|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
обърнати клепачи
|
|
Автор |
garconne (duplicata) |
Публикувано | 19.06.07 10:49 |
|
здравейте,
оказа се, че котката ми (10 год) има този "недостиг" (така се изрази ветеринарният лекар).
Първо я заведох на един лекар, защото много често примижаваше и предпочита да си държи очите затворени и той я лекува с капки, за да се изчистят едни помътнявания по роговицата. Според него нямало нужда да се прави нищо повече.
Заведох я на друг лекар, който каза, че за да се коригира състоянието трябва да се направи операция и клепачите да се изтеглят, защото капките с нищо не подобряват състоянието.
Явно нещо трябва да се направи, защото котката продължава да си държи очите предимно затворени, но първият лекар каза, че след като цял живот е била с обърнати клепачи те явно не й пречат, но мен тази препоръка не ме удовлетворява, защото си мисля, че котката изпитва дискомфорт.
Операцията обаче (каквато препоръчва вторият лекар) ми се вижда много крайна мярка и ме е страх.
Моля ви, споделете нещо по въпроса.
Благодаря предварително на сериозно отзовалите се.
| |
Тема
|
Re: обърнати клепачи
[re: garconne]
|
|
Автор | RMG (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.06.07 15:21 |
|
Много добър ветеринар - специалост-офталмолог (евентуално за консултация):
д-р Николай Борисов
GSM: 0885 64 62 02
| |
Тема
|
[re: RMG]
|
|
Автор | garconne (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.06.07 16:21 |
|
Благодаря ти много :-)
| |
Тема
|
|
|
Автор | nc (Нерегистриран) |
Публикувано | 19.06.07 16:24 |
|
Здравей,
Би ли споделила, моля те, как точно изглеждат обърнатите клепачи, ако е възможно и да покажеш на снимка, понеже имам опасения за единия ми котарак, че страда от същото.
Бистра
| |
Тема
|
|
|
Публикувано | 19.06.07 16:35 |
|
Eто така му изглеждат очетата от близо, кожата на клепача стои зачервена (дали от това, дали от честото миене), а оченцата отваря единствено вечерта, през деня предимно са притворени.
| |
Тема
|
[re: nc]
|
|
Публикувано | 19.06.07 16:48 |
|
Не съм специалист, но ми се струва, че твоята котка има конюнктивит, понеже и моята имаше същото. Долният клепач е постоянно мокър, козинката опадва и клепачът оголява. Освен това котего постоянно си държи окото затворено или силно присвито и постоянно го търка с лапичка.
При обърнатите клепачи ръбът на клепача изобщо не се вижда и очите стоят вдлъбнати навътре в лицето и не окръглени, ами издължени (като на азиатец). Намерих снимка, но за съжаление не знам как да я изпратя тук. Ако ми дадеш указания - веднага ще видиш за какво става въпрос.
| |
Тема
|
|
|
Публикувано | 19.06.07 17:04 |
|
Благодаря за информацията.
Можеш да ми изпратиш на netcat@gmx.at
Конюнктивит няма, но не един ден да не му се измият очетата и прави страхотна инфекция в пространството между нослето и окото (т. нар. стоп - вдлъбнатината).
Иначе никога не си ги е търкал, нито пък да изглежда да го боли или дразни, просто ги държи притворени. Но независимо дали има или не обърнат клепач, ще съм ти много благодарна за информацията.
Поздрави
| |
Тема
|
[re: nc]
|
|
Публикувано | 19.06.07 17:05 |
|
ето сега ще изпратя снимката по мейла
| |
Тема
|
|
|
Публикувано | 19.06.07 17:09 |
|
Много ти благодаря!
| |
|
Ако наистина диагнозата е обърнат клепач, или т.нар ентропиум няма нищо страшно и сложно в такава операция, ако е извършена от специалист. Определено е облекчение за животното, тъй като от обръщането на клепача/ите се дразни роговицата на окото, възпалява се и довежда до други проблеми.
Ето току-що оперирано око с обърнат клепач
Ето три месеца след операцията
Операцията се състои в това, че се изрязва ръба на клепача и той се изтегля леко в страни. Правят се няколко мънички шева по ръба на клепача. След 10 дни се свалят конците и котката е като чисто нова
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|