|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Кулинарна питанка
|
|
Автор |
olived (Olea europaea) |
Публикувано | 03.07.08 21:15 |
|
Пак за нашите дворни котки. Ето ми я старата тема, с която ги презентирах преди време
Та значи те са си още в пълен комплект, пораснали и все по-гладни.
Вече трябва да са отбити, но не съм сигурна.
Досега не сме имали в двора толкова много котки (общо девет) и понеже свикнаха да получват храна поне веднъж на ден, аз се чудя вече какво да им давам за да са поне малко нахранени.
В този смисъл е и въпроса ми:
Само храна от консерва (400 гр. Уискас примерно) не стига да се нахранят прилично, защото големите котки са три. Идеята ми е да смесвам консервата с хляб или ориз и пилешки бульон. Въпросът ми е хляб или варен ориз е по-добре?
Ако имате някакви други добри идеи за по-обилна манджа, моля казвайте!
Ядат и суха храна, ама скоро и половин кило няма да им стига.
Просто ми е жал, нали разбирате. Изглеждат точно като моите тримата, ама какво нещо е късмета - Уис и Кас ядат Шеба, конската ми Мимка е на паучове Уискас и суха Роял Канин, а тия деветимата - варен ориз!
| |
|
Ха! Аз пък си мислех, че "рецептата" е моя
И ние имаме същата бройка дворни и ги храним кой с каквото може цялата кооперация. Тази манджа с консерва, бульон и хляб много им харесва. Не съм пробвала да им давам с ориз вместо с хляб. Имам чувството, че хляба поема по-добре бульона и може би по тази причина би им харесал повече. Най-добре пробвай как ще им хареса. А относно това кое би било по-полезно за тях - аз съм по-скоро за ориза.
| |
|
Ако не ги кастрирате, догодина ще са 30, а не 9
А ако са 30 - няма да ги храните така, даже напротив - ще ги гоните.
И тези, дето сте научили да разчитат на вас, ще намирате по контейнерите премиращи от глад, а малките им ще намирате размазани на килимчета по улиците! Не че нещо, ама...
Аз съм за хляба с консерва или бульони, и за гранулки.
Офисните така ги храним, това е ужасен затворен кръг, знаеш че не е добре и пак го правиш, сърце не ти дава да не го направиш А това пусто сърце не осъзнава като разума, че правим "мечешка услуга" на животинките!
| |
Тема
|
Re: Кулинарна питанка
[re: olived]
|
|
Автор |
Tapaлe Ж (ентусиаст) |
Публикувано | 04.07.08 04:15 |
|
Ориз и моркови варени с месо - препоръчвам ти пуешките фенери. След като се свари махаш месото от костите и пасираш или къцаш на дребно, обаче трябва да им се дава по-малко за да не се развали и в никакъв случай да им се налива през терасата. Може да махнеш малко от мазнината - не им трябва все още.
| |
Тема
|
[re: ПeпcoвaMaмa]
|
|
Автор | olived (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.07.08 12:17 |
|
Не се дават, затова не мога да ги кастрирам.
Малките въобще не си показват носа, когато сляза в двора.
А големите направо ще ме изядат ако посегна да ги хвана.
Хляб с бульон със сигурност ядат. Слагам и малко парченца от пилето + сухи гранулки. Ще пробвам и с ориз.
Благодаря за "рецептите"!
| |
Тема
|
[re: olived]
|
|
Автор |
papyy (стара коткарка) |
Публикувано | 04.07.08 12:50 |
|
Бабите пред блока слагат в една паница пластмасова вода и в една метална тава храна. Пластмасовата паница я пълнят няколко пъти на ден, защото въпроса с водата е труден за животните няма откуде да пият и е пластмаса, за да се изхвърля често. Металната тава я слагам в съдомиялната и се мие и дезинфекцира лесно.
Рецептата е: Някакви месни остатъци или евтини отпадъчни части от животните се измиват, сваряват в автоклав със зеленчуци каквито има изостаналипо къщите на хранещите. Преди слагаха ориз, но сега е станал много скъп и го смениха с ечемик, жито за варене, булгур, просо, ръж, овес - каквито житни продукти са налице. Брз царевица! Вари се около 1 час в автоклава и се охлажда. Обезкостяват се месните продукти и кокалите го дават на кучето на блока. Останалото се прекарва през месомелачка или се пасира и се сипва в тавата. Ако не сложиш житни продукти като го свариш можеш да сложиш хляб. Моите хора купуват вчерашен преоценен за половин цена. На няколко пъти слагат по средно колочество за да се наядат всички и за да не се развали в жегата. Като им сипваш и чакаш при тях докато ядат и да видят, че ги храниш ще станат доверчиви, после се милват и им се говори и най-накрая стават достатъчно доверчиви и ги вземаш на ръце, след околоседмоца можеш и да ги водиш за кастрация. Това е пътят на опитомяването, иначе се прави хва=щане с примка и насилствено поставяне в клетка и на вет. Колко от веътовете работят при такива обстоятелства не знам.
Яде всичко в особено големи количества, обича малки деца и котенца.
| |
Тема
|
[re: papyy]
|
|
Автор | olived (Нерегистриран) |
Публикувано | 04.07.08 13:02 |
|
Това вашето си е стройна организация!
Ще заимствам идеи. Но за опитомяването не съм сигурна, че ще стане. Като начало те дори не идват при мен, когато им разпределям храната по купите. Веднъж се заинатих и повисях недалеч от храната им за да се престрашат да приближат, но уви. Големите ме наблюдават с едни такива диви, недоверчиви очи, а малките въобще не се показаха. Май даже чакат да чуят вратата да се затваря и тогава приближават. Тези котки ги знам откакто живея в този апартамент - някъде към 5 години и цялата им социална активност е ограничена до мяукане под терасите.
| |
|
Относно опитомяването моята котка къщо беше дива когато я видях за първи път започнах да и оставям по-малко храна на прилично растояние от мен и нея и и говорех много тихо и без никакви резки движения, така около месец всеки ден предимно вечер докато започна тя да скъсява сама растоянието между нас трябваха ми около два месеца за да ми даде да я докосна, но пак без никакви резки движения и шум! В момента имам чувство, че ме мисли не за стопанка а за нейно дете( има малки ) дава ми да я масажирам по корема което по принцип котките не правят никога, а аз имам опит с тях и това ми се случва за пръв път
Относно храната в магазините прозават т.н кайма за котки и е на доста добра цена 1кг. се сварява и половината моге да се надроби със стар хляб или каквото има подръка, а другата част може да се охлади и във фризера после само се притопля. Има различни видове каима, но съм чувала, че не им омръзва ако се хранят с една и съща дълго време
| |
|
Аз освен изброеното, което са те посъветвали другите, купувам и кремвирши. Знам прекрасно, че не са най-калоричната и полезна храна, но пък не оставят никакви следи - т.е. няма поводи за междусъседски скандали .
А за хващането, повярвай ми, наистина е само въпрос на време, търпение и мерак. По-голямата част от котките, които съм кастрирала са били точно такива, каквито описваш, но все пак по някое време съм успявала да спечеля доверието им. Да не говорим, че има и капани, с които в краен случай може да се хванат.
| |
Тема
|
[re: papyy]
|
|
Автор |
Tapaлe Ж (ентусиаст) |
Публикувано | 05.07.08 00:06 |
|
Какво точно става от царевизата - подуват ли се? Иначе моята а и няколко бездомни съм виждал да ядат пуканки.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|