Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:35 04.11.25 
Любители на животните
   >> Котки
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Спешен въпроснови  
Автор damita_jo (леко чалната)
Публикувано05.06.06 18:29

Здравейте....малко съм паникьосана, не знам до колко ще успея да обясня това, което ме интересува...Значи, току що се чух с майка ми (аз живея в друг град) и тя ми каза, че днес са водили котката ми на ветеринар, защото от известно време около едната цицка имало нещо лилаво, което се уголемило. Доколото разбрах от описанието й, това "нещо" е повърхностно, май не е бучка или нещо такова...но лекарят е казал, че това е туморче

С инжекция щяло да се спре развитието му. Тази седмица ще го водят за въпросната процедура.
Котката е на 7 години, рядко се разгонва(веднъж годишно), дават й се хапчета когато това стане (аз съм твърдо против, но от разстояние не мога да контролирам нещата...), дебеличка е - 7кг., в добро здраве, жизнена...Въпросът ми е: доколко е опасно това туморче? Не трябва ли да се отстрани оперативно? Възможно ли е с тази инжекция само да се оправят нещата (малко съмнително ми звучи това, но все пак не съм лекар).
Благодаря предварително на всички, които ще ми пишат, кой каквото се сети, ще ми е от полза.

Тема Re: Спешен въпроснови [re: damita_jo]  
Автор evgenia_hristova (пристрастен)
Публикувано05.06.06 18:39

Аз също имах проблем с моята котка, но не беше туморче. Пиша ти защото мисля, че източника е един и същ - хапчетата особено когато са давани по време на самото разгонване - когато е вече почнало. Разбрахме, че това е много грешно и вреди на здравето на котката, когато тя направи фалшива бременност. Тогава с антибиотици се излекува.
Мисля, че в клуба има коткари преживели това с туморите и те ще са ти от полза повече.
Ако все пак лечението е инжекции ще ти кажа, че по време на него писанка ще промени характера си и ще има нужда от много повече внимание, нежност и милувки. Поне при мен беше така.
Дано оздравеете скоро и без усложнения!

Тема Re: Спешен въпрос [re: evgenia_hristova]  
Автор verona (непознат)
Публикувано05.06.06 20:26

За съжаление мисля, че нещата не са добри. Аз минах по този път с котката ми и подробно описах в клуба всичко. За щастие след операцията котката ми е жива и здрава, но операцията не е лека. Зависи каква е хистологията и т.н. Намери в старите страници темата" оперирана сиамка" и прочети всичко. Ако котката не е раждала, не е кастрирана, взимала е хормони и е на повече от 6г. ,вероятността да развие тумор на мл. жлеза расте до 80% !
Най-добре ще каже ветер. лекар
Пожелавам успех!

Автор ГoлямaтaCпeциaлиcтka (Президентша)
Публикувано05.06.06 21:56

Даването на хапчета против разгонване води до тумори. Туморите се отстраняват оперативно.
На първо място убеди родителите си да спрат с тези хапчета. След това трябва да се докаже това наистина ли е тумор. Единичен ли е или има и други. Сменете ветеринаря, чуйте мненията и на други.
Не знам каква е тази инжекция която предлага този лекар, може да спре развитието на тумора но няма да го премахне и той да изчезне. Така мисля.
Консултирайте се с друг вет!

Тема Re: Спешен въпроснови [re: ГoлямaтaCпeциaлиcтka]  
Публикувано05.06.06 22:33

Значи...поне всички са единодушни че причината е в хапчетата. Явно трябваше обаче да се стигне до този момент, за да се убедят нашите, че не съм си приказвала на вятъра и че даването на хапче дори веднъж в годината може да се окаже фатално...
За жалост, говорим си за Смолян - там има само един ветеринар, поне един такъв на който можеш да се довериш. Този специално знам че е добър, в смисъл, едва ли не целият регион се обръша към него, доста пъти съм се консултирала с него и ми е помагал, те са даже фамилия ввтеринари, но това с еднократната инжекция май ме озадачи...в краен случай ще се ориентираме към Пловдив, където съм аз. Тук поне зная къде и при кого да отида., щото пък тука имам друга маца.
Да разбирам ли, че това с еднократната инжекция (или пък като цяло лечение по този начин, а не оперативно) е пълна загуба на време и не е ефективно? Ветеринарят ще се произнесе окончателно утре или вдругиден, трябва обаче да знам дотогава дали има смисъл от неговата дума или директно да водя котьо тук..Благодаря още веднъж...

Редактирано от damita_jo на 05.06.06 22:38.

Автор evgenia_hristova (пристрастен)
Публикувано05.06.06 22:59

може и да е може и да не е. Ако тумора е доброкачествен и е хванат на време може би става, но това не може да ти каже никой без съответното медицинско образование. При хората тумори на гърдата (доброкачествени) понякога се лекуват и без операция.
Може би ще трябва да я мажете с нещо или да и давате хапченца. Иди при лекар в пловдив и се консултирай дори без котето а просто така само си поговорете.

Тема Re: Спешен въпроснови [re: evgenia_hristova]  
Публикувано05.06.06 23:10

Знаеш ли, точно това си мислех да направя още утре, ветеринарят при който водя пловдивската котарана ми е точно до вкъщи, на него поне имам 100% доверие...притесняваше ме това, че все пак котката няма да е с мен, но една консултация няма да навреди. Благодаря ти

Публикувано05.06.06 23:35

Еднократна инжекция? Така ли е казал този? Олелееееееее
Не! Бягай от там и води мацата в Пловдив.
Това че цял град ходи при този е само защото той е единствен. И региона както е известно е пълен с овце, крави, едва ли той разбира повече от дребни животни отколкото от едър рогат добитък.
Освен това за да се прецени вида на тумора трябва да се направи биопсия а това не виждам как ще стане точно при този лекар както го описваш.
Направи консултация с ветеринар на когото имаш доверие, но той ще ти отговори да заведеш котката на преглед. Трудно е без да е видял животното да поставя диагнози.
По въпроса за хапчетата - да, всички са единодушни за техните странични ефекти. И не веднъж в годината, може и веднъж в живота да е давано и пак да има неприятни последици. Може и да няма, но всичко е шанс. Хормоналните препарати повишават риска от тумори на млечните жлези и пиометра. Това поне е всеизвестно, би трябвало да го пише и в листовката към хапчетата. Освен това причиняват и диабет.

Редактирано от ГoлямaтaCпeциaлиcтka на 05.06.06 23:40.

Тема Re: Спешен въпроснови [re: ГoлямaтaCпeциaлиcтka]  
Публикувано06.06.06 12:20

Значи, преди малко се върнах от моя вет. Първото което ме попита той : дали образуванието е твърдо или меко. Като казах,че е меко, ме успокои - става въпрос за доброкачесвтено цистозно образувание, вследствие на гадните хапчета. Обясни ми как се процедира, общо взето бърза е процедурата. Има едно лекарствто (нещо с Д беше...Дуротестон или нещо такова) което се прилага в случая, но за съжаление го няма на пазара от 2 години. Предложи ми варианти, общо взето мисля че при първа възможност ще доведа мацата тук, в негови ръце най-добре ще е...Другата опция била с инжектиране на противозачатъчни, което обаче би влошило нещата. Опасявам се че смолянскяи вет май точно това е искал да прави. Изрично казах на нашите да не водят маца на лекар там, аз ще се оправям...това е, мисля че се поуспокоих малко, дано съм била полезна на някого с инфо, но пък и дано на никой не му се налага и случва подобно нещо. Тия хапове трябва да ги махнат от пазара въобще, на хората йм се вижда лесен този вариант, ама накрая като стане беля...
Благодаря ви че ми писахте

Публикувано06.06.06 13:59

Най-доброто решение срещу разгонване е кастрацията.
А понеже интереса клати феса - хапчетата няма да изчезнат от пазара. Нищо че струват стотинки. Ниска е културата на собствениците, които се доверяват на човек, който им продава такива хапчета с думите "дайте хапче и мацата няма да ви пищи по цяла нощ". Малко са ветовете които разясняват плюсове и минуси, ако изобщо има плюсове в хормоналната терапия.
Заведи котката на вашите при този лекар в Пловдив и след като й оправи тумора я кастрирай.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.