Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:18 15.07.25 
Любители на животните
   >> Котки
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема Пея и Мая отиват на селонови  
Автор svetozar ()
Публикувано08.03.07 21:40

Някои от вас може би помнят разказа ми как се сдобих с първата си котка Пея, малко по-късно се появи и Мая. Оттогава мина почти една година. През това време някои неща се промениха и реших да ги пратя на село про баба и дядо. За постоянно. Искаше ми се да ги задържа поне докато се затопли още малко навън, но няма начин, утре ще ги закарам. Трудно ми е, а и няма нужда да обяснявам как се стигна до това решение ... Мъчно ми е, че ще се разделим... много!
Исках просто да споделя, а също и да помоля за някакви съвети какво да направя, за да им е по-лесно да свикнат с новото си местожителство. Мисля да им занеса тоалетната и катерушките, за да имат там познати предмети и миризми. Направих им и къщичка от един кашон, вътре ще постеля нещо, ще я сложа някъде на завет и ако им хареса ще могат се крият и да спят в нея. Ще им занеса и от храната, с която ги храних тук. Освен това там има много мишки се надявам че няма да останат гладни.
Има ли нещо друго, което мога да направя?

Тема Re: Пея и Мая отиват на селонови [re: svetozar]  
Автор Gatofilla (минаващ)
Публикувано09.03.07 01:36

Ей сега и мен ме прорязва сърцето. Нещо не разбирам - къщичка от кашон, на завет, топло облицована. Къде ще бъде тази къщичка - направо на двора ли, навън? На дворни котки минимално се осигурява някакво затворено пространство - мазе, обор, барака, все пак там температурите са почти равни на външните.
Картонът е мижи да те лажем укритие от външни температури, аз съм гледала котки в къщичка под балкон, а също и в мазе, и знам, че укритието трябва да е
дървено, особено в долната си част, която допира до земята, ако няма дървена къщичка, поне дъски, изолиращи къщичката от земята. Заграждане на къщичката с дъски и отгоре, и отстрани. Топла облицовка - пак от опит съм се убедила - суха слама, дебел пласт, и върху нея постлани вече вълнени неща, а най-добре - животински кожи - от стари палта, яки и т.н.
Какви катерушки, какви храни, ако става дума за живот навън?
Нещо не ми се връзват тези постановки, взети заедно. То така - на село, ама като в гората ми звучи.
И с мишки ли ще се прехранват, господи, апартаментски котета ....
Уф, много мъка има по земята, много....

Автор Zhimi (чушкопек)
Публикувано09.03.07 09:44

Кастрирани ли са котките? Ако не са - по добре го направи, преди да ги пуснеш в "свободния живот" на село. Ако са кастрирани и се справят добре с мишките има по-голяма вероятност и да си намерят дом там. Иначе нали се сещаш какво ще се случва с малките котенца.

Редактирано от Zhimi на 09.03.07 09:47.

Тема Re:нови [re: Gatofilla]  
Автор svetozar ()
Публикувано09.03.07 09:56

Ще се постарая да изолирам добре къщичката и ще я инсталирам на една тераса, защото мястото е сухо и е уединено. Там ще им сложа и другите неща. Няма постановки. Баба и дядо гледат много животни, цял живот това са правили и ще се грижат за котките много добре. Ако пренебрегна това че няма да сме заедно съм сигурен че на село котките ще живеят по-добре отколкото досега.

Автор LaGata (силно планираща)
Публикувано09.03.07 10:02

А защо не ги подариш на някого? Чисто домашни котки да бъдат пуснати в някакво забравено от бога село си е все едно котешки Survivor. Не, че подценявам котешките инстинкти, но никак няма да им е весело във всеки случай там, дори и когато се научат да живеят на "свобода".
А иначе, мисля че ще е по-добре да кажеш и доводите си защо искаш да ги закараш на село, защото в момента адски много хора не мислят никак добри неща за теб ( включително и мен ).
Първосигнално човек си помисля " Ами явно са му омръзнали, направили са някоя по-голяма беля или изведнъж някой от семейството е "развил" алергия, което си е пълна щуротия, ама работи при хора, подтискали вродената си или придобита омраза към котки години наред, ама стимула им е изчезнал в един момент и са решили да разкарат най-накрая малкия хапещ досадник. Или жена му е забременяла и послушала някой не толкова адекватен гинеколог , че котките трябва да се командироват завинаги на поне едно 100-200 километра."
Има и адекватни причини - ако някой е толкова болен, че да не може да се грижи за тях повече. Макар че в безумно много случаи точно котките са утехата на болните хора, и последната радост, която имат преди онова, последното...
Нямам нищо против теб, не искам да бъда погрешно разбрана, но за мен котките са като децата - ако нещо стане, ти се бориш с проблема, а не го отстраняваш по най-безболезнения, но само за теб, начин. Може би ги одухотворявам твърде много.
Ако на мен ми се наложи да махна моя Алекс, макар че си е малко чудовище вече, ще се боря със зъби и нокти ако е хипер наложително да бъде само за съвсем малко време. Не можем да се лишаваме от малките си космати дечица ей така. Имам късмет, че и мъжът ми не "развива" спорадични алергии към него.
Пак повтарям , не се заяждам, не искам да предизвиквам конфликти, просто страшно ме боли от такова отношение без причина, която бих могла да оправдая.
За мен винаги има решение. Не съм оптимист, а зверски прагматик, който е преценил хиляда пъти всички варианти.
Но в момента просто ме боли - не знам защо- заради котенцата, макар и чужди.

Тема Re:нови [re: svetozar]  
Автор MechoPuh. (член)
Публикувано09.03.07 11:19

Напълно подкрепям написаното до тук, а Zhimi и LaGata са изразили едно към едно това, което мисля и чувствам в момента ....Ако няма начин да те разубедим и твърдо си решил да ги занесеш на село, то моля те поне вземи мерки да не раждат всяка година по 2 пъти. Кастрирай ги.

Тема Re:нови [re: LaGata]  
Автор svetozar ()
Публикувано09.03.07 11:25

Зная как се приемат подобни теми. Мъчно ми е и без друго ... Исках да ми помогнете с някакви съвети понеже и тук вероятно има хора, които поне за известно време са оставяли котките си на село.

Тема Re:нови [re: svetozar]  
Автор HaдяИ ()
Публикувано09.03.07 11:30

По-добре пусни първо обяви и помъчи да им намериш нови стопани! Нека "еднопосочната им командировка" бъде краен вариант, ако не се намери кой да ги вземе. Знам, че е много трудно, но все-пак трябва да се направи опит

Автор denii (писанка)
Публикувано09.03.07 13:28

ужасно. няма да ти казвам и аз какво мисля за селските котки, особено женските. нали и аз имам село и женска котка.
от домашна храна на мишки....и да беше само това... няма ли начин баба ти и дядо ти да ги приберат първите дни вътре или поне в началото докато ( ако ) свикнат на мишки да им дават храна?

не може ли поне да пробваш първо с обяви в нета и магазините? котките ти са млади. дай им шанс да си намерят дом.

желая им късмет. ще им е нужен.

Осиновете бездомно животно - Зооекспо.

Тема Re: "за известно време"нови [re: svetozar]  
Автор Zhimi (чушкопек)
Публикувано09.03.07 17:23

Виж, по-добре не се заблуждавай за "известното време". Виж какви вероятности има:
-Най-голяма е вероятността да се изплашат много силно, когато останат сами и без тебе там и да избягат неизвестно къде
-Втора вероятност е да привикнат към новото място, ако ти останеш по-дълго с тях там, което поне малко ще намали огромния стрес, който ще изживеят от промяната (Ако до сега са живели не само в апаратамент, но са ходили и на открито пространство, шансът за това е по-голям. Ако не са, хич не се надявай)
-Ако все пак се получи най-щастливото развитие и те привикнат напълно, ако никой не се занимава с тях да общува, да ги гушка, да ги гали, ще загубят напълно навиците си на домашни котки.
Така че не се надявай, че ще бъде "временно". Затова, както ти казах вече, ако нямаш наистина друг изход, непременно ги кастрирай, преди да ги занесеш там. Отговорността, която си поел, когато си ги взел, се простира и върху всички котенца, които ще се появят на бял свят чрез тях. Мисля, че това е регламентирано и в новия закон за защита на животните.

Редактирано от Zhimi на 09.03.07 17:26.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.