. Освен това не се сърдеше много, като го пие, та предполагам, че даже им е вкусничко. Питай във вет аптеките, или доктора, няма начин да не го знаят.
Аз до колкото тогава разбрах, понеже за съжаление най-често цистита остава хроничен, е добре профилактично да се дава през няколко месеца.
Тук във форума ми бяха препоръчали "Цистон" за профилактика, аз даже купих, те са билкови таблетки, но нашият вет каза, че не поема отговорност да ми каже, че са полезни или дори безвредни за котьо, та се отказах да ги давам.
Та се подсещам сега, че е време и аз да дам на Пепса кот ервин една седмица за профилактика.
| |
|
Не мога много да помогна за цистит, дано си остане само с еднократна проява, то има ли например жена, дето не я е хващало цистит поне два-три пъти? Циститът не е свързан със запушването, освен като вторичен - раздразнение от преминаването на песъчинките по канала. Мой Бебо още от първата урина, дето му изследваха, беше бъкан с кристали и от двата вида и си ги произвежда като каменоломна,е, до камъни не сме дошли. Кот Эрвин - така е точното название на лекарството, излиза така, по левче и нещо на ден да му даваш, така че не мисля, че става за цял живот да се пие. Цистона го давах по съвет на коткарка, мисля от този форум. После взех, та го харесах, и аз си го пих по този повод. Удобното му е това, че са билкови таблетчици, без вкус и мирис, и просто си ги леко роних в храната му. Знам ли, помага ли, не помага ли, ние нямаме проблеми с цистита, а доброто уриниране си осигуряваме с Уринари, казват че такива случаи трябвало да карат САМО на Уринари, ама повече от 3-4 месеца не било добре. Та понеже аз давам гранулки като допълнително и като награда, Бебо кара само на черпене с Уринари. А лекарите са против Цистона, защото това е хималайска медицина, и като такава, изобщо няма даден никакъв състав за информация при нея, пиеш на доверие.
Не знам, сигурно има някакви човешки тревици, не така отвратни на вкус, каквото е мечото грозде, например, които могат да се дават на Котьо във водичката - дръжки от череши, царевична коса, те са по-неутрални на вкус.
Да се надяваме, че е моментно възпаление, да се следят кристалите, след като се успокои инфекцията, да се внимава винаги да пие вода и по много, и това е. От цистита до запушването има доста разстояние, а запушването много често си идва само и без цистит.
Ако това звучи утешително...
| |
Тема
|
[re: Gatofilla]
|
|
Автор |
papyy (стара коткарка) |
Публикувано | 02.09.08 23:14 |
|
Пъпешово семе се вари при възпаление на пикочните пътища. 1 лъжица на 500 г вода се кипва са 5 минути и се запарва за 15 минути. Прецежда се и се пие вместо вода. Има добър вкус от човешка гледна точка. Моята сестра го пи при цистит. За възпаление лайка, салвия, бял равнец, кантарион, живовляк и много други. Кое е подходящо за котки?! Имайте предвид, че подходящото за хора е подходящо с преизчисляване на дозата за кучета, но не особено за котки. Не давай минерална вода, има обратен ефект при възпаление.
Трудно предписват Хималая, но фармацевтите казват, че има добър ефект, те имат пряк контакт с пациентите, аз също харесвам за себе си техните продукти, не съм пробвала Цистон. Имай доверие на пробвалите го.
В Дог-а във ветеринарен кабинет може да има по-добра консултация, пусни там темата, ще има по-добър ефект.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
denii (писанка) |
Публикувано | 08.09.08 12:37 |
|
Благодаря ти! Явно разстоянието не е толкова голямо, тъй като само 4 дни след първите изследвания, на новите такива се появиха струвитни кристали. И това при едногодишен котак. Сега с Малчо и двамата са само на Уринари и Хилс. Дано се разтворят тия кристали и не се стигне до по-лошото. Кръвта и белтъка в урината са силно намалели, но струвитите са се появили.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Zhimi (чушкопек) |
Публикувано | 08.09.08 18:01 |
|
Аз давах съветите за Цистон, както за хора, така и за котки, но в нашия случай нямаше и никога не е имало кристали след неколкократни изследвания на урина в продължение на 2 години.
При нас имаше както добър лечебен резултат, така и добър профилактичен ефект.
Но всъщност препоръките за Цистона ни бяха дадени от ветовете, след като не се намери причинител за цистита - няма камъни, няма бактерии, и тогава, като нямаше какво друго да ни изпишат, казаха, ами пийте Цистон. И така.
| |
|
|
|
|